Avrupa’da kara kriz
10 büyük şirketin sahip olduğu 91 termik santral, 7 bin 600 erken ölüme ve 22 milyar Avro sağlık harcamasına neden oldu. Uzmanlara göre, şirketler neden oldukları zararın farkında.
Hazal Ocak“Son Nefes: Kömür Şirketleri Avrupa’yı Hasta Ediyor” adıyla yayımlanan rapora göre Avrupa’da faaliyet gösteren sadece 10 şirket 2016’da kömürden elektrik üretiminin sebep olduğu sağlık sorunlarının üçte ikisinden sorumlu. Bu şirketlerin sahip olduğu toplam 91 kömürlü termik santral, aynı yıl 7 bin 600 erken ölüme, 3 bin 320 yeni kronik bronşit vakasına ve 22 milyar Avro sağlık harcamasına neden oldu.
Greenpeace, CAN Europe, Sandbag, Europe Environmental Bureau ve Europe Beyond Coal ortaklığıyla hazırlanan rapor Avrupa ülkelerinin bu konuya acilen müdahale etmeleri ve bir an önce kömürden kademeli çıkış yoluna girmeleri gerektiğini belirtiyor.
Sandbag’in Avrupa elektrik ve kömür analisti ve raporun baş yazarı Dave Jones, “En kirli iki şirket RWE ve EPH. Bu iki şirket diğer tüm şirketlerin yaktığından daha fazla kömürü yakıyor; üstelik en kirli kömür cinsi olan linyit kömürünü kullanıyor ve nüfusun yüksek olduğu bölgelerde faaliyet gösteriyor. Bu sonuçlar Avrupa ülkelerinin bu konuya acilen müdahale etmeleri ve bir an önce kömürden kademeli çıkış yoluna girmeleri gerektiğini gösteriyor. Bir hava kirliliği krizi yaşıyoruz ve insan sağlığının önceliklendirilmesi gerekiyor” dedi.
Bir santral herkes için tehdit
Europe Beyond Coal (Kömürün Ötesinde Avrupa) Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann, “RWE şirketi gibi kamu kuruluşları sorumlu oldukları sağlık sorunlarının gayet iyi farkındalar. Ancak bu raporun gösterdiği gibi neden oldukları kirliliğin etkisi tahmin ettiklerinden çok daha büyük boyutta. Avrupa bölge olarak küçük ve nüfusça yoğun, yani herhangi bir ülkedeki bir kömürlü termik santral tüm Avrupa’da yaşayan insanların sağlığını tehdit edebiliyor” ifadelerini kullandı.
12 yılımız kaldı
Greenpeace AB Kömür Kampanyası Lideri Nina Stros ise, “Hava kirliliği ve iklim değişikliğinin de kaynağı aynı: Kömür. Her ikisinin de durumu kötüleştikçe yurttaşlara maliyeti daha fazla oluyor. IPCC’nin (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) son raporunda da gördüğümüz üzere kömür kullanımını bırakmak için sadece 12 yılımız kaldı. Bu rapor, kömür şirketlerinin hava kirliliği üzerindeki sorumluluğunu açıkça ortaya koyduğu gibi, karar vericilere de onları sorumlu tutma görevini hatırlatıyor. Her ikisi de kömür yatırımlarını azaltarak, santralların ömrünü uzatan lobi faaliyetlerini ve teşvikleri sonlandırıp ve en geç 2030’a kadar sürdürülebilir bir enerji sistemine adil geçiş taahhüdü vererek insan sağlığını ve iklimi bugün korumaya başlayabilirler” diye konuştu.
Türkiye'de de durum farksız
Türkiye’de her yıl kömürlü termik santralların yarattığı hava kirliliği sebebiyle 2 bin 876 erken ölüm yaşanıyor ve yaklaşık 3 milyar Avro’luk sağlık harcamasına sebep oluyor.