Atık şişelerden heykel yaptı

Mersin'de heykeltıraş sanatçısı Sebahat Yıldırım , 3 ay süren çalışma sonucunda yaklaşık 120 atık şişe kullanarak 1.7 metre boyunda caretta caretta heykeli yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Sanatçı Sebahat Yıldırım (45),  ahşap üzerine eğitim aldığını ancak atıkların geri dönüşümüne dikkat çekmek amacıyla cama yöneldiğini anlatarak, yaklaşık 6 yıldır topladığı atık şişelere adeta hayat verdiğini söyledi.

Eserlerinde başta cam olmak üzere çöpe giden her şeyin kullanılabileceğini göstermeye çalıştığını anlatan Yıldırım, şeffaflığı, parlaklığı ve üzerindeki ışık oyunları nedeniyle camı özellikle tercih ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Camdan yapılan eserlerimin ilgi görmesi üzerine çalışmalarımı bu yönde yoğunlaştırdım. Maddi sıkıntılardan dolayı eritme cihazı alamadığım için farklı bir teknik deneyerek, kırdığım camlardan heykel yapmaya başladım. Taş ve ahşap malzemeleri de işlediğim çalışmalarımda her seferinde farklı metotlar deneyerek yeni karışımlar kullanıyorum.

Topladığım şişeleri ilk önce yıkıyor, ardından da rastgele kırıyorum. Parçaları form ve rengine göre ayırıyorum. Yapmaya karar verdiğim eserleri de bu cam parçalarını birleştirerek oluşturuyorum. Çalışmalarımı herhangi bir eskizden veya fotoğraftan yararlanmadan tamamen hayalimden yapıyorum. Zaten çalışma sürerken, cam parçaları heykele yön veriyor.''

Atık şişeler caretta caretta oldu

Yıldırım, çevreye ve doğaya dikkat çekmeyi amaçladığı eserlerine son olarak nesli her geçen gün tükenen caretta caretta heykeli yapmaya karar verdiğini söyledi.

Bunun sergilenmesi için bir firma ile anlaştığını ancak kullanışlı olmayacağı düşüncesiyle vazgeçildiğini anlatan Yıldırım, ''Ancak ben çalışmamdan vazgeçmedim. İskeletinde demir ve polyester de kullandığım 1.70 metre boyundaki caretta caretta heykelini temin ettiğim 120 atık şişeyi kullanarak yaklaşık 3 ayda tamamladım. Dış cepheye dayanıklı hale getirdiğim heykelin birleştirirken bana özgü bir yapıştırıcı madde kullandım. Ayrıca kesici özeliğini de büyük oranda yok ettim'' diye konuştu.

Eseri için kurulma çalışmaları süren Mersin Deniz Müzesi'nde sergilenmesi yönünde teklif geldiğini belirten Yıldırım, son rötuşların tamamlanmasının ardından bunun gerçekleşebileceğini ifade etti.

Sanatçı olarak çektikleri sıkıntılara da değinen Yıldırım, gerek yurt içi gerekse yurt dışında yapmayı planladığı bazı projeleri olduğunu, bunun için de sponsor desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.