‘Ata’mızın yolundayız’

Gaziemir’i 59 yıl sonra solla tanıştıran Halil İbrahim Şenol, önümüzdeki dönemde de iddialı.

YUSUF ÖZKAN

Muhafazakâr seçmenin ağırlıkta olduğu İzmir’in Gaziemir ilçesinde 59 yıl sonra CHP’nin işbaşına gelmesini sağlayan ve 2 dönem üst üste yerel seçimleri kazanmayı başaran Halil İbrahim Şenol, ilçenin artık bir “Atatürk kenti” olduğunu, Atatürk sevgisinin kalplere, beyinlere kazındığını söyledi. Lise 2. sınıfta okurken amaç edindiği Gaziemir Belediye Başkanı olma hedefine, hep savunduğu sol değerlerle ulaştığına dikkat çekerek “Sosyal demokrat partilerin bir ucu merkez sağdadır, bir ucu komünizme kadar dayanır. Ben en soldayım. Solcu, Atatürkçü adam yanlış yapmaz” diye konuştu.
Şenol, mütevazi kişiliğiyle ve hayvan sevgisiyle tanınıyor. Öyle ki söyleşimize, “Para pul beklentim hiç olmadı. Tek bir korumam, resmi arabam da yok. Arabama hiçbir zaman flama da taktırmadım. Sadece şu anda oturduğum bir kooperatif evim var. Başka da bir şey istemiyorum. Sokağa başım dik, onurlu çıkabiliyorsam bu bana yeter” diye başladı.

İlçe tarihine geçmenin onurunu yaşadığını belirten Şenol, “Yaklaşık 60 yıl sonra Gaziemir’i sağdan almakla ilçe tarihine geçtik. Üstelik 2 dönem üst üste göreve gelmeyi de başardık. Bir dönem daha seçilirsem, Allah da ömür verirse en uzun süreli belediye başkanlığı yapmış kişi olacağım. Bu benim için çok onur verici bir şey. Zaten idealim de oydu. Bu fikri lise 2. sınıfta karar verdim. Doğdum kente belediye başkanı olacağım dedim. 35 yıllık siyasi mücadeleden sonra da oldum” dedi.

Yeniden adaylık...

2 dönemde yapamadıklarını yaşama geçirmek için yeniden aday adayı olduğunu belirten Şenol, