'Avrasya Yıldızı Tatbikatı'nda sona gelindi
Türkiye'nin ev sahipliğinde, 3. Kolordu Komutanlığında (NRDC-T) devam eden ''Eurasian Star-2010 (Avrasya Yıldızı) Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı'', yarın sona erecek.
cumhuriyet.com.trİstanbul Ayazağa'da düzenlenen basın brifinginde, tatbikata ilişkin bilgi veren 3. Kolordu Komutanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Piyade Albay Erol Tuna, ''Avrasya Yıldızı'' tatbikatlarının, 3. Kolordu Komutanlığı tarafından NATO Müttefik Harekat Komutanlığı kuvvet standartlarına göre ''Yüksek Hazırlık Kolordusu'' statüsünün devamını sağlamak amacıyla 3 yılda bir yapılan ''Barışı Destekleme Harekatı'' senaryosuna dayalı bilgisayar destekli komuta yeri tatbikatları olduğunu söyledi.
Albay Tuna, Türkiye'nin ev sahipliğinde 3. Kolordu Komutanlığında görev yapan ABD, Almanya, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Romanya ve Yunanistan uyruklu personel ile NATO üyesi olmayan ''Barış için Ortaklık'' ve ''İstanbul İşbirliği Girişimi'' programlarının üyelerinden Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya ve Sırbistan'dan personelin katılımıyla 7 Aralıkta başlayan bu yılki tatbikatın, yarın sona ereceğini belirtti.
NATO üyesi olmayan ülkelerin de katılımına açık olan ''Avrasya Yıldızı'' serisi tatbikatların, ülkelerin silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu ve özellikle bilgisayar destekli tatbikatlar konusunda söz konusu ülkelere eğitim imkanı sağladığını anlatan Tuna, tatbikatın amacının, BM'nin müdahil olduğu NATO yönetimindeki bir ''Barışı Destekleme Operasyonu''nda 3. Kolordu Komutanlığının kriz yönetim planlama ve icra yeteneğini geliştirmek olduğunu kaydetti.
Tuna, 122'si yabancı toplam 962 personelin katıldığı tatbikatın hedefleri arasında, durumsal farkındalık, bilgi yönetimi, harekat alanının şekillendirilmesi, hedef yönetimi, planlama ve koordinasyon gibi temel komuta fonksiyonlarını geliştirmek, karmaşık, güncel ve değişken çatışma ortamında harekat icra etme kabiliyetini geliştirmek, NATO Mukabele Kuvveti Kara Unsur Komutanlığına ana ast birlikleri ve diğer unsur komutanlıklarıyla birlikte tatbikat icra etme fırsatı sağlamak ve NATO Mukabele Kuvveti görevlerinin eğitimini yapmak olduğunu sözlerine ekledi.
Brifing sonrası basın mensuplarına tatbikat arazisi gezdirilerek, insansız hava aracı, zırhlı ambulans ve doğal afet arama kurtarma ekibi gibi birimler gösterildi.