Avrupa'da GDO'lu mısıra onay

Avrupa Komisyonu, 19 üye ülkenin karşı çıkmasına rağmen Avrupa topraklarında genetiği değiştirilmiş mısır yetiştirilmesinin önünü açacak bir kararı onayladı.

cumhuriyet.com.tr

Dün Avrupa Parlamentosu'nda yapılan görüşmede 19 üye ülkenin karşı çıkmasına rağmen blokaj uygulamaya yetecek nitelikli oyun toplanamaması üzerine GDLO'lu ürünler arasında yer alan bir mısırın Avrupa'da yetiştirilmesinin önünde engel kalmadı.

Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz oylamada çekimser kalırken İngiltere, İspanya, İsveç, Finlandiya ve Estonya, Pioneer 1507 adlı mısırın lehinde oy kullandı. Geri kalan 19 ülkenin aleyhte oyu ise nitelikli çoğunluğun sağlanmasına yetmedi. AB'nin komitoloji tüzüğü nedeniyle 19 ülkenin oyları büyük üye ülkelerin kararını tersine çevirmeye yetmeyecek.

Avrupa Sağlık Komiseri Tonio Brog dün yaptığı açıklamada komisyonun ürünü onaylamasının yasal zorunluk olduğunu söyledi. Borg, 2001'den beri kapsamlı araştırmların bu ürünlerin güvenli olduğunu gösterdiğini savunuyor.

İngiltere, GDO'lu ürünler olmadan Avrupa'nın "dünya tarımının müzesi" olma riskinin olduğunu iddia ediyor ve GDO için açıkm bilimsel olgu olduğunu savunuyor. İspanya ise çiftçilerinin AB üyesi olmaya ülkelerle GDO'lu ürün yetiştirebilmek için rebat etmeye ihtiyacının olduğunu söylüyor.

Ancak Fransa eğer Avrupa Komisyonu GDO'lu mısırın takdimine devam ederse sonra şiddetli muhalefet karşısında onay vererek AB şüphecilerini ateşleme riskini getireceğinin uyarısını yaptı.

Fransa'nın AB işlerinden sorumlu bakanı Thierry Repentin "Biz buna karşı çoğunluğa sahibiz, bu yüzde buna nasıl onay verdiğimizi anlamıyorum. Hem de AB seçimleri öncesi. AB kurumlarının imaşı açısından tehlikeli, Avrupa çalışmıyor veya kötü çalışıyor fikrini tetikleyecek" dedi.

İtalyan Bakan bunun için "hazmedilemez" derken, Macar mevkidaşı "Avrupa saçmalığının" bir vitrini şeklinde değerlendirdi.

Greenpeace ve Friends of the Earth örgütleri Pioneer 1507'in güvelere ve kelebeklere zarar verdiğini ve ot öldürücülere dayanıklı şekilde tasarlandığını söyledi. Greenpeace tarım politikaları direktörü Marco Contiero Avrupa Komisyonu'nun onayının sorumsuzluk olduğunu söyledi.