Avrupa ile soğuk savaş
Ankara ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında Gezi Parkı direnişçilerine uygulanan orantısız polis şiddeti nedeniyle tırmanan kriz, karşılıklı ziyaretlerin iptal edilmesi noktasına kadar ulaştı.
cumhuriyet.com.trAnkara ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında Gezi Parkı direnişçilerine uygulanan orantısız polis şiddeti nedeniyle tırmanan kriz, karşılıklı ziyaretlerin iptal edilmesi noktasına kadar ulaştı.
AP’nin Türkiye’yi ağır biçimde eleştiren raporuna tepki olarak hükümet, AP Dış İlişkiler Komisyonu’nun bu hafta gerçekleşmesi öngörülen ve Kürt sorununa çözüm sürecinin ele alınacağı ziyarete randevu vermedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa İşleri Bakanı Egemen Bağış’ın randevu vermemesi üzerine heyetin ziyareti iptal edilirken, Bakan Ergin ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na ait bir heyetin bugün Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Dış ilişkiler Komisyonu’nda yapacakları konuşma ve temaslar da iptal edildi. Adalet Bakanı Ergin’in sadece AP’deki programını değil, AB Komisyonu tarafından basın özgürlüğüyle ilgili ‘Speak Up - 2’ başlıklı konferansa katılımını da iptal ettiği belirtildi.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile AKP’li üye Hamza Dağ ve MHP’li üye Mustafa Erdem ise, Belçika ve Hollanda’yı kapsayan seyahatlerini sürdürürken bu gezi kapsamında AP’de katılacakları toplantıyı iptal ettiler. Başından itibaren geziye katılmayan Komisyon’un CHP’li üyesi Mahmut Tanal ise, “Benim protestom AP’ye değil bizatihi bu gezinin kendisine. Kendi ülkemizde insanlar gaz yerken, kurşun yerken, Hollanda ve Belçika’da insan hakları ihlallerini incelememizin samimi olmadığına inandığımız için baştan gitmemeyi tercih ettik” dedi.
Randevu verilmedi
Kürt sorununun çözümüne ilişkin hükümet tarafından başlatılan yeni süreçle ilgili temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye’ye gelmesi planlanan Avrupalı parlamenter Elmar Broek başkanlığındaki üst düzey AP Dış İşleri Komisyonu heyetinin iptal kararı dün açıklandı. AP kaynakları, “Görüşmemiz gereken bakanlardan hiçbiri randevu vermedi. Bu durumda çözüm sürecini konuşacak muhatap bulamayacağımız için ziyareti iptal etmek zorunda kaldık” değerlendirmesini yaptı. Heyete bakanların yanısıra, randevu istedikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten de son güne kadar randevu verilmemesi dikkat çekti.
Katılmaktan vazgeçti
Türkiye’ye gelecek heyette AP içindeki gruplardan yaklaşık 10 parlamenterin yer alması planlanmıştı. Heyete başkanlık etmesi gereken Başkan Broek’in de Türkiye’de polisin göstericilere orantısız şiddet uygulamasına tepki olarak geziye katılmaktan vazgeçen ilk isim olduğu belirtildi.
Avrupa Parlamentosu’nun Gezi Parkı’na yapılan müdahaleler üzerine aldığı karar Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ağır biçimde eleştirilmişti. Erdoğan, “Bu kararı tanımıyoruz” derken, Davutoğlu, “Karar aynen iade edilecek” diye konuşmuştu. Randevu vermeme ve programları iptal kararlarının ardında hükümetin bu tavrının yattığı belirtildi.