Aydili dergisinin 8 yıldır süren yolculuğu
2011 yılından bu yana Kocaeli’nden yol alan Aydili dergisinin kurucularından Suat Özdemir’le konuştuk...
Nurduran Duman2011 yılından bu yana Kocaeli’nden yol alan Aydili dergisinin kurucularından Suat Özdemir’le konuştuk. Ürünlerinizi aydilidergisi@gmail.com adresine yollayabilirsiniz.
- Aydili’nin çıkış tarihi 2011 ama kurucularının edebiyata ilişkin etkinlikleri çok daha önceleri başlamış görünüyor...
Evet. 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimi’nde Kocaelili yazar Selahattin Uyuşan ile sanatsal faaliyetlere başladık, 2012 yılında da Aydili Sanat Derneği olarak kurumsallaştık. Derneğimiz ücretsiz olarak şiir işliği, temel sanat eğitimi, yaratıcı yazarlık, suluboya resim teknikleri derslerinin verilmesini sağlamasının yanı sıra İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı başta olmak üzere ülke genelindeki kitap fuarlarına katılıyor, sergi açıyor ve şiir dinletileri düzenliyor. Şiir etkinliklerimize birçok kıymetli edebiyatçımızı konuk ediyoruz. Bu çalışmalarla beraber 2011 yılından itibaren üç aylık periyotlarla, 1000 adet basıp 81 ile ücretsiz olarak dağıttığımız Aydili sanat dergisini çıkarmaktayız. Her sayının sponsorluğunu Kocaelili sanat dostu iş insanları ve kurumları üstlenmekte.
- Derginin şiire ilişkin sıkı sıkıya bağlı olduğu ilkeleri var. Size ürün göndermek isteyenler bu ilkelerle birlikte nelere dikkat etsinler?
Aydili sanat dergisi, şiirde; akıl oyunlarından uzak durur, doğallıktan yanadır, büyük harfleri ve noktalama işaretlerini kullanmanın gereksiz olduğunu kabul eder. Siyasi içerikli ürünlere yer vermez. Genel olarak dernek üyelerinin ürünlerinden oluşan dergi; dışarıdan da şiir, öykü, söyleşi, deneme, desen gibi her türlü kültür sanat eserini incelemeye alır. Dergiye gönderilecek eserler posta yoluyla ulaştırılabilir. Tüm eserler, altı kişiden oluşan yayın kurulundan geçmek koşuluyla kabul edilir. Aydili sanat drgisi şu anda 24. sayısına ulaşmış olup 25. sayısının hazırlıklarını sürdürmektedir.
- Özellikli aşamaları olduğunu biliyoruz. Ücretsiz olarak düzenlediğiniz şiir işliğinde şiir nasıl işleniyor?
Dergimiz ve derslerimiz okuma ve yazma heveslilerinin önündeki engelleri önemli ölçüde azaltıyor ve bedelsiz dergi ve dersler, heveslileri okumaya ve yazmaya davet ediyor. Şiir yazma ve fark yaratmanın en çok okumaktan geçtiğini kabul ediyor ve çok şiir okumayı öğütlüyoruz. Şiirde gerçeklik, yoğunluk, anlam yükü, somutluk, karmaşıklık, ritim ve biçimselllik öğelerini göz ardı etmeden şiir yazmayı birlikte öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyor; her hafta ya bir şairi ya bir halk ozanını ya da dünya şairlerinden birisini tanıyoruz, şiirlerini okuyoruz. Şiir bizim için araç değil, amaç olma yolunda ilerliyor. Şiirin önemini 1. sayımızda yer alan şu sözlerle belirtmeye çalışıyoruz: “Yüreğim havalanır her defasında, aradığı şiiri bana sorunca birisi, yeniden umutlanırım insanlık iyiye gidiyor diye.” Şiirin sınırları olmayan büyük bir ülke olduğunda hemfikiriz. Aruz, hece ve serbest vezinle yazılmış şiirleri kendi alanlarında değerli buluyoruz. Şiirle manzume arasındaki farkı göz ardı etmiyoruz.
Dergimizi ve kendimizi anlatma olanağı tanıyan size ve seçkin gazetenize şükran borçlu olduğumuzu belirtmeliyiz.
*** Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.