Atatürk'ün mirası paylaşılamıyor
Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun İş Bankası’ndan aldığı temettülerin kamu bankalarına yatırılmasının son iki aydır kanunla zorunlu tutulduğu ortaya çıktı.
cumhuriyet.com.trCHP’nin kısa bir süre önce gündeme taşıdığı TTK ve TDK’nin İş Bankası’ndan aldığı temettüleri farklı bankaya yatırmalarının altından mecburiyet çıktı. CHP milletvekili Adnan Keskin’in 19 Ekim 2012’de gündeme taşıdığı süreçte mirasın kanun nedeniyle kamu bankalarına yatırıldığı ortaya çıktı. Atatürk, İş Bankası’nın kendisine ait olan yüzde 28’lik kısmını CHP’ye bağışlamış, banka kârından bu hisselerin payına düşeni de Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na verilmesini vasiyet etmişti.
Ata’nın mirasına ihanet olarak gündeme taşınan olayın detaylarına bakıldığında iki ay öncesine kadar temettü gelirlerinin İş Bankası’na yatırıldığı fakat daha sonra tebliğ ile gelirlerin kamu bankalarına yatırılmasının zorunlu tutulduğu ortaya çıktı. Meclis kaynaklarında şu bilgiler yer aldı:
“Türk Dil Kurumu’na Atatürk’ün mirasından gelen paralar 02.10.2012 tarihine kadar Türkiye İş Bankası’nda değerlendirilmiştir. Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğ hükümleri gereği Türk Dil Kurumu’na ait getirilerin kamu bankalarında değerlendirilmesi zorunluluğu getirildiğinden anılan tarihten itibaren Türkiye Halk Bankası’na aktarılmıştır. Türkiye Halk Bankası Türk Dil Mevduatı: 639.444.422,91 TL olarak hesapta bulunmaktadır.
Türk Tarih Kurumu’na aktarılan temettü gelirleri nemalandırılmış (faiz gelirleri ile birlikte toplam tutarı olan 644.000.000,00 TL de yine Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğ hükümlerine istinaden TC Ziraat Bankası’nda bulunmaktadır.”
Bir dava da müritten
Öte yandan, Nakşibendi şeyhlerinden Küçük Hüseyin Efendi’nin müridi Hacı Hıdırzade Hasan Hüseyin Efendi’nin 46 torunu, “Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın iştirakçisi yapılan dedelerine ait hisse senetlerinin sayısı ve değerinin tespit edilerek geçmişe dönük kâr payı ile kendilerine verilmesi” istemiyle bu bankanın devredildiği Türkiye İş Bankası’na miras davası açtı.