Ataol Behramoğlu Kitaplığı’na görkemli açılış
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden şair-yazar Prof. Dr. Ataol Behramoğlu’nun kitapları ve kütüphanesindeki önemli eserlerin yer aldığı Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nın açılışını gerçekleştirdi. Odunpazarı Tarihi Bölgesi’nde yer alan 265 yıllık tarihi Yağcızade Konağı’nın Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilmesi ile oluşturulan Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nda, Behramoğlu’nun Odunpazarı Belediyesi’ne armağan ettiği yaklaşık 7 bin kitap bulunuyor.
Arif Anbar
Şair, yazar ve sanatçıların yoğun ilgi gösterdiği açılış programına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP PM Üyesi Gaye Usluer, CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar’ın yanı sıra Ataol Behramoğlu ve Eşi Hülya Behramoğlu, Hikmet Altınkaynak, Orhan Aydın, Orhan Kurtuldu, Gülşen Tuncer, Engin Ayça, Tuna Kiremitçi, Vedat Sakman, Dilek Türker, Sali Turan, Abdullah Nefes, Selva Erdener, Ekrem Ataer, Bahattin Bilgin, Dr. Okan Toyga, Orhan İzzet Kök, Ahmet Kanneci, Ozan Dal, Haluk Çetin, İon Deakonesku katıldı.
Etkinlik, Haluk Çetin’in müzik dinletisi ile başladı. Çetin, Behramoğlu’nun şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirdi. Çetin’in müzik dinletisinin ardından Dilek Türker, Gülşen Tuncer, Orhan Kurtuldu, Orhan Aydın tarafından Ataol Behramoğlu’nun çevirisini yaptığı Yannis Ritsos tarafından yazılan Barış adlı şiiri okudu.
“7 BİN KATLI BİR BİNA YAPIYORUZ”
Etkinliğin açılış konuşmasını Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt yaptı. ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ diyen bir felsefenin takipçisi olarak, 1 Eylül Dünya Barış Gününü barışın şairi ile kutlamak istediklerini söyledi. Ataol Behramoğlu’nun barışın kavgacısı ve Türkiye’de yılmayan mücadelenin bayrağı olduğunu belirten Başkan Kurt, “Onun bize armağan ettiği kitapları sırada bir yere koyamazdık. Ona, Eskişehirlilere ve Odunpazarlılara yaraşır Yağcızade Konağını tahsis etmekle çok büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Biz, halkçı belediyeciliği sonuna kadar uygulamaya çalışan bir belediye olarak şuan, 7 bin katlı bir bina yapıyoruz. Büyük büyük betonlarla, kulelerle değil insanların beyinlerine, kalplerine bina yapıyoruz. Bu binada en büyük katkı sevgili Ataol Behramoğlu’nun. Ölmeden önce sanatçıların, şairlerin, yazarların takdir edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Yaşarken sanatçı şu kalabalığı görüyor ise ve 3 gündür Eskişehir’de bu tabela asıldıktan sonra burada fotoğraf çektirmek isteyenleri görür ise gerçekten gururlanır, kendisi ile övünür. Biz, Ataol Behramoğlu’nu seviyoruz. Biz, sanatı seviyoruz, şiiri ve mücadeleyi seviyoruz. Sonuna kadar, halkın düşüncelerinin iktidar olacağı güne kadar arkamızda şiirlerle, şarkılarla ve sanatçılarla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
“ESKİŞEHİR İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS”
Başkan Kurt’un ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediyesi’nin hizmet yarışı içinde olduğunu kaydetti. Yazarların eserlerini Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladığını dile getiren Büyükerşen, yalnızca kitaplar değil, konaklar, binaların da bağışlandığını ifade etti. Büyükerşen konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ben bu kitaplığı son derece önemsiyorum. Ataol Behramoğlu gibi çok değerli, mücadeleci şairimiz bundan sonra yazacağı eserlerde toplumun bu yönlerine yer vermeli. Şiirler, edebiyatlar, kitaplar ders verir. Bu güzel eserin Eskişehir’de kurulması Eskişehir için büyük bir şans. Minnettarız. Eskişehir’in sanat yönüne çok önemli ve yeni bir eser kazandırılmış durumda. Kazım Kurt’u ve arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Herkese sulh ve kardeşlik dolu günler diliyorum.”
“BU BİR RÜYA”
Başkan Büyükerşen’in ardından Ataol Behramoğlu konuşma yaptı. Yapacağı konuşmayı düşünürken aklından ‘rüya’ kelimesinin geçtiğini söyleyen Behramoğlu, “Bu bir rüya” diyen Behramoğlu, Ataol Behramoğlu Kitaplığını rüya gibi bir gerçeklik olarak tarif etti. Behramoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu olağan üstü bir şey. Dünyanın pek çok yerinde müzeler gördüm. Ülkemizde ne yazık ki sayıları çok az. Birçok yerde sanatçıların, şairlerin yaşamları ile ilgili müzeler var. Evleri müzeye dönüştürülmüş, ama böyle bir şey ilk defa yapılmakta. Ben böyle bir şey görmedim. Sanatçıların ya da yazarların kitaplarının aynı zamanda onun yaratıcılığına dair müzemsi gereçlerin bir araya gelmesi ilk defa bize kısmet oldu. Bu bir örnek İnanıyorum ki başka ülkelerden gelen konuklarımız burayı gezdikleri zaman etkilenecekler, örnek alacaklar. Çok gönülden diliyorum ki; gelmiş, geçmiş ve bugünü yaşamakta olan sayısız sanatçı, yazar, şair ve müzisyen arkadaşlarım için böyle müzeler yapılsın. Toplumların ruhu vardır. Toplumların ruhunun sanatçıların, bilim insanlarının, o toplumların aydınlarının yaratıcılıkları oluşturur. Gelecek kuşaklar böyle yerlerden geçerek, o ruhu hissederler ve geleceğe taşırlar. Bu bakımdan da Behramoğlu gelip geçer. Hepimiz gelip geçiciyiz, ama ülke kalıcıdır.”
“GELECEK GÜZEL GÜNLERE DOĞRU HEP BERABER YÜRÜYECEĞİZ”
Ataol Behramoğlu Kitaplığında 50 yıldan daha fazla bir zaman diliminde birikmiş kitapların olduğunu vurgulayan Behramoğlu, Kitaplıkta Türk ve Dünya Edebiyatı, Türkiye siyaseti, Dünya siyaseti, bilimsel sosyalizm, Milli Kurtuluş Mücadelesi, felsefi, sosyal bilimler, Rus Edebiyatı ve sanat tarihi kitapları olduğuna dikkat çekti. Eskişehir’de yüksek lisans yapan öğrencilerin bun kitaplıktan faydalanabileceğini anlatan Behramoğlu, kitaplığın oluşmasında babası Haydar Behramoğlu’nun da çok büyük katlısı olduğunu dile getirdi. Ataol Bahramoğlu Kitaplığında babasının da kitapları olduğunu belirten Behramoğlu, bu kitapların camekanlı kısımlarda yer aldığını ifade etti. Ataol Behramoğlu Kitaplığında, Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün eserleri, milli mücadeleye ait kitaplar, bilimsel sosyalizm, kuran, İncil, Tevrat’ın yan yana olduğunun altını çizen Behramoğlu, “Bizi eleştirenlere örnek olsun.
Aydınlanma böyle bir şeydir. Biz böyle yetiştik gelecek kuşaklara dindar ve kindar nesiller değil, vatan ve insan sever, ilgili ve bilgili kuşaklar yetiştirmek için elimizden geleni yapacağız. Karamsar değiliz, her zamankinden daha çok iyimseriz. Gelecek güzel günlere doğru hep beraber yürüyeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sahneye çıkarak Ataol Behramoğlu şiirlerini okudu. Dilek Türker, Hülya Behramoğlu, Gülsen Tuncer, Orhan Aydın, Orhan Kurtuldu Ataol Bahramoğlu’nun yazdığı şiirleri okurken; Vedat Sakman, Tuna Kiremitçi, Ekrem Ataer ve Ahmet Kanneci Ataol Behramoğlu şiirlerinden bestelenen şarkılardan müzik dinletisi gerçekleştirdi.
Açılış etkinliği, kurdele kesimi ve ardından Barış Güvercinlerinin uçurulması ile sona erdi. Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nı gezen yazarlar, şairler ve sanatçılar Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nı hayata geçiren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti.
ATAOL BEHRAMOĞLU KİTAPLIĞI Ataol Behramoğlu Kitaplığı hem kitaplık hem de edebiyat müzesi olacak şekilde planlandı. Konağın bir odası, Behramoğlu’nun ilk kitabının ilk basımı, yabancı dillerdeki çevirileri, el yazısı şiirleri, fotoğrafları gibi şahsi eserleri ve objelerinin olduğu bir müze gibi tasarlandı. Konağın bir odası araştırma yapmak isteyenler için bilgisayarlarında da bulunduğu bir araştırma odasına çevrildi. Konağın seyir terası ise kitap yazmak isteyenler, bilimsel, edebi çalışmalar yürütenler için çalışma odasına dönüştürüldü. Duvarlar sergi alanı gibi kullanılırken, koridorlarda Behramoğlu’nun şiirlerini yazdığı defterler sergilenecek. Konağın kafeteryasında söyleşiler, imza günleri, mini konserler düzenlenecek. |