Atatürk'ün manevi torununa milyonlarca liralık mahkeme harcı

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından resmi varisi olduğu İş Bankası'na oğlunun açtığı 50 bin liralık sembolik alacak davasında mahkeme 30 milyon 363 bin 111 lira harç istedi.

cumhuriyet.com.tr

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, 1 Ağustos 2012'de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Annesinin ölümünün ardından, oğlu Ahmet Kemal Doğançay, kardeşi Ali Kemal Doğançay ile birlikte şimdilik kaydıyla 1 milyar 778 milyon liralık miras hisselerinin kendilerine ödenmesi talebiyle İş Bankası'na ihtarname gönderdi. Ardından Kemal Doğançay, sembolik olarak İş Bankası'na 50 bin liralık alacak davası açtı. Fazlaya ilişkin haklarının saklı kalması kaydıyla istenilen 50 bin liralık alacak davasının görüldüğü İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi ise bu miktar üzerinden değil dava öncesi İş Bankası'na gönderilen ihtarnamede yazılı olan 1 milyar 778 milyon lira üzerinden harç hesaplaması yaptı. Mahkeme dava açılmadan önce davalılara keşide edilen 28 Ocak 2013 tarihli ihtarnameyi dayanak göstererek, Doğançay'ın 30 milyon 363 bin 111 lira harç yatırmasına karar verdi ve 15 gün süre tanıdı.

"ALACAK TESPİT EDİLMEDİ"

Annesinin resmi varisi olduğu Atatürk'ün hisselerinin bulunduğu İş Bankası'ndan aldığı 40 bin lira kredi borcunu bile kendilerinin ödediğini belirten Doğançay, "Biz davayı 50 bin lira üzerinde açtık. Mahkeme davadan önce üzerine bastırarak şimdilik dediğimiz miktar üzerinden harç hesapladı. Bu miktar yazdığımız gibi de olabilir üstü de çıkabilir daha az da olabilir. Bilirkişilerce kesin bir tespit yapılmadan bu harca karar verilmesi manidar oldu. Önce ön inceleme ve duruşması yapılıp gerçek alacağın tespiti gerekirdi" dedi. Habertürk'ten Sedef Şenkal Demir'in haberine göre , mahkemeye itirazda bulunan Doğançay, itirazın reddedilmesi halinde Adalet Bakanlığı'ndan adli yardım talebinde bulunabileceğini belirterek, "Bu davada yol kat edemezsek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim" şeklinde konuştu.