Avrupa’dan yolsuzluk dersi
İspanya, Portekiz ve Romanya’da yüz kızartan yolsuzluklar hesaba çekiliyor.
cumhuriyet.com.trAvrupa’da son dönemde İspanya, Portekiz ve Romanya yolsuzluk skandalları ile sarsılırken ortaya atılan iddialar yüzünden bakanlar istifa ediyor, yargı işin peşini bırakmıyor ve eski başbakanlar demir parmaklıkların arkasına atılıyor.
En son İspanya’da iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi’ni (PP) sarsan yolsuzluk soruşturmasında kabine ilk fireyi verdi. Sağlık Bakanı Ana Mato, bir dönem Madrid’de belediye başkanlığı yapmış PP’den eski eşi Jesus Sepulveda’nın da bulunduğu 40’ı aşkın zanlıya dair iddialar kendisine kadar uzanınca istifasını sundu. Kamuoyunda “Gürtel olayı” diye bilinen soruşturma, 1999-2009 yıllarında PP’li 6 bölgesel yönetime yayılmıştı. İhaleler karşılığında kimi yetkililerin işadamlarından pahalı hediyeler aldığı ve gezilere çıkarıldığı ortaya saçıldı. Yargıç Pablo Ruz’un hazırladığı iddianamede, Sepulveda’nın PP için bağış toplarken bazı işadamlarından ihaleler karşılığında rüşvet aldığı, tutarı 500 bin Avro’yu aşan bu “hediyelerden” o dönem eşi olan Sağlık Bakanı Mato’nun da yararlandığı öne sürülüyor. Mato’nun “seyahat, hediye veya doğum günleri, kokteyller gibi aile aktiviteleriyle çıkar sağladığı” iddia ediliyor. Mato sorgu yargıcına ifade vermek zorunda kalabilir.
2011’de işbaşına gelen Başbakan Mariano Rajoy “Yolsuzluk kural değil, istisnadır” diye çıkışırken, partisinin imajını düzeltmek için parlamentodan siyasi partilerin muhasebelerine sıkı denetim getiren yolsuzlukla mücadele yasasının geçirilmesini istedi.
Juan Carlos’un tahttan feragat etmesine varmıştı. Carlos’un kızı prenses Cristina eşinin şirketiyle ilgili yolsuzluk davasında sanık sandalyesine oturmuştu. Kraliyet ailesi, “Yargı kararına saygı duyulduğu” açıklaması eşliğinde, prensesi ayrıcalıklarından ederek adeta kraliyetten azletmişti.
Socrates hapisten çıkamıyor
İspanya’nın komşusu Portekiz’de ise hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla geçen hafta tutuklanan ve kefalet talebi reddedilerek halen cezaevinde tutulan isim ise eski sosyalist Başbakan Jose Socrates. Socrates para aklama ve vergi kaçakçılığıyla itham ediliyor. Ülke son dönemde, üst düzey kamu görevlilerinin, kuruluşların adının karıştığı bir dizi yolsuzluk skandalıyla sarsılıyor. Bunlara
son örneklerden biri de yabancılara yerleşim izni içeren belgenin verilmesinde kimi üst düzey yetkilinin adının rüşvet olayına karışmasıydı. Tepkiler üzerine İçişleri Bakanı Miguel Macedo istifa etmişti.
Romanya’da rüşvete ev hapsi
Romanya’da ise ülkeyi sarsan son skandal yargının Devlet Başkanı Traian Basescu’nun
kardeşinin rüşvet aldığı ithamları çerçevesinde dava süresince tutukluluk halinin evde
sürmesi kararı oldu. Kardeş Mircea Basescu hazirandan beri bir suç örgütü liderinin
cinayete teşebbüs davasıyla bağlantılı olarak cezaevinde. Basescu’nun, konumunu kullanarak davaya bakan yargıcın düşük bir ceza vermesine ikna için suç örgütü liderinden 250 bin Avro aldığı iddia ediliyor.