Aydın kestane üretimine sahip çıkıyor

Kestane üretiminde Türkiye'de lider konumunda olan Aydın, bu noktada Türkiye'nin meşhur lezzetlerinden kestane şekeriyle Bursa'ya kaptırdığı üne sahip çıkmak istiyor.

cumhuriyet.com.tr

Nazilli Ticaret Odası Başkanı Gültekin Kılınç, Bursa'daki bir çok kestane fabrikasında işlenerek, şeker olarak piyasaya sürülen ürünlerin hammaddesi olan kestanenin, Aydın ve Nazilli bölgesinde üretildiğini öne sürdü. Lezzetiyle Bursa'nın adının duyulmasında büyük bir paya sahip olan kestane şekeri nedeniyle bugün tüm Türkiye'de ''kestane'' denince akla ilk gelen ilin Bursa olduğunu ifade eden Kılınç, oysa bunun doğru olmadığını, Türkiye'deki kestane üretiminin yüzde 65'inin Aydın'da yapıldığına dikkati çekti.
Kılınç, şunları söyledi:

''Kestanenin sefasını Bursalılar sürerken, cefasını Aydın ve Nazillililer çekiyor. Türkiye'de kestanenin anavatanı ve Türkiye'nin en fazla kestane üretilen bölgesi Aydın, Nazilli ve köyleridir. Bursa'da çok sayıda kestane şekeri üretim tesisi bulunuyor. Biz bunu sağlayamadık, sorun burada. Bölgemizde bu tesisleri kurabilirsek, bu imajı ortadan kaldırabiliriz. Kestaneyle ilgili entegre tesisleri kurmamız gerekiyor. Türkiye'nin verimli organik kestaneleri, Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Işıklar ve Aksu köyleriyle çevre köylerinde bulunan dağlarda yetişmektedir.''

Coğrafi işaret başvurusu

Kılınç, yörelerinin önemli bir değeri olan kestaneye sahip çıkmak için Aydın ve çevresindeki dağlarda ve şahıslara ait kestane bahçelerinde kimyevi gübre kullanmadan yetiştirilen kestanelere, coğrafi işaret tescil belgesi almak için başvuruda bulunduklarını belirterek, yılda 8 bin 500 ton kestane üretilen Nazilli'de incirle birlikte bu ürünü de marka haline getirmek istediklerini dile getirdi.

Bölgelerinde yetişen kestanenin tamamen organik nitelikte olduğunu ifade eden Kılınç, şöyle devam etti: ''Kestane Aydın ve Nazilli bölgesi için katma değeri çok yüksek bir üründür. Şu anda Türkiye genelinde kestane deyince ilk olarak akla Bursa geliyor; ama Bursalılar kestaneyi Aydın, Nazilli ve köylerinden temin etmektedirler. Çünkü şu anda Bursa'nın dağlarında kestane ağacı yok denecek kadar azalmış durumdadır. Biz de Nazilli Ticaret Odası olarak Aydın ve Nazilli'de yetiştirilmekte olan kestanelerimizin adını duyurmak için ciddi bir destek vermeye çalışıyoruz.''

''Aydın kestane şekeri" üretimine başlandı

Kılınç, bu çerçevede önemli kestane üretim merkezlerinden Aksu köyünde, iki yıl önce kurulan işletmede kestane şekeri üretilmeye başlandığını belirtti. Bu yıl bu tesiste 100 ton kestane şekeri üretiminin hedeflendiğini kaydeden Kılınç, ''Bunlar çok güzel gelişmeler. Ben bölgemizde ilk meşalenin yakıldığına inanıyorum. Kestane, sadece kestane şekeri olarak kullanılmamaktadır. Kestaneden çok sayıda ürün elde edilmektedir. Kestane unundan çocuk maması üretilmektedir. İlaç sanayinde de kullanılmaktadır. Kurulacak alan entegre tesislerde bu ürünlerde elde edilmelidir'' diye konuştu.