Avrupa kaldırıyor, biz kuruyoruz
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından Bursa Yenişehir'de yapılması düşünülen atık arıtma tesisine yönelik tepkiler büyüyor. Başta sivil toplum örgütü ve siyasi partiler, tesisin bölge tarımına ve insan sağlığına büyük zarar vereceğine dikkat çekerek, benzer tesislerin Avrupa ülkelerinden kaldırıldığını, mevcut fabrikaların da 2015 yılına kadar söküleceğini ifade ettiler.
cumhuriyet.com.trTürkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Bursa Yenişehir'e Türkiye'nin ilk entegre geri kazanım tesisini inşa etmek istiyor. Yenişehir'in Subaşı köyüne 120 milyon Avro'luk yatırımla inşa edilecek olan tesis konusunda Yenişehirliler, MESS yetkilileri tarafından bilgilendirilerek tesisin çevreye zarar vermeyeceği ve yöre ekonomisine katkı sağlayacağı konusunda ikna edilmeye çalışıldı. Ancak siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tesisin bölgeye zarar vermesinden kaygılı oldukları yönünde görüş bildirdiler.
MESS tarafından yapılması düşünülen atık arıtma projesi için belirlenen bölgede incelemeler yapan CHP Bursa İl Genel Meclisi üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İlhan Demiröz, alanın ovaya, su kaynaklarına çok yakın olduğunu, bunun da sorun yarabileceğini belirtti. Konuyla ilgili CHP Bursa Yenişehir İlçe Teşkilatı'nda yapılan toplantıda tesisin bölge tarımını olumsuz etkileyeceği ve Yenişehir ovasının tarım özelliğinin bitirilmesinin ova insanına yoksulluk getireceği konusunda görüş birliğine varıldı.
MHP Yenişehir İlçe Örgütü Başkanı Zekeriya Kılıç ise Yenişehir'in 23 çeşit ürünün yetiştiği, yılda 3 kez ürün alınan bir ova olduğunu belirterek böyle bir tesisin buraya kurulmasını "ihanet" olarak değerlendirdi. "Bu tesisi savunanlar da bu ihanetin bir parçası olmuşlardır" diyen Kılıç, "Bu iş tek başına MHP'nin, CHP'nin, sağcısının, solcusunun meselesi değil, bu iş hepimizin meselesi, söz konusu olan Yenişehir'in geleceği, burada yaşayanların geleceği" sözleriyle yapılması düşünülen tesise tepki gösterdi.
"Türkiye atık çöplüğü yapılmaya çalışılıyor"
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir de Türkiye'nin endüstriyel ve nükleer atık çöplüğü yapılmaya çalışıldığını ifade ederek, "Bırakın Türkiye'de herhangi bir yeri bu tesisin Türkiye'nin hiçbir yerinde yapılmaması gerekir. Burada yapılmak istenen bizim çöpümüzü değil, Avrupa'nın çöpünü yakmaktır. Ne Türkiye ne de Yenişehir Avrupa Birliği'nin çöplüğü olmamalıdır. Türkiye'nin her yerinde yapılmak istenen bu tip bertaraf tesisleri Avrupa Birliği'nin ülkemize dayatmaya çalıştığı imtiyazlı ortaklık seçeneğinin bir ürünüdür" diye konuştu.
"İnsan sağlığına zararlı"
Bursa Tabipler Odası Yönetim Kurulu üyesi Şeref Tuzcu, tesisin bölge insanının sağlığına zarar vereceğine dikkat çekti. Tuzcu, şunları söyledi:
"Bu tip tesisler doğaya Dioksin, Fran ve Ağır metaller salar, bunlar endoksin bozuculardır, doğada yok olmazlar, bunlara kalıcı kirleticiler diyoruz. Bitkiler yoluyla hayvan ve insanın yağ dokusuna geçen bu maddeleri vücut dışarı atamaz, testis, guatr ve beynimizdeki bir takım hormonların etkisini artırır. Endokrin bozucular doğacak çocukların cinsiyetlerini etkiler, erkek doğum oranını azaltır, kadın ve erkekte kanser, çocuklarda ise zeka geriliği ve gelişim bozukluğu gibi sonuçlar yarattığı dünya tıp literatürünce kayda geçmiştir. Dioksin ve Fran konusunu tekrar ele alacak olursak eğer bu tesis kurulursa 15-20 yıl sonra Yenişehir'de görülen hastalıkların sıralaması değişecek, bahsettiğim hastalıklar daha sık görülecektir."
Öte yandan, Yenişehir Sanayiciler ve İşadamları Derneği (YESİAD) Başkanı Muhsin Mardin, halkın atık tesisi konusunda bilgilendirileceğini belirterek "Önümüzdeki günlerde bütün Yenişehir halkı bu konu hakkında bilgilendirilecek şekilde geniş katılımlı salon toplantıları, seminerler ve sunumlar yapılacaktır. Konuyu ilgili çevreci derneklerle, bilimsel araştırma yapan üniversitelerle beraber sosyal ve hukuksal olarak halkımızla paylaşacağız" diye konuştu.