Avea mobil uygulamalar yarışıyor
Avea AR-GE Merkezi bünyesindeki inovasyon merkezi tarafından düzenlenen ''Avea Mobil Uygulamalar Yarışıyor'' projesinde birinciliği, ''Kaza Tespit Tutanağı'' uygulamasıyla Haluk Koca kazandı.
cumhuriyet.com.trUygulama ile sürücüler kaza mahallinde bulunan araçların fotoğraflarını çektikten sonra araçlarını daha güvenli bir yere çekerek hızlı bir şekilde tutanak formu oluşturabilecek.
Barış Yurtçu, servis aracı, servise binecek kişinin kendi belirlediği noktaya yaklaştığında uyararak, çalışanların servis aracını kaçırmalarını engelleyen ''Servisim Gelmiş'' uygulamasıyla ikinci, Burak Sungur ise yıkıcı depremler sonrası arama kurtarma ekiplerinin, enkaz altında kalan kişilerin yerini anında tespit ederek kurtarma çalışmalarını en hızlı şekilde yapmalarını sağlayacak ''Orada Kimse var mı?'' uygulamasıyla üçüncü oldu.
Türkiye çapında 87 kişinin 32 uygulama ve 55 proje önerisiyle yarıştığı projede finale kalan 10 projenin değerlendirilerek kazanan ilk 3 proje, Avea AR-GE Merkezi'nde düzenlenen törenle belirlendi. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, törende yaptığı konuşmada, Avea'da AR-GE çalışmalarını yeniden yapılandırırken bazı unsurları özellikle geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, teknoloji alanında gerçek rekabet ortamı gerçekleşmeden önce teknolojileri öngörebilen ve geleceği inşa edebilenlerin başarılı olacağını kaydetti.
Şahin, bu bağlamda AR-GE'yi pozisyonlandırırken bugünkü teknoloji ile hayal edilemeyecek ancak yarın kendilerini rekabette öne geçirecek, farklılaştıracak uygulama ve yaklaşımlara odaklandıklarını, bunu yaparken de sadece kendi bildikleriyle sınırlı kalmak istemediklerini, yenilikçilik ekseninde dünya ile bağlantıyı güçlendirmeye önem verdiklerini anlattı.
Türkiye'de yeni ve farklı fikirlerin yeterince değerlendirilemediğine işaret eden Şahin, ''AR-GE Merkezimizi oluştururken KOBİ'lere, yenilikçi düşünceleri olanlara önemli olanaklar yaratacağımızı söylemiştik. Avea Mobil Uygulamalar Yarışması da bunlardan bir tanesi'' dedi. Verilen bilgiye göre, yarışmanın jüri üyeliğini Şahin'in yanı sıra Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, Google Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil, Microsoft Pazarlama Direktörü İpek Tunca ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat yaptı.
Yarışma sonunda birinci olan uygulamanın sahibi 15 bin lira para ödülü, ikinci olan uygulamanın sahibi iPad, üçüncü ise BlackBerry Tourch kazandı. Ayrıca ilk 10'a giren tüm finalistler Avea İnovasyon Eğitimi almaya hak kazandı.
Yarışan uygulamalar
Yarışmanın son 10'a kalan diğer projeleri ise şöyle:
-Yaşar Naci Gündüz'ün web ve mobil olmak üzere iki taraflı ''Ne Gördüüüm'' uygulaması, kişinin bir şey gördüğünde anında resmini çekip, isteğe göre aynı anda veya daha sonra paylaşabilmesine, paylaştığı resimlerle ilgili soru sorabilmesine, yorumda bulunmasına ve online kişiler tarafından cevaplar alabilmesine imkan tanıyor.
-Kadir Gülağız'ın geliştirdiği MusicPedia uygulaması aracılığıyla istenilen şarkıcı ve şarkılar hakkında bilgilere ulaşılabiliyor.
-Burak Dede tarafından geliştirilen GetALife uygulaması, farklı konuma, zamana göre telefonda daha önceden ayarlanmış profil ayarlarını aktif hale getiriyor.
-Mehmet Aridal'ın Yaşam Koçum uygulaması, kullanıcısının günlük kalori bilgilerini kaydediyor, raporluyor ve kullanıcının günlük hayatında ihtiyaç duyacağı servisleri bir arada bulunduruyor. Kullanıcı, uygulamayı aktive etme aşamasında girdiği bilgiler ışığında, günlük kalori ihtiyacı, vücut-kilo endeksi bilgilerini hesaplayabiliyor, hava durumu ve günlük burç bilgilerine ulaşabiliyor.
-Can Cihan tarafından geliştirilen Sayısal Loto uygulaması, Sayısal Loto kuponunun fotoğrafını çekerek, içerisindeki rakamları algılıyor ve kişiye kazanıp kazanmadığı bilgisini geri dönüyor.
-Başarı Kubuzcu ve Faruk Toptaş tarafından geliştirilen ve öğrenciler için hazırlanmış Bilmo uygulaması, dersleri video, ses, metin formatında izleyerek test çözme imkanı tanıyor.
-Burak Sungur'un PhoneFinder uygulaması, telefonun sesi kapalı ya da duyulamayacak kadar kısık olduğu durumlarda kaybedilen telefona kısa mesaj atarak, telefonun en yüksek seviyede ses çıkarmasını sağlayarak, kişinin telefonunu bulmasını sağlıyor.