"Ateş emri vermedim"

Kırgızistan'da hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan olaylar nedeniyle kapanan başkent Bişkek'teki Manas Havalimanı açıldı. Bakiyev, "Ben ateş edin emrini vermedim. Kendimi bu konuda sorumlu tutmuyorum" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Kırgızistan geçici hükümetinin içişleri bakanlığı, başkent Bişkek'teki durumun sakin olduğunu ve emniyet birimleri tarafından kontrol altına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi, dün gece asker, polis ve gönüllü korumalar tarafından yapılan ortak çalışmalar sonucunda Bişkek'in gece yarısından sonra yağmacılardan temizlendiğini duyururken, bu çerçevede yapılan operasyonda birkaç gencin yakalandığını bildirdi.

Açıklamada, dün emniyet güçlerinin şehrin çeşitli bölgelerinde sık sık devriye gezdiği ifade edildi.

Kırgızistan basın bürosu, Manas Havalimanı'nın normal faaliyetine döndüğünü açıklarken, tüm iç ve dış seferlerin gerçekleştirilmeye başladığını bildirdi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, onlarca kişinin öldüğü olayların ardından, kendisinin ateş açılmasına yönelik bir emir vermediğini söyledi. Bakiyev, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Kırgızistan'daki gelişmelerde ABD veya Rusya'nın izninin olduğuna inanmadığını savundu.

Göstericilere karşı ateş açılması için emir vermediğini dile getiren Bakiyev, "Ben ateş edin emrini vermedim. Kendimi bu konuda sorumlu tutmuyorum" dedi.

Kırgızistan'da hükümet değişikliğiyle sonuçlanan olaylarda resmi açıklamaya göre 75, muhalefetin iddiasına göreyse 100 kadar gösterici ölmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.
Bu arada, Bakiyev'in 33 yaşındaki oğlu Maksim Bakiyev'in ABD'de bulunduğu belirtilirken, ülkedeki tüm güvenlik birimlerini kontrol eden Maksim'in ağabeyi Canıbek Bakiyev'in nerede olduğu bilinmiyor. Geçici hükümetin Başsavcısı Azimbek Beknazarov, Canıbek Bakiyev'in arandığını açıkladı.

Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in altı kardeşinden biri Almanya Büyükelçisi, diğeri de Çin Büyükelçiliği'nde katiplik görevinde bulunuyor. Bakiyev'in diğer kardeşleri de Calalabad eyaletinde yerel yönetimlerde çeşitli görevler üstlenmiş durumda.
Öte yandan, başkent Bişkek'te muhalefetin kurduğu geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev Rusya ile temaslara başlamış bulunuyor.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te güvenlik güçleriyle muhalif göstericiler arasına çıkan çatışmalar sırasında memleketi Calalabad kentine sığınan Bakiyev, ülkeyi kontrol edemediğini kabul etmişti.

Bakiyev'in doğum yeri olan Calalabad eyaletine bağlı Suzak ilçesi, Özbekistan'ın Andican kentiyle sınır bölgede yer alıyor. Bişkek'e yaklaşık 500 kilometre mesafede bulunan Calalabad eyaleti ile Bişkek'i bağlayan Tanrı Dağları üzerinden geçen tek karayolu bunuyor.


Kırgızistan'da yas

Kırgızistan'da, 6 ve 7 Nisan günlerinde Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in iktidarını devirmek için muhalif göstericilerle polis arasında süren 12 saatlik çatışmada ölen 75 kişi için yas tutuluyor.

Ülkede 7 eyalet ile Bişkek ve Oş kentlerinde bayraklar yarıya indirilirken, Bişkek'teki çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü Ala-Too meydanında bulunan Devlet Başkanlığı binası önündeki çevre demirliklerine vatandaşlar çelenk koydu.

