Avrupa Parlamentosu 'Ermeni soykırımı'nı kabul etti
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 'Ermeni soykırımının' tanınması tavsiyesi görüşüldü. Tasarı oylamada kabul edildi.
cumhuriyet.com.trAvrupa Parlamentosu (AP) 1915 olaylarına ilişkin, sözde Ermeni soykırımına dair karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.
AP genel kurulundaki oylamada karar metnine, kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Papa Francesco'nun Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları dahil edildi.Önergede "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine 12 Nisan'da barış ve uzlaşma ruhu içinde verdiği mesajı takdir etmektedir" ifadesi yer aldı.
AP'nin bağlayıcı nitelik taşımayan, tutum beyanı niteliğindeki kararda 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirilerek, Türkiye'ye geçmişiyle yüzleşmesi ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kabul etmesi çağrısı yapıldı.
Kararda Türkiye ve Ermenistan'a 2009 yılında imzalanan protokolleri "ön koşulsuz onaylayarak ve uygulayarak ve sınırı açarak" ilişkilerini normalleştirme yolunda ilerlemeleri tavsiye edildi.
Kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun 1915 olaylarına ilişkin Ermeniler'in acılarının paylaşıldığı yönündeki açıklamalarının "memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.
AP'nin karar tasarısının Türkiye için bağlayıcılığı bulunmuyor.
Avrupa Birliği'nde alınan kararla dünya genelinde yapılan bütün soykırımlar için bir gün belirlenerek, o günün soykırımları anma günü olarak kararlaştırılması öngörüldü.
AP BİNASI ÖNÜNDE TÜRKLERDEN PROTESTO
Protestoya Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, Vatan Partisi Avrupa temsilcileri, Talatpaşa Komitesi, Atatürkçü Düşünce Dernekleri (ADD) üyeleri ve bir grup Türk katıldı.
Luksemburg meydanında yapılan protestoda, grup adına konuşan, Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Beyhan Yıldırım Ey Türk Milleti bu gün burada AP sözüm ona sözde soykırımı kabul ettiğini ilan edecektir, biz bu kararları tanımıyoruz, ayaklarımızın altına atıp çiğniyoruz. Avrupa’ya buradan şunu söylüyoruz, ey Avrupa hukuku ayaklar altına almaktasın. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı kararı tanı, bu konu Parlamentoların işi değildir, bu konu tarihçilerin, ilim insanlarının işidir. Lahey Adalet Divanı şunu demiştir ’Tehcir soykırım için yeterli bir sebep değildir’ soykırım olabilmesi için İmha kasıtı aranıyor İmha. Avrupa’ya buradan bir mesaj vermek istiyoruz, 24, 25 Nisan’da Türk bayraklarıyla, Frankfurt’ta, Berlin’de Türk Bayraklarıyla, Atatürk posterleriyle meydanlara çıkacaktır dedi.
Lüksemburg meydanında sessiz protestoda bulunan Türk Vatandaşları basın bildirisini okuduktan sonra dağıldı.