Avukata sanık muamelesi

Yargıtay, Balyoz davasının temyiz duruşmasında alfabetik savunmadan sonra şimdi de imzası olmayan avukatları salona sokmama kararı aldı.

cumhuriyet.com.tr

361 sanıklı Balyoz davasının temyizini görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, avukatların savunmayı alfabetik sırayla yapacağı kararının yankıları sürerken daire bu kez de sanıkların duruşma istemine ilişkin dilekçede imzası olmayan avukatların savunma yapamayacaklarına karar verdi. Kararla dilekçede hangi avukatın imzası varsa yalnızca o avukat savunma yapabilecek. Duruşmaya Ankara Barosu adına gözlemci olarak katılan yönetim kurulu üyesi avukat Erol Aras, kararı “Bu karar bizi dehşete düşürdü. Daire, avukatların vekil olduğunu göz ardı ediyor. Mahkeme gerçek sanıkları yok sayıp avukatlara sanık muamelesi yapıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Temyiz duruşmalarını resmi gözlemci sıfatıyla izleyen Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Erol Aras, hukuk dışılık ya da usul hükümlerine aykırılık olarak nitelenemeyecek bir karar alındığına işaret ederek “Bunun çok ötesinde temel savunma mantığını bir yana bırakan, bugüne kadar emsali görülmemiş bir ihlalle karşı karşıya kaldık” dedi.

Aras, “Bir sanığın 5 avukatı olabilir. Bunlardan yalnızca birisi müvekkili adına duruşma istemine ilişkin dilekçeyi verir. Ama hepsi savunma yapabilir. Ancak daire bu kararıyla ‘hayır dilekçede imzası olanın gelmesi lazım’ diyor. Kabul etmek mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.

Erol Aras, bunun neden yanlış olduğunu işe söyle anlattı: “Çünkü avukat o dilekçeyi vekil olarak vermiş yani müvekkili vermiş aslında. Aslolan duruşma hakkı sanığındır. Tutuklu sanık duruşma hakkını kullanmak üzere vekili kanalıyla dilekçesini vermiş. O vekilin dışındaki vekillerden bunu almak savunma hakkını tamamen ortadan kaldırmaktır. Bunun örneği yok. Asıl olan sanığın kendisidir. Sanık eğer süre tutum dilekçesini vermişse hangi avukat imzalarsa imzalasın her avukat onun adına girebilir. En basit mantık kuralının ihlali bizi dehşete düşürdü, nasıl bir anlayışla karşı karşıya kaldığımız konusunda.”

Avukat Aras, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin avukatları “sanki sanıkmış gibi” değerlendirdiğini belirterek “Bu aklın mantığın kabul edemeyeceği bir durum” diye konuştu.