Sıcak çatışmalara sahne olan Ala-Too meydanı ve çevresinde, ölenlerin kanının aktığı yerler çiçeklerle çevrildi, mumlar yakıldı. Hayatını kaybeden bazı kişilerin fotoğrafları da Devlet Başkanlığı binasını çeviren demirliklere asıldı.

Kırgız bayrağının yarıya indirildiği Ala-Too meydanında toplanan binlerce vatandaş dua etti. Bu arada, BDT ülkeleri arasında en yoksul durumda olan ve son beş yılda iki halk devrimi yaşayan Kırgızlar, eski Sovyetler dönemini özleyerek Sovyet bayrağını açtı.

Tarihi Kırgız meydanında hala dağılmayan binlerce vatandaş, Bakiyev rejimini deviren ve ülkeyi bir aile yönetiminden kurtarmak uğruna canını veren gençleri asla unutmayacaklarını dile getirdi. 7 Nisan günü en kanlı ve iktidarın kendi halkına ateş açtığı bir tarih olarak ülke tarihindeki yerini aldı.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, 7 Nisanda 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalarda ölenlerin anısına 9-10 Nisan günlerini yas ilan etmişti.

 

İlk temas Rusya'yla

Kırgızistan'da 7 Nisan günü iktidarın devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümet, ilk yurtdışı temaslarına Rusya ile başlıyor.

Edinilen bilgiye göre, geçici hükümetin ekonomi ve maliyeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev, Rusya yönetimiyle görüşmek üzere Moskova'ya gitti.
Rus hava yollarına ait bir uçakla bu sabah Bişkek'ten ayrılan Atambayev'in Rusya'daki temaslarında, ülkeye mali yardım yapılması konularının gündeme gelmesi bekleniyor.
Rusya yönetimi, Kırgızistan'da yeni iktidarı desteklediğini ve her türlü yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu bildirmişti.

 

Gül, Nazarbayev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan'da yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı ve AGİT Dönem Başkanı Nursultan Nazarbayev ile telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, bu sabah Kazakistan Cumhurbaşkanı ve AGİT Dönem Başkanı Nazarbayev'i telefonla arayarak, Kırgızistan'da yaşanan gelişmeleri geniş şekilde değerlendirdi.
Açıklama şöyle:

''Sayın Cumhurbaşkanımız ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, bu vesileyle kardeş Kırgızistan'daki krizin bir an önce sonuçlanmasının, tarafların sakin olmalarının ve soğukkanlılıkla hareket etmelerinin önemini vurgulamışlar, önümüzdeki günlerde de temas ve istişarelerini sürdürmek hususunda mutabık kalmışlardır.
Sayın Cumhurbaşkanımız esasen, Kırgızistan'daki durumu başından bu yana mesailerinin önemli bir bölümünü ayırmak suretiyle yakından takip etmişler, ilgili kurum ve kuruluşlarımızdan düzenli olarak bilgi almışlardır.''

 

"Bakiyev'in güvenliğini sağlayacağız"

Şu ana kadar sadece Rusya tarafından tanınan geçici hükümetin Başbakanı Rosa Otunbayeva, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İstifa ederse Bakiyev'in ülkeden ayrılma şansı var. Kişisel güvenliğini garanti altına alacağız'' diye konuştu. Roza Otunbayeva, yeni yönetimin silahlı kuvvetler üzerinde kontrolü bulunduğunu ve ülkenin bir iç savaşa sürüklenmemesi için elinden geleni yapacağını ifade etti. Bişkek'te halka açık üç yere bomba yerleştirildiği bilgisini aldıklarını belirten Otunbayeva, ''Yeterli kaynaklarımız, becerilerimiz ve halkın desteği var'' dedi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te güvenlik güçleriyle muhalif göstericiler arasına çıkan çatışmalar sırasında memleketi Calalabad kentine sığınan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, ülkenin kontrolünü muhalefetin Roza Otunbayeva başkanlığında kurduğu geçici hükümete kaptırmıştı.