Atatürk Orman Çiftliği'ne kendi çiftliğini kurdu

Isıtmalı hurmalarla gündeme gelen Saray’a şimdi de sera ve kümes kuruluyor.

Sinan Tartanoğlu

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçesinde hurma ağaçları olduğu ancak meyve vermediği için ithal ısıtma sistemleri getirtildiği tartışması; Saray’da yeni bir yapının daha planlandığını ortaya çıkardı. Saray yerleşkesinde 2 bin metrekarelik bir sera kuruldu. Seranın plan notlarından süs bitkileri, salatalık, domates ve biber yetiştirileceği görüldü. Hurmalar ise seranın plan resimlerinde yer aldı. Atatürk Orman Çiftliği arazisine kurulan Saray için “Cumhurbaşkanlığı Çiftlik Yapıları” adıyla yapılan planlamada büyük bir kümesin de yer aldığı öğrenildi.

Ankara’da ‘sera hurması’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, hurma ağacının Ankara iklim koşullarında ancak bir serada canlı kalabileceğine dikkat çekti. Candan, bunun için Saray yerleşkesi içinde bir sera inşaatının planlamasının Ağustos 2017’de tamamlandığının bilgisini de verdi. Tezcan’ın verdiği bilgilere “Cumhurbaşkanlığı Çiftlik Yapıları” seranın yanında bir de kümes inşaatının planları hazırlandı.

2 bin metrekare sera

Candan’ın paylaştığı planlara göre Saray’daki seranın toplam kapladığı alan 2 bin metrekareden fazla. Serada 1150 metrekarelik salatalık, biber ve domates alanı bulunuyor. Saksı bitkileri için ise 680 metrekarelik alan ayrılmış. Seranın depo ve teknik alanı ise 224 metrekare. Candan; seranın ve kümesin yapım maaliyetleri ile birlikte içinde kullanılan bitkilerin ve çiçeklerin maliyetlerinin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine dikkat çekti.

İthal bitkilerden Ankara iklimine uygun olmayanların ısıtılması gerektiğinin bunun için de sera koşullarının sağlanması gerektiğinin altını çizen Tezcan, seranın ısıtma maliyetlerinin de hesaplanması gerektiğini vurguladı. Tezcan Karakuş Candan’ın paylaştığı plan resimlerinde seranın yanındaki alanlarda hurma ağacının bir türünün çizildiği görülüyor.

Yüzde 80’i Alman firmadan

Saray’daki bitki çeşitliliği, Cumhurbaşkanlığı teşkilatına hizmet etmeye başladığından bu yana, her bir harcama kaleminde olduğu gibi tartışılıyor. Daha önce Saray’ın ağaç ve bitki tedarikçisinin Alman Lappen firması olduğu ortaya çıkmıştı. Edinilen bilgiye göre Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2014 yılında Saray’a gönderilen ağaç ve bitki çeşitlerini sormuştu. Lappen firmasından Mimarlar Odası’na gelen yanıta göre; Saray’da kullanılan ağaçların yüzde 80’ini Lappen firması gönderdi.    

232 ağacı yerinden etti

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısında bulunan alanda 15 Temmuz 2016 Milli Mücadele Müzesi inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Saray’ın karşısına daha önce yapılan 15 Temmuz anıtının arkasındaki alanda yaklaşık 90 dönümlük arazide inşaatı süren müzenin 15 Temmuz 2019’da açılmasının planlandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun bu konudaki soru önergesine “Söz konusu alanda bulunan ağaçlardan ‘sadece 232 adedi’ yerinden başka yere nakledilmiştir. 6 ay içerisinde yaklaşık 6 bin adet yeni ağaç dikilecektir” yanıtını vermişti.

Saray’ın karşısına 15 Temmuz müzesi

Müze inşaatı, daha önce ‘ağaç kıyımı’ iddialarıyla gündeme gelmiş, inşaatın yapıldığı Devlet Mezarlığı orman alanında çok sayıda ağacın kesildiği öne sürülmüştü.