"Atık sular çocukları öldürüyor"

BM, kirli denizlerdeki atık suların her yıl milyonlarca çocuğu öldürdüğünü bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Dünya Su Günü nedeniyle BM Çevre Programının (UNEP) "Hasta Su" başlığıyla hazırladığı raporda, insanoğlunun hergün milyonlarca ton katı atığı nehirlere ve okyanuslara boşalttığı, bu atıkların deniz yaşamını zehirlediği ve heryıl milyonlarca çocuğu öldüren hastalıkların yayılmasına sebep olduğu vurgulandı.

UNEP, büyük miktardaki atık suyun, aralarında savaşlar da olmak üzere şiddet olaylarının her türlüsünde ölenlerden daha fazlasının kirli ve zehirli sudan öldüğü anlamına geldiğini kaydetti.
UNEP raporunda, günde iki milyar ton suyu kirleten iki milyon ton atığın, mercan resifleri ve balıkları nefessiz bırakan büyük "ölü bölgelere" gönderildiği belirtildi. Raporda, bu atıkların genelikle kanalizasyon, sanayi atıkları, tarımda kullanılan ilaçlar ve hayvansal atıklardan oluştuğu bildirildi.

Temiz su eksikliğinin heryıl 5 yaşın altındaki 1,8 milyon çocuğu öldürdüğünün altı çizilen raporda, atıkların çoğunun gelişmekte olan ülkelerden sulara bırakıldığı ve bu ülkelerin atık suların yüzde 90'ını işlemeden nehir ve denizlere boşalttığı ifade edildi.

Genellikle kirli sudan kaynaklanan ishal nedeniyle yılda 2,2 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda, dünyadaki hastanelerin yataklarının yarısından fazlasını işgal edenlerin, kirli suyla bağlantılı hastalıklardan mustarip kişiler olduğu bildirildi.
Raporda, suyun geri dönüşümü için milyarca dolara çıksa da endüstriyel ve evsel atık su arıtma sistemlerinin kurulması, su alanlarının korunması önerildi.

UNEP Başkanı Achim Steiner, 6 milyarı geçen dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyarın üzerine çıkacağı düşünüldüğünde, atık su sorununu nasıl halledecekleri konusunda akıllı davranmaları gerektiğini söyleyerek, "Kirli su tam anlamıyla insanları öldürüyor" uyarısında bulundu.
 

Arsenikli su için çağrı


Öte yandan BM, Bangladeş'ten arsenikle kirlenen su ve gıda için acil harekete geçmesini istedi.

BM Çocuk Fonu UNİCEF ve Bangladeş İstatistik Bürosu tarafından yapılan yeni bir araştırmada, hükümetin bir litre suda 50 mikrogramdan fazla arsenik bulunmaması tavsiyesine karşın, ülkedeki yaklaşık 20 milyon kişinin hala bu miktarın üzerinde arsenik içeren su içtiği belirtildi.

Bangladeş'teki BM koordinatörü Renata Lok Dessallien, Bangladeş'in 2011 yılına kadar vatandaşlarının tamamına güvenli su sağlama hedefi koyduğuna dikkati çekerek, ülkenin arsenikten arınmış çevre hedefine yeniden odaklanması için acil eyleme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tarım Bakanı Matia Chowdhury ise gazetecilere yaptığı açıklamada, su kaynaklarının uygun biçimde işletilmesini sağlamak için adımlar attıklarını belirtti.

Doğal kimyasal zehir olan arsenik insanlarda deri lezyonlarıyla birlikte mesane, böbrek, akciğer ve deri kanserine neden oluyor. Uzmanlar, yüz binlerce Bangladeşlinin deri lezyonu geçirdiğini vurgulayarak, insanların arsenikli suyu içmeye devam etmeleri halinde, gelecek yıllarda Bangladeş'in daha çok sayıda kanser vakasıyla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.
Bangladeş'te 1970'li yılların sonunda, uluslararası kurumların da yardımıyla, mide ve bağırsak hastalıklarının yayılmasının nedeni olan kirli su kullanımını önlemek amacıyla ülke genelinde milyonlarca küçük su kuyusu açılmıştı. Dünya Sağlık Örgütü de arsenikli suyun Bangladeş'te 35 milyon kişinin sağlığını doğrudan etkilediğini bildiriyor.