Ayetullah Munteziri'nin cenazesinde olay

İran'da dün hayatını kaybeden Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Munteziri, düzenlenen törenle toprağa verildi. Tören esnasında çıkan gösteriler, tören sonrasında da devam ediyor.

cumhuriyet.com.tr

İran haber ajanslarının bildirdiğine göre,  Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Munteziri için bugün Kum kentinde öğle namazının ardından Ayetullah Şubeyri Zencani tarafından cenaze namazı kılındı.

Munteziri'nin on binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından aynı kentte toprağa verildiği belirtildi.

 

FOTO GALERİ

 

Cenaze töreninde gerginlik

Birçok basın mensubunun izlediği cenaze töreninde gerginlik yaşandı. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a yönelik muhalefetiyle büyük kitlelerin sempatisini toplayan Büyük Ayetullah'ın cenaze töreninde binlerce kişi hükümet alyhine slogan attı.

Büyük Ayetullah'ın kişisel internet sitesinde verilen habere göre, konservatif siyasetçi Mohsen Rızai, törenin bitmesine rağmen Kum şehrinde göstericilerin slogan atarak, protestolarına devam ettiğini belirtti.

Cenazede atılan sloganlardan biri İran'daki reform yanlılarının simgesi yeşile atıfta bulunarak, "Bugün matem günü. Ve yeşil İranlılar buyasın sahibidir" oldu.


"Çatışmanın boyutları belirtilmiyor"

İranlı muhaliflerin internet siteleri, yabancı gazetecilerin izlemesine izin verilmeyen, on binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından polisle reformcular arasında çatışma çıktığını duyururken, çatışmaların boyutu hakkında ayrıntı verilmedi.

Uluslararası ajanslar ve İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin İranlı muhaliflerin internet sitelerine dayanarak geçtiği haberlere göre, Munteziri'nin yoğun güvenlik önlemleri altındaki cenaze töreninde muhalefet lehine sloganlar atıldı ve katılımcılar "diktatöre ölüm" diye bağırdı.

Muhaliflerin bir internet sitesinde de Munteziri'nin evinin önünde güvenlik güçleriyle taş atan törene katılanlar arasında çatışma çıktığı yazıldı.

Ajanslara açıklama yapan görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin cenaze töreni için büyük kitlelerin akın ettiği, İranlılar için kutsal olan Kum kentinde sıkı güvenlik önlemleri aldığını belirtirken, tören sırasında "diktatöre ölüm" şeklinde sloganlar atıldığını anlattı.

Bu açıklamalara göre, törene katılanlar Munteziri'nin resimlerini taşırken, muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevi'nin Yeşil Hareketi'ne desteği işaret ettiği belirtilen, başlarına ve bileklerine yeşil bantlar taktı. Musevi de muhalefetin diğer önde gelen ismi haline gelen Mehdi Kerrubi ile birlikte törene katıldı.

Reformcu internet sitesi Jaras da cenaze törenine katılanların büyük ayetullahın yanı sıra Musevi lehine de sloganlar attıklarını bildirdi.

Öte yandan, bugün İran'da internete ulaşımın yavaş olduğu ve cep telefonlarının iyi çalışmadığı belirtilerek, hükümetin protestocuların organize olmalarını engellemek için zaman zaman iletişimi kısıtladığına işaret ediliyor. Ayrıca bugün liberal eğilimli "Endişe-i Nu" gazetesinin kapatıldığına dikkat çekiliyor.

Şii Müslümanların en itibarlı isimlerinden olan Munteziri, 1979 İslam Devrimi'nin mimarlarından, Ayetullah Humeyni'yi ilk destekleyenlerden olmasına rağmen daha sonra hükümeti eleştirenlerden biri olmuştu.

Büyük liderin yetkilerini sorgulamasından sonra 1997'de Humeyni ile anlaşmazlığa düşen Munteziri, ülkedeki yönetim erkini İslam adına diktatörlük uygulamakla suçlamıştı.
Yönetimdeki din adamlarının, siyasi liderlere danışmanlık hizmeti vermek yerine mutlak iktidarı almalarını devrimin ideallerine aykırı olarak niteleyen Munteziri, 5 yıl ev hapsinde tutulduktan sonra 2003'de salıverilmesinin ardından da siyasi alanda az rol üstlenmişti.
Munteziri, 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ise ilerlemiş yaşına ve bozulan sağlığına rağmen muhalefetin seçim sonuçlarına itirazını desteklemişti.

İsfahan'a bağlı Necefabad kentinde dünyaya gelen Munteziri, Kum'daki evinde 87 yaşında hayata veda etmişti.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı baş sağlığı mesajında, Munteziri için ''büyük üstat ve din adamı'' ifadesini kullanmıştı.

''Ayetullah Munteziri, İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin hizmetinde büyük zahmetlere ve sıkıntılara tahammül etti'' ifadelerini kullanan Hamaney, Munteziri'nin eşi, ailesi, yakınları ve sevenlerine baş sağlığı dileklerinde bulunmuştu.

İran'daki şah rejimine karşı yıllarca mücadele eden, birçok kez tutuklanan ve 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen Munteziri, devrimin zafere ulaştığının ilanıyla birlikte serbest kaldı.
Aynı zamanda Ayetullah Humeyni'nin öğrencisi de olan Munteziri, Ayetullah Burucerdi ve Ayetullah Tabatabai gibi büyük alimlerden ders aldı.

Devrimin 7. yılında Uzmanlar Meclisi tarafından Humeyni'nin vekili seçilen Munteziri, dört yıl sürdürdüğü bu görevinden alındıktan sonra ilmi faaliyetlerde bulunmak amacıyla Kum'a yerleşti.

Ömrünün son 20 yılını dini eğitime adayan Munteziri, çok sayıda eser kaleme aldı ve binlerce öğrenci yetiştirdi.