Ayçiçeği hasadı başladı
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, ayçiçeği üretiminde yüzde 30 ile yüzde 50 arasında verim kaybı olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trYorulmaz, yaptığı açıklamada, bu yıl Edirne merkezde 200 bin dönüm ayçiçeği ekimi yapıldığını belitti.
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yüzde 23'ünü karşılayan Edirne'de hasat zamanının başladığını ifade eden Yorulmaz, şunları söyledi:
''Kentimizde ayçiçeği hasadı başladı. Tüm dünyada etkili olan kuraklıktan, bölgemiz de nasibini aldı. Verim kaybıyla birlikte üreticinin kazancı da azaldı. Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yüzde 23'ünü karşılayan Edirne'de ayçiçeğinde yüzde 30 ile yüzde 50 arasında verim kaybı var. Ayçiçeği ekicileri muzdarip. Ürün verimi, dönüm başına 100 kilo ile 240 kilo arasında değişiyor. Üretimin sürdürülebilmesi için barajlardan yararlanılması gerekiyor. Gıda ve suya sahip olan ülkelerin gelecekte ayakta kalacağının herkes tarafından bilinmesi gerekiyor.''
Havsa'nın Habiller köyünde çiftçilik yapan Muammer Fidan ise, kuraklık nedeniyle ayçiçeğindeki verim ve yağ oranının düştüğünü belitti.