Avcılar’da miniklere özel cinsiyet dersi
Avcılar Belediyesi kadına yönelik şiddete karşı 3 - 5 yaş arası erkek çocuklarına kadınlara karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğretiyor.
Hazal OcakAvcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli İstanbul’un hatta Marmara Bölgesi’nin tek kadın belediye başkanı olduğunu söylüyor. Benli kadına yönelik şiddete karşı ilçede eğitim mücadelesini sürdürürken bir yandan da ilçeye kadınların hayatlarını kolaylaştıracak dokunuşlarda bulunuyor. Avcılar’ın en büyük sorununu deprem olarak nitelendiren Benli her ay ilçesinde depreme yönelik çalışmalar sürdürüyor. Benli’yle Avcılar’ı konuştuk.
‘Kadınlar yer almalı’
* İstanbul’un tek kadın belediye başkanısınız...
Bu durum Türkiye’de kadının siyasette gelmesi gereken düzeye ulaşamadığını gösteriyor. O nedenle de daha çok kadının siyasette değerlendirilmesi gerekir. Tek olmamız Türkiye açısından olumsuz bir durumdur.
* Belediye başkanı olduktan sonra Avcılar’da ne değişti?
Bir sistem kurduk. Sistemi de kontrol eder duruma geldik. Biz her zaman diyoruz ki Mustafa Kemal’in izinden gidenleriz. Bu bir yöntemdir. Mustafa Kemal’in devleti kurarken kurumsallaştırdığını ve akademikleştirdiğini görüyoruz. Çok güçlü kurumlar kurmuştur ve bu kurumları da akademikleştirmiştir. Onun için 2014 yılında göreve geldiğimizde toplumun sorunlarına kurumsal ve akademik çözümler getirerek bu süreçleri tamamladık ve sürdürüyoruz.
* İlçede neler yapıyorsunuz?
Toplumlarda uyuşturucu bağımlılığı, gençlerde suça eğilim, cinsiyet eşitsizliği ve kadına yönelik şiddet önemli sorunlardır. Bilim diyor ki gençlerin donanımlarını arttırırsanız kötü alışkanlıklardan uzak kalırlar. Donanımlarını sanat ve sporla arttırabiliyorsun. Biz konservatuar ve orkestra müdürlüğünü kurduk. Spor müdürlüğünü kurduk. Birçok spor tesisi amatör spor kulüplerine kadar destekliyoruz. Kadın müdürlüğünü kurduk. Kadına yönelik şiddet bir hastalıksa önlemeniz gerekiyor. Bu da eğitimle oluyor. Kadını ekonomik hayata da kavuşturuyoruz. Sığınmaevi yapıyoruz. Diğer tarafında da rehabilite edici hizmetleri, hukuk danışmanlığını sürdürüyoruz. Şimdi koruyucu önlemlerde eğitimi 3-5 yaş arası çocuklarda başladık. Erkek çocuklarının kız çocuklarına nasıl davranacaklarını bu kulüplerde öğretiyoruz. Avcılar Belediyesi’nde kent evlerimiz var. Kent evlerinde biz yılda 30 binden fazla insan 3-5 yaş grubundan tut, her yaşa kadar eğitimlerden geçiyor. Evlilik ve yaşam okulumuzda psikolojik danışman hizmeti veriyoruz ve sertifikalandırıyoruz. Yani eğitim bir parçası. Kadınların evde ürettiklerini satabilecekleri kadın el emeği pazarı kurduk.
‘Kadın erkek eşittir’
* Kadına yönelik şiddet eğitimleri en önemlisi...
Şöyle yaklaşıyorlar “Şu saatte nasıl sokağa çıkmış?” Sanki belirli saatten sonra sokağa çıkma yasağı var. Şimdi insanlara şunu hatırlatıyoruz. Herkese de şunu öğretiyoruz eğitimlerimizde. Türkiye Cumhuriyeti eşit yurttaşlık temelleri üzerine kurulmuştur. Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Kadına haklarının verildiği bir devrimdir. Bu nedenle de kadınla erkek eşittir. Kanunlarımız da bunun üzerine kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti insan hakları evresel beyannamesinin altına imza atan ilk ülkelerden birisidir. Cinsiyet eşitliği insanların din cins ırk hiçbir şey ayrımı yapılmaksızın insanlar eşit haklara sahiptir. Bir cinse sen niye şu saatte sokağa çıkıyorsun? Niye böyle giyiniyorsun, denemez. Her iki cins aynı haklara sahiptir. aksini söylemek de suçtur. İnsanların temel haklarıdır. Bu nedenle de temel hak ve özgürlükten bakıyoruz konuya ve bunu hatırlatıyoruz. Bunu öğretiyoruz. Kadınlarımız da bir yandan sosyalleşirken bir yandan haklarını anlatıyor öğretiyor.
‘En büyük sorun deprem’
* Avcıların sizce en büyük sorunu nedir?
İstanbul 1. derece deprem bölgesidir. Avcılar da öyle bu kuşak içindedir. O nedenle de deprem gibi hem de yeniden bir kentleşme sorunu vardır. Bence depremi asla unutmamak lazım. Depreme hazırlıklıyız. Ne zaman ve hangi şiddette olacağı değil, bizim ne kadar hazır olduğumuz önemli. Avcılar Belediyesi’nin sitesinde acil butonu var. Orada coğrafi bilgi sistemine ulaşıp neresi toplanma alanı ve toplanma alanlarındaki konteynırı. Her şeyi görürsünüz. Biz her ay deprem tatbikatı yapan ve bunu hazır olan bir ilçeyiz. Onun dışında binalarımızın mutlaka yenilenmesi gerekiyor. En önemli şey bu. İmar çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışmalarımız var. Bir an önce eski yaşlı yorgun binaların yerine yenilerinin yapılması gerek. Daha güvenli evlerine kavuşmalarını istiyoruz. Bunun için de çalışıyoruz.
‘İBB’nin çalışması yok’
* İBB’nin depremle ilgili burada çalışması var mı? Destek oluyor mu?
Onların böyle bir çalışmaları yok. Biz onlardan sadece bizim çalışmalarımızı onaylamalarını bekliyoruz. Depremle ilgili önemli projeleri onaylamamak önemli bir sorumluluktur. Mesleki sorumluluğumuzun yanında vicdani sorumluluk da vardır. Deprem olduğunda insanların siyasi görüşlerini ayırmaz ki... Herkesi vurur. Her mahallede ayrı çalışıyoruz. Her mahallenin sorunu farklı çözümü de farklı.
‘Olmayan kentleşme’
* Bakanlık İstanbul’daki ilçelerine tepeden inme planlar çıkarıyor...
Bizim 10 tane mahallemizden biri Tahtakale Mahallesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uhtesinde. Orada kentin bir tarafı plansız kentleşmiş. TOKİ eliyle çoğunlukla da yapılıyor. Sorunlar gene ortak. Hiçbir donatı alanları yok. Okulu, parkı, bahçesi yok. Olmayan bir kentleşme. Sadece ev yapılıyor. Bazen yol bile olmuyor. İnsanlar burada mağduriyet yaşıyor. Tabii planlı bir kentleşme ancak ilçe belediyelerle birlikte olması gerekir. İnsanlar gene bakanlık da planlasa hizmeti bizden bekliyor. Sadece bakanlık ya da büyükşehir uhtesinde olmaması lazım. Yerelin hassasiyetleri gözetilmeli.