'Avrupa Karadağ'ı ile koalisyona daha yakınız'

Karadağ'daki parlamento seçimlerinde 3 milletvekili çıkartarak hükümetin kurulmasında kilit parti olacak Boşnak Partisi (BS) lideri Rafet Husoviç, "Seçimlerin galibi olan 'Avrupa Karadağ'ı ile koalisyona daha yakınız" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Rifat Husoviç, hafta sonu yapılan seçimlerde 81 sandalyeli parlamentoda partisinin 3 milletvekili ile temsil edileceğini, bunun da kendileri için bir başarı olduğunu değerlendirdi. Seçimlerde birinci olan "Avrupa Karadağ'ı" koalisyonunun 39 milletvekili çıkardığı için tek başına hükümeti kurmasının mümkün olmadığına işaret eden Husoviç, bu nedenle partisinin hükümetin kurulmasında kilit bir rol üstleneceğini bildirdi.

Ülkedeki azınlık gruplarının temsilcilerinin yeni kurulacak hükümetin bir parçası olmasının önemine işaret eden Husoviç, şu anda hükümeti kurma çalışmaları için görüşmelerin henüz başlamadığını, 10-15 gün sonra bu görüşmelerin başlayabileceğini kaydetti.

''Önceliğimiz Boşnak ve Müslümanlar''

"Hükümeti kurma çoğunluğunun bizim sayemizde sağlanacak olması ya da terazinin keselerinden biri olup olmayacağımız önemli değil, önemli olan hükümette yer almamız" diyen Husoviç, şu anda seçimlerin galibi olan "Avrupa Karadağ'ı" ile koalisyona daha yakın olduklarını kaydetti.

Husoviç, öncelikli hedef ve amaçlarının çoğunluğu Müslüman ve Boşnaklardan oluşan Karadağ'ın kuzeyine yardım etmek ve o bölgenin gelişimine katkı sağlamak istediklerini ifade ederek, "Kurulacak hükümette aktif olarak bulunup Boşnakların ve Müslümanların devlet kurumlarında istihdam edilmesi için çalışmak istiyoruz. Bizim tek önceliğimiz bu" şeklinde konuştu.

Ülkede yaşayan Boşnakların ve Müslümanların Karadağ'ın en yüksek mevkilerinde yer alabilmesini istediklerini anlatan Husoviç, şunları kaydetti:

"Bu konu üzerine çalışılması gerektiğini bekliyoruz. Daha önce Sosyal Demokrat Parti'den Boşnak bir siyasetçi Meclis Başkan Yardımcılığı yapmıştı. Bu makam yeterli mi değil mi? Tüm bunlar elinizdeki güçle alakalı. Şu anda yeni koalisyonu oluşturacak çok sayıda siyasi parti olacak gibi bir görüntü var. Bana göre, Boşnak ya da Müslüman biri, Karadağ'da en yüksek makamlara gelmek zorundadır. Bu bölgede bu bir zorunluluktur. Acaba bu 'yarın mı gerçekleşecek yoksa ilerideki seçimlerde mi', bunu ileride göreceğiz. Biz, bu makamlardaki Boşnak ve Müslüman sayısının arttırılmasını istiyoruz."
 


"Boşnaklar daha güçlü bir şekilde politik sahnede yer almalı"

Husoviç ayrıca, pazar günkü seçimlerde "Avrupa Karadağ'ı" koalisyonunun mecliste mutlak çoğunluk elde edememesiyle ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Sırbistan yanlısı siyasi oluşumlar mecliste 29 sandalye elde etmeyi başardı. Zaten eski dönemlerde de ortalama 30 sandalye elde ediyorlardı. Yeni kurulan Pozitif Karadağ Partisi 7 milletvekili çıkardı. Bana göre, bu yeni oluşum bağımsız Karadağ fikrini destekleyenlerin oylarını aldı. Bu sebeple Sosyalistlerin Demokrat Partisi (DSP) ve Sosyal Demokrat Partisi (SDP) düşüş yaşadı."

Husoviç, ayrıca küresel ekonomik krizin de seçmeni etkilediğini belirterek, bu nedenle iktidarın da bundan etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Yapılan seçimlerden sonra Boşnakların daha güçlü bir şekilde politik sahnede yer almaları gerektiğine işaret eden Husoviç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Boşnak ve Müslümanlar bu ülkedeki hükümeti 1990'lardan günümüze dek destekledi. Bu sadece bağımsızlık referandumundan beri süregelen bir olay değil. Ancak bu destek, Boşnaklara hak ettikleri şekilde geri verilmedi. Bunu mevcut hükümetlerin yapması gerekirdi. Onlar çok iyi biliyor ki, bu seçmen onlara kızgın. Bu şekilde, şehirden şehre farklı gelişmişlik seviyelerine sahipken AB'ye üye olamayız. Bir şehir çok iyi bir şekilde gelişmişken, diğeri daha az gelişmiş, hatta hiç gelişmemiş durumda. Önemli olan bölgeler arasındaki dengenin sağlanması. Bu tam olarak Boşnakların istediği şey. Onlar ekonomik sorunlarının çözülmesini istiyor. Bu konu çok önemli bir konu. Gelecekte Boşnakların ekonomik sorunlarına çözüm üretmeye çalışanlar, onların desteğini alacaklardır. Bizim hedefimiz ülkedeki Boşnakların devlet kurumlarında daha fazla istihdam edilmesidir. Ülkenin kuzeyinde Boşnak ve Müslüman nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı şehirlerin gelişimini sağlamaktır."

Karadağ'da hafta sonu yapılan seçimlerde eski Başbakan Milan Cukanoviç'in liderliğindeki "Avrupa Karadağ'ı" 81 sandalyeli mecliste 39 koltuk kazanarak seçimlerin galibi olmuş, Karadağ Sosyalist Halk Partisi 9, Demokrat Cephe (DF) 20, Pozitif Karadağ 7, Boşnak Parti (BS) 3, Arnavut partileri 2, Hırvat Vatandaş İnisiyatifi ise 1 sandalye elde etmişti.