Atasever: İçimizdeki sansürü çıkarıp zincirlerimizden kurtulmalıyız

Altın Portakal Film Festivali için Antalya'da bulunan oyuncu Vildan Atasaver, festivalde yaşanan sansür tartışmalarına ilişkin "Türk sinemasında sansür varsa, öncelikle bireysel olarak kendi içimizdeki sansürü çıkartıp zincirlerimizden kurtulmalıyız" dedi.

DHA

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 51'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Akdeniz Üniversitesi Olbia Salonu'nda 'Türkiye Sinemasında Okullu - Alaylı Ayrımı' başlıklı panel düzenlendi.

Öğrencilerin ilgisinin yoğun olduğu panelde oyuncu Vildan Atasever, Prof. Dr. Bilal Arık, Doç. Dr. Emine Uçar İlboğa, Doç. Dr. Ergun Yolcu ve Yrd. Doç. Dr. Özgün Yolcu konuşmacı olarak yer aldı.

İlk defa böyle bir panelde öğrencilerle birlikte olduğunu belirten Atasever, öğrencilerden "Lütfen beni sıkıştırmayın?" ricasında bulundu. Salonda yer alan öğrencilerin gündeminde ise Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Reyan Tuvi'nin 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeseli üzerinden yaşanan sansür ve otosansür tartışmaları vardı.

Konunun sorulduğu Atasever, "Biz bir şey yaparken, eğer daha ileriye gitmek istiyorsak inatçı olmamız gerekiyor. Kendi içimizdeki sansürü kaldırmamız gerekiyor. Yıllardır Türk sinemasında sansür varsa öncelikle bireysel olarak kendi içimizdeki sansürü çıkartıp zincirlerimizden kurtulmalıyız" diye konuştu.

Yönetmenleri arasında Ezel Akay'ın da bulunduğu ve festivalde gösterilen 'Küçük Kara Balıklar' belgeselinin izlenmesini öneren oyuncu Atasever, "Belgeseli izlediğinizde sansür olmadığını göreceksiniz" dedi.

Vildan Atasver, öğrencilerin çekeceği bir filmde oynayıp oynamayacağına ilişkin bir soruya ise önce "Seve seve" diye cevap verdi ama hikayeye de bakması gerektiğini dile getirdi. Atasever, "Oyunculuk yolculuğuma sinemayla başladım. Zaten sinemaya gönüllü bir oyuncuyum. İçine girdiğim, hikayesine inandığım bir şeyler anlatmak isteyen, derdi olan insanlarla birlikte olmak istiyorum. Her zaman bu yolda emek vermek istiyorum" dedi.

Salonda Recep İvedik film serisi üzerinden tartışılan gişe filmi ve sanat filmi tartışmaları hakkında ise Vildan Atasever, "Recep İvedik'i 7 milyon kişi izliyor. Sonra tartışıyoruz, bu film neden yapılıyor, izleniyor. O kadar şikayetçiysek, bilemiyorum ama film toplumsal gerçeğimizi gösteriyor. Kış Uykusu, mükemmel bir film, 300 bin izlendiğinde ortada bir sorun olduğunu düşünüyorum. Sorun o zaman biziz, izleyicide bir sorun var" diye konuştu.