Atatürk’ü ağırlayan tarihi İzmir Vali Konağı, evsizlere kaldı

İzmir Konak’ta Mithatpaşa Caddesi ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı arasında yer alan, tarihte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucuları Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yü ağırlayan ve uzun yıllar Vali Konağı olarak kullanılan tarihi bina içler acısı durumda.

Muhammed Özmen / İZMİR


Göztepe’de bulunan İzmir Vali Konağı, valiliğin isteği üzerine 2017 yılında Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü olan Paşa Konağı ile takas edildi. Yapılan imar değişikliği kapsamında Karantina Mahallesi sınırlarında bulunan Paşa Konağı arazisi, üniversite alanı kullanımından çıkarıldı. Kentsel SİT alanı kararı bulunan yapı kamu hizmet alanına dönüştürüldü. Yapılan düzenlemeyle birlikte Vali Erol Ayyıldız tarafından kullanılan konut ve lojmanların Paşa Konağı’na taşınmasının önü açıldı. Kararın ardından, 130 yaşında olduğu tahmin edilen ve 1934 yılında İzmir İl Özel İdaresi tarafından satın alındıktan sonra uzun yıllar Vali Konağı olarak kullanılan tarihi bina boşaltıldı.



Evsizlere yurt oldu

Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Vali Konağı’na taşınması beklenirken 2 yıldır binada restorasyon çalışması yapılmadı. Aradan geçen zamanda tarihi konağın kapılarının açık olduğu, çevresinde hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı görüldü. Çevrede yaşayan yurttaşlar, durumdan rahatsız olduklarını belirtti. Gazetemize konuşan bir yurttaş, “İzmir’in ilk yapılarından birinin böyle başıboş kalmasından rahatsızım. Atıl durumda olup bir çivi bile çakılmamasından rahatsızım. Burası Vali Konağı’yken kameralarla ve çeşitli güvenlik önlemleriyle doluydu. Etrafına araç bile park edilemezdi. Şimdi etrafı otopark oldu, konak da kimsesiz insanların arada sırada kaldığı bir yurt oldu” dedi.



9 Eylül müzesi olsun

Tarihi konağın durumuna ilişkin görüşlerini sorduğumuz Atatürk araştırmacısı bilim insanı Ahmet Gürel, “Atatürk, 22-23 Haziran 1934 tarihleri arasında, kendi kaldığı Naim Palas’ı, İzmir’in misafiri olan İran Şehinşahı Rıza Pehlevi’ye tahsis etmiştir. Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü ve Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Bey ile birlikte Vali Konağı’nda kalmışlardır. Senelerce valilere konut olan bu harika yapının, masa üstünde, oradan alınıp bir başka yere verilmesini kınıyorum” dedi.



Günel, İzmir’in bir 9 Eylül müzesi olmadığını belirterek, “Kâtip Çelebi Üniversitesi rektörümüz, bu konağın geçmişini bilse, zaten binada oturmak istemeyeceğini biliyorum. Niye bu konak İzmir’e 9 Eylül müzesi olmuyor? Beklentim ve tepkim budur” diye konuştu.