Avea, kuluçka merkezi kurdu
Avea, mobil iletişim ve bilgi teknolojileri(IT) alanında faaliyet gösteren girişimci şirketlerin yeni ve yaratıcı fikirlerini desteklemek ve bu alanda üretilen projelerin uygulama alanına geçmesini sağlamak amacıyla "Kuluçka Merkezi" ismiyle yeni bir proje başlattı.
cumhuriyet.com.trBarselona'da gerçekleşen Mobileworld Kongresi kapsamında bir toplantı düzenleyen Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Avea'nın Ümraniye'de kurulu bulunan Avea Ar-Ge Merkezinin bir parçası olarak hayata geçirilen Kuluçka Merkezi'nde girişimci firmalara projelerini geliştirme ve Avea'nın teknolojik altyapısını kullanarak projelerini test etme fırsatı sunacaklarını söyledi. Akdemir, girişimcilerin Avea Kuluçka Merkezi'nde 18 aya kadar, ofis, ortak kullanımı olan faks, telefon, internet, toplantı odası, kafe, ticari ve teknik eğitim, danışmanlık hizmetleri alacaklarını belirten Akdemir, Avea'nın projelere finansman desteği sağlamayacağını, uzun dönemde belki sermaye desteği söz konusu olabileceğini kaydetti.
"Ekonomik gelişmeyi teşvik edecek"
AVEA'nın Türkiye'de özel sektör tarafından daha önce hiç gerçekleştirilmemiş bir modelle, Ar-Ge Merkezi bünyesinde bir kuluçka merkezi açtığını vurgulayan Akdemir, "Bu merkezde teknoloji tabanlı yeni işletmelerle işini yeni kurmuş ve büyümek isteyen girişimcilere, AVEA'nın şebekesine ve test laboratuarlarına erişim, Avea'nın teknik bilgi birikiminden yararlanma gibi teknolojik imkanların yanı sıra ofis alanı, idari ve hukuksal konularda destek alma, eğitim programlarından yararlanma ve Avea satış kanallarına kolay ulaşım gibi olanaklara da sahip olma avantajını elde edecekler. Yani insanlar yanlarında bir devin tüm gücünü hissedecek ve tüm bahaneleri, engelleri ortadan kaldıracak. Böylece AVEA bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe şirket kurmak ve işlerini büyütmek isteyen girişimcilere altyapısını ve pazarlama kanallarını açarak, ülkemizdeki yenilikçiliği, ekonomik gelişmeyi teşvik edecek" dedi.
"IT yatırımları küçük bir paya sahip"
Genel Müdür Akdemir, Avea'nın Türkiye'de lisanslı Ar-Ge merkezine sahip tek mobil iletişim şirketi olduğunu belirterek, "Toplam çalışanlarımızın yüzde 8'i Ar-Ge alanında istihdam edilmiş durumda. Yıllık yatırım bütçemizin yüzde 3'ten fazlasını Ar-Ge yatırımlarına ayırıyoruz. Ar-Ge bizim önemli bir önceliğimiz olmaya devam edecek" dedi. Akdemir, Avea'nın önemli bir IT alıcısı olduğunu, hem telekom hem de IT harcamalarında ciddi bir payı bulunduğunu ve yıllık IT yatırımlarının 100 milyon TL'ye ulaştığını kaydederek "Türkiye'de IT yatırımları telekom sektörü yatırımlarına kıyasla oldukça küçük bir paya sahip. Avrupa'da her iki sektörün yatırımları aynı düzeyde bulunurken, Türkiye'de IT yatırımları telekom sektörü yatırımlarının dörtte biri düzeyinde. Biz de bu fikirle IT ile telekomu nasıl yan yana getirebiliriz düşüncesinden yola çıktık. Bu şekilde IT yatırımlarının daha da artacağını düşünüyoruz" dedi.
"Ticari sir amacımız yok"
Avea'nın bu projeye ticari bir yaklaşımla girmediğini ifade eden Akdemir, "Avea bunu neden yapıyor diyenler olabilir. Hatta kârlı mı acaba diye sorgulayanlar da olabilir. Bu projenin amacı yaratıcı fikirlerin kaybolmasını önlemek, fikir ve projeleri deneyim ile yatırıma dönüştürmek, gerekli kaynak ve hizmetleri sağlayarak yeni ve başarılı şirketlerinin ortaya çıkmasına yardımcı olmak. Çünkü iyi fikir dünyadaki en büyük sermaye. Çünkü şirketler ülkeleri ülkeler de şirketleri kadar büyük. Başka bir deyişle ülkeniz için bir şeyler yapmaktan anladığımız şey bu. Bir ülkenin teknoloji şirketi olmak bunu gerektiriyor. Ülkenize ve dünyaya kattıklarınızdır önemli olan" diye konuştu.
"Bu kuluçkadan kim bilir ne cevherler ne fikirler çıkacak"
Avea'nın, yenilikçi ve özgün fikirlere değer vermek ve bu doğrultuda girişimciliği ve inovasyonu geliştirmek hedefini benimsediğini kaydeden Akdemir "Bu kuluçkadan kim bilir ne cevherler ne fikirler çıkacak. İyi şeyler olacağına inancım tam. Sabrımız da çıktığımız ve açtığımız yola yakışır şekilde olmalı, bunun da bilincindeyiz. Teknoloji şirketi Avea olarak tren yapıp demiryolu yapmama gibi bir lüksümüz yok. Bu artık akıllıca değil. Sevdiğim bir söz var 'küçük düşünen insanların beklentileri, büyük insanların iradeleri olur' diye. Biz Avea olarak irademizi kullanıp Kuluçka'yı kurduk. Çünkü bir yerlerde büyük insanların olduğunu biliyor ve onların iradelerini ortaya koyacakları alanlar yaratmanın Türkiye'nin teknoloji şirketi olarak görevimiz olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"Projeler 18 ay kuluçkada kalacak"
Toplantıya katılan Avea Ar-Ge Teknoloji Direktörü Egemen Kurdoğlu da projeye ilişkin bilgi verirken, kuluçka merkezi konusunda ABD başta olmak üzere dünyada bu alanda öncülük yapan üniversitelerle de görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Artık yeni fikirler, yeni teknolojiler kapalı ortamlarda değil açık platformlarda gelişiyor. Kuluçka Merkezi de bu anlamda bilişim ve iletişim teknolojilerindeki tüm girişimcilere ve yeni fikirlere açık olacak" dedi.
Kurdoğlu, Avea Kuluçka Merkezi'ne başvuruların alınmaya başladığını belirterek, "Mobil Tahlil projesi uzun soluklu bir proje olarak bu süreçte ortaya çıktı. Yeni projeler için de iyi bir referans olacak. Merkeze gelen yeni fikirler ve projeler 18 ay kuluçkada kalacak ve her altı ayda bir ara değerlendirme olacak. Projeler kendi ayakları üzerinde durabilir hale gelince de yoluna devam edecekler. Avea'nın bu projelere ortak olma gibi bir koşulu yok, ancak ortak proje geliştirme ihtimali her zaman söz konusudur" diye konuştu. Başvuruların 7/24 olarak her zaman yapılabileceğini hatırlatan Kurduoğlu, "Başvurular yılda iki kez Mart ve Eylül ayında değerlendirilecek ve değerlendirmeyi geçen projeler Kuluçka Merkezi'ne alınacak. Başvuru sonuçları AveaLab web sitesinden duyurulacak" bilgisini verdi.