Atık yağlar engellilere umut oldu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Gelişmeye, kalkınmaya çalışan ülke olmamıza rağmen çevre konusunda Avrupa kriterleriyle at başı gidiyoruz" dedi.
AAÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca "Haydi Türkiye hep birlikte geri dönüşüme" sloganıyla başlatılan "Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi" kapsamında Keçiören Belediyesi işbirliğiyle toplanan atık yağlarla alınan akülü sandalyeler düzenlenen törenle engelli vatandaşlara teslim edildi.
Bakan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, çevre konusunun artık dünyanın bir numaralı gündem maddesi olduğunu belirtti.
İklimin değiştiğini, buzulların eridiğini ve insanların eskiye göre artık çok daha fazla tüketimde bulunduğunu ifade eden Bayraktar, bütün bunlar sonucunda doğa kirliliğinin de artığını anlattı.
Bayraktar, Türkiye'nin Avrupa ile hem bir benzeşmesi hem de avantajının bulunduğuna dikkati çekerek, "Onlar sanayileşmeyi yaptılar, yaptılar, yaptılar, 1972 senesine kadar... Ondan sonra 'eyvah, dünya kirleniyor' dediler. Kopenhag, Rio'da toplandılar, her tarafta toplandılar. Şimdi bütün dünyayı disipline etmeye çalışıyorlar. Ama biz gelişmeye, kalkınmaya çalışan ülke olmamıza rağmen çevre konusunda Avrupa kriterleriyle at başı gidiyoruz" şeklinde konuştu.
Engelli vatandaşların yanında olmak suretiyle, empati kurarak, onların sorunlarını içselleştireceklerini vurgulayan Bayraktar, engellilerin mutlu olması için yürütülen çalışmaların artarak devam edeceğini bildirdi.
Yılda 1 milyar dolar civarında katma değer
Bayraktar, Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa ülkeleriyle adeta yarıştığını belirterek, şöyle devam etti:
"Duyarlılığımızı çok daha fazla artıracağız. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel atık yağ kullanılıyor ve bundan 150-180 bin ton atık oluşuyor. Bunun ancak yüzde 10'nunu toplayabiliyoruz. Bu da yılda 1 milyar dolar civarında katma değer sağlıyor. En azından yüzde 70-80'ini yani 100 bin ton toplamamız lazım ki bu 7-8 milyar dolarlara çıksın. Atık yağ, lavaboları, kanalizasyonu tıkıyor, suyu da kirletiyor. Bu konuda hanımlara çok iş düşüyor. Bitkisel atık yağları daha çok toplayarak ekonomiye katkı sağlarken, çevre kirliliğinin de önüne geçmeliyiz."
"Daha konforlu hayata kavuşmak hakkımız"
Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmeye çalıştığını anımsatan Bayraktar, "Çevre konusunda bizim gibi gelişmekte ve Avrupa ile bütünleşme gayreti içerisinde olan ülkelere maddi bakımdan destek vermesi lazım. 1990'lı yıllarda destek olacağı sözü verildi. Sadece bize değil, tüm çevreye duyarlı ve kalkınmaktaki ülkelere. Daha sonra 2000'li yıllara geldiğimizde bu temenniye dönüştü. O zaman kendi kendimize bu gayretleri göstereceğiz, çevre duyarlılığını artıracağız, harcamalarımızı daha dikkatli yapacağız. Daha konforlu bir hayata, imkanları daha bol olan bir hayata kavuşmak bizim hakkımız. Bunları hep beraber sağlayacağız" diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
İstihdam ve erişilebilirlikle ilgili ciddi projelerinin bulunduğunu belirten Çiftçi, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da projeyle okullara, muhtarlıklara, evler ve camilere toplama kutusu yerleştirilmeye devam edeceklerini söyledi.
Törenin ardından Bayraktar ve diğer protokol üyeleri, baston, akülü sandalye ve hasta yıkama sedyelerini engelli vatandaşlara teslim etti.
Çocuklar ve engellilerle tek tek ilgilenen Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in eski bir mesai arkadaşı olduğunu söyleyen engelli vatandaşla da kısa süre sohbet etti.