Avrupa'daki kriz otomotiv ihracatını frenliyor

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AB ülkelerinde yaşanan finansal sıkıntıların derinleşmesi durumunda otomotiv endüstrisinin özellikle orta ve uzun vadede ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Nisan ayında ihracat artış hızında gözlemlenen yavaşlamanın mayısta da devam edeceğinin görüldüğünü ifade eden Sabuncu, buna rağmen yıl sonu için 18 milyar dolarlık otomotiv ihracat rakamına ulaşılacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Orhan Sabuncu, küresel krizle birlikte Avrupa'da devreye sokulan ve önemli başarılar elde edilen hurda indirim desteğinin, Fransa'da 2011 yılına kadar uzatıldığını, Rusya'da ise henüz bu yılın mart ayında uygulanmaya başladığını, ancak Almanya ve İtalya gibi ülkelerde sona erdiğini vurguladı.

Bunun da söz konusu ülkelerdeki araç satış rakamlarına yansıdığına dikkati çeken Sabuncu, ''Almanya'da binek otomobil satışları nisan ayında yüzde 32, yılın ilk dört ayında ise yüzde 25 düşüş gösterdi. Nisan ayında binek otomobil satışları İtalya'da yüzde 16, İspanya'da yüzde 39 ve İngiltere'de yüzde 11 düşüş gösterdi'' dedi.

Sabuncu, Türkiye'nin en önemli pazarı konumundaki AB ülkelerinde hem teşviklerin sona ermesi hem de yaşanan finansal sorunların, Türk otomotiv endüstrisini olumsuz etkileyeceğinin rahatlıkla söylenebileceğine değinerek, şöyle devam etti:
''Bu olumsuz gelişmelere rağmen yılın ilk dört ayında AB ülkelerine yönelik otomotiv ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak 4,4 milyar dolar olmuştur. Bu dönemde Fransa'ya yönelik ihracatımızda yüzde 36, Almanya'ya yüzde 37, İtalya'ya yüzde 67 ve İngiltere'ye yüzde 79'luk artışlar görülmüştür. Buna karşılık nisan ayı özelinde bakıldığında AB ülkelerine yönelik otomotiv ihracatımızın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artması, yılın ilk aylarına göre artış hızında bir yavaşlama izlenimi uyandırmaktadır. Bütün bu veriler dikkate alındığında AB ülkelerinde yaşanan finansal sıkıntıların derinleşmesi durumunda otomotiv endüstrimizin özellikle orta ve uzun vadede ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceği söylenebilir.''

Pazar çeşitliği çok önemli

Pazar çeşitliğinin sağlanmasının özellikle kriz dönemlerinin daha az hasarla atlatılabilmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:
''Son krizde AB pazarında yaşanan daralma ihracat rakamlarımızda ciddi düşüşlere yol açmış, bu da üretim rakamlarına ve dolayısıyla istihdam rakamlarına olumsuz olarak yansımıştır. Buna karşılık kriz döneminde ABD'ye olan sektör ihracatımızın yüzde 161, Cezayir'e yüzde 19, Norveç'e yüzde 7, İngiliz Virjin Adaları'na yüzde 151, Irak'a yüzde 59 ve Liberya'ya yüzde 14 artması, sektörümüzün yeni pazarlar bulma konusundaki başarılarını da göstermektedir. Söz konusu artışlar krizin endüstrimiz üzerindeki etkilerini biraz olsun hafifletebilmiştir.''

Sabuncu, yeni pazarlara ulaşabilmek açısından, hükümetin 2010 yılında hedef pazarlar olarak belirlediği Afrika, Karayip, Pasifik ve Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları imzalanması, uzak ülkelere yapılan ihracatta navlun desteklerinin sağlanması, lojistik altyapının geliştirilmesi gibi adımların önem taşıdığını belirtti.

Yıl sonu ihracat hedefi 18 milyar dolar

Yılın ilk dört ayındaki ihracat rakamının 5,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Sabuncu, şöyle dedi:
''Bu dönemde binek otomobil ihracatımız yüzde 57, yan sanayi ihracatımız yüzde 42 ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıt ihracatımız yüzde 74 artış göstermiştir. Nisan ayında ihracat artış hızında gözlemlenen yavaşlamanın mayısta da devam edeceği görülmektedir. Buna rağmen yıl sonu için 18 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz.''