Atanamayan öğretmenlere dikkat çekti

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yıl sonuna kadar 50 bin, 2012'de 100 bin olmak üzere toplam 150 bin kadrolu öğretmen atanması gerektiğini savundu.

cumhuriyet.com.tr

Koncuk, yeni eğitim-öğretim yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, eğitim sisteminin sorunlarına işaret etti.

Milli Eğitim Bakanlığının ''öğretmen açığına çözüm üretemediğini'' ileri süren Koncuk, ''Bugün öğretmen açığı Bakan Dinçer;in açıklamasına göre 150 bindir. Atama bekleyen öğretmen sayısı ise yıldan yıla artmaktadır. Tam 350 bin öğretmen öğrencilerine kavuşacağı günü iple çekmektedir'' görüşünü ifade etti.

''Her yıl 80 bin civarında ücretli öğretmen görevlendirilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen açığını gidermek için kadrolu öğretmen atamak yerine, mevsimlik işçi gibi ücretli öğretmenler çalıştırması sömürü çarkının devlet eliyle döndüğünü göstermektedir'' iddiasında bulunan Koncuk, şunları kaydetti:

''Bakan Dinçer, Maliye Bakanlığı üzerinde baskı kurarak, Bakanlar Kurulu'nu harekete geçirerek, gerekiyorsa Sayın Başbakan'ı sıkıştırarak bu kangren haline gelmiş sorunu çözmelidir. 'Bütçe yetersiz', 'kadromuz kısıtlı' söylemleri en azından eğitim için geride kalmalıdır. Çünkü eğitimin sorunlarını ertelemeniz, ötelemeniz mümkün değildir. Bu nedenle Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz Ömer Dinçer'in 150 bin öğretmen açığı tespitinden hareket ederek; 2011 yılı sonuna kadar 50 bin, 2012 yılında da 100 bin olmak üzere 2012 yılı sonuna kadar toplam 150 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ancak 2012 yılı sonuna kadar 150 bin öğretmen ataması yaparsa hem öğretmen açığı sorununu çözer hem de atama bekleyen öğretmenleri rahatlatır.''

Okullaşma oranının okul öncesinde 4-5 yaş yüzde 43,10; ilköğretimde yüzde 98,41; ortaöğretimde yüzde 69,33 olduğunu kaydeden Koncuk, okullaşma oranının yüzde 100'e ulaşması halinde öğretmen açığının oluşacağını belirtti.

Koncuk, öğretmenlerin kadroya geçişiyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname'de de sorunlar olduğunu ileri sürerek, bu sorunların giderilmesini istedi.

Eğitimcilerin ücretlerinin de düşük olduğunu kaydeden Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı personelinin, diğer bakanlıklarda denk bir iş yapan personele göre daha düşük ücret aldığını gündeme getirdi.