Avans değil zam!

İş veren avans, promosyon, prim, ikramiye gibi teklifler götürdü, ama işçiler kalıcı zam istiyor. Ford Otosan’ın Eskişehir’deki fabrikasında iş bırakan işçiler, “11 gündür eylem yapanlara bugüne kadar destek olamadık. Ancak bugünden itibaren tam destek vereceğiz” dedi.

Mustafa Çakır/ Cumhuriyet

Metal eylemlerinde saat ücretlerinde artışa yanaşmayan işveren, “avans, promosyon, prim, ikramiye” gibi bir kerelik kalıcı olmayan tekliflerle işçilerin direnişini kırmaya çalışıyor. Ancak eylemdeki fabrikalarda işçiler işverenin bu tekliflerini reddetti. Ankara Türk Traktör fabrikasında bez çadırları kaldıran işçiler yerlerine tahtadan barakalar kurdu.

14 Mayıs’ta başlayan eylemler Bursa, Eskişehir ve Ankara’da devam ediyor. Bursa’da Renault fabrikasındaki işçiler işverenin önceki gece bin lira avans, 600 lira prim, banka promosyonu ve saat ücretlerine de 1 ay içerisinde iyileştirme teklifi sunduğunu bildirdi. Ancak işveren iyileştirme için rakam vermedi. Saat ücretlerine hemen iyileştirme isteyen işçiler işverenin bu teklifini reddetti. Renault’ta eylem devam ediyor.

Barakalar kuruldu

Ankara’daki Türk Traktör fabrikasında işçiler dün sabah fabrika bahçesindeki bez çadırları kaldırarak yerlerine tahtadan barakalar kurdu. İşçiler gerekirse uzun süre burada kalacaklarını bildirdi. Fabrika dışındaki işçiler ise bez çadırlarda eyleme devam ediyor.

İşçi ile işveren arasındaki görüşmeler de sürüyor. İşveren bir kereye mahsus bin liralık zam, çalışma koşullarında iyileştirme teklif etti. Ayrıca hiçbir işçinin işten atılmayacağını da taahhüt etti.

Ancak saat ücretlerinde iyileştirme için rakam vermedi. Saat ücretlerinde iyileştirme isteyen işçiler işverenin teklifini reddetti. İşçiler, saat ücretlerine 5 lira zam ayrıca 6 aylık dilimlerde enflasyon + yüzde 8 zam da istedi. Ancak işveren bu öneriyi kabul etmedi.

Fabrikada en düşük saat ücretinin 6.30 lira olduğuna dikkat çeken işçiler, saat ücretlerine 5 lira zam yapılması halinde, fabrikada taban ücretin 2 bin 100 lira olacağını, bunun da astronomik bir rakam olmadığını bildirdi.

Örgütsüzlüğe karşı

Bu arada Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden Türk Traktör fabrikasındaki işçiler, sendikalar konusunda bundan sonra nasıl bir yol izleyecekleri konusunda da bilgi verdi. İşçiler, “Karşımızda Türkiye’nin en büyük işvereni MESS var. Örgütsüz kalırsak bir hafta içerisinde bizi hallaç pamuğu gibi atarlar.

Yeni bir sendika mı kurulacağı, yoksa kurulu diğer sendikalara mı geçileceği konusu ise şu an gündemimizde değil. Ücreti çözdükten sonra bu konuda da çeşitli alternatifleri değerlendireceğiz” dedi. Kendilerine eylemden vazgeçirmek için baskı yapıldığına işaret eden işçiler, “teröristler fabrika bahçesine kamp kurdu” söylemine de sert tepki gösterdi. “Hangimiz terörist” diyen işçiler, işçilerin direnişini kırmak için çıkarıldığını dile getirdi.

Cumaya kadar süre

Otosan’da işçilerin hesabına 200 lira yatırıldığı ileri sürüldü. Eylemin sona erdiği Bursa’daki Coşkunöz fabrikasında ise işçiler işverene iyileştirme için cuma gününe kadar süre tanıdı. İyileştirme olmaması halinde yeniden eyleme başlayacaklarını açıkladılar. Ankara’daki ORS rulman fabrikasında da Türk Metal Sendikası’ndan istifaların devam ettiği öğrenildi. Eskişehir’deki Arçelik fabrikasına ilişkin olarak üretimin durduğu ve işten atılmaların olduğu ileri sürülse de şirket bunların doğru olmadığını açıkladı. Öte yandan Ford’un Eskişehir fabrikasındaki işçilerin büyük kısmının eve gittiği, ancak bir kısım işçinin nöbetçi kaldığı belirtildi.

Tebligatlar gitti

Diğer yandan Ford’da 600’ü aşkın işçiye, iki gün mazeret bildirmeksizin işe gitmedikleri için işçilerin iş akitlerinin feshedildiğine dair tebligatların gönderildiği ileri sürüldü. Mazert gösteremeyen işçilerin işten atılacağı savunuldu.