Atatürk Havalimanı'nda zika virüsü alarmı
Özellikle Güney Amerika ülkelerinde görülen zika virüsünün bulaşmasını önlemek için sağlık ekipleri Atatürk Havalimanı'nda yolculara broşür dağıtarak bilgilendirme yapmaya başladı. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri riskli ülkelere gidecek Türk yolcular için uçakların kapılarına stant kurarak broşürlerle hastalığa karşı uyarıyor.
cumhuriyet.com.trZika virüsünün görüldüğü Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika 'ya gidecek uçakların köprülerine giden Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri yolculara " Zika virüsü nedir", "Bulaşma yolları nelerdir", "Nasıl korunabiliriz", "Seyahat dönüşü öneriler" şeklinde bastırılan broşürleri dağıtıyor.
Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Aykut Yener Kavak yaptığı açıklamada "Bu konuda bilgilendirmesini yapmıştık. Özellikle orta ve Güney Amerika'da endemiye yol açtığını deklare etmiştik. 1 Şubat'ta Dünya Sağlık Örgütü bunun bir halk sağlığı acil durumu olduğunu duyurdu tüm üye ülkelerine. Bizim bakanlığımızda da 8 Şubat'ta yapılan bilim kurulunda çeşitli kararlar alındı. Biz de Atatürk Havalimanı'nda tedbirlerimizi arttırdık. Özellikle o bölgeye seyahat eden uçakların köprülerine giderek bizim ülkemizden giden vatandaşları bilgilendiriyoruz. Stantlar kurarak orada bastırdığımız broşürleri yolcularımıza dağıtıyoruz" dedi.
Virüsün bulaşımını engellemek için önerileri belirten Kavak, " Buradaki önerilerimiz sinekle temas etmemeleri gerekiyor. Enfekte ettikten sonra 2-7 günde hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Bu nedenle cibinlik, kıyafetlerin uzun kollu koruyucu kıyafetler tercih edilmeli ve sinek kovucu kullanmalarını öneriyoruz. Bizim en büyük önerilerimiz giden gebe ya da o bölgeye gittikten sonra gebe olduğunu öğrenen kişilere oluyor. Onların mutlaka tedbirlerini almaları gerekiyor. Bunun yol açtığı şey Doğumlarda küçük kafalı bebek doğumlarına yol açıyor. Onun için en büyük risk gebelerdir " diye konuştu.
Zika virüsünden korunmanın 10 yolu
BREZİLYA'DA BAŞLADI
Özellikle hamileleri tehdit eden virüs salgını Brezilya'da 2015 Mayıs ayında başladı. Virüs küçük kafalı bebek doğumlarına yol açarken hastalık sivrisinekler yoluyla Amerika kıtasına yayıldı. İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Virüsün ateş, kas ve baş ağrısı, kusma, yorgunluk, deri döküntüleri ile gözlerde kızarıklık gibi belirtiler gösterirken Zika virüsü dünyada daha çok Tropikal Afrika, Pasifik Adaları, Güneydoğu Asya, Orta ve Güney Amerika'da görülüyor. Aedes sivrisinek türünün taşıdığı zika virüsünün, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle gelişen bir tür hastalık olan Guillain-Barre sendromuna yol açabileceği de bildirildi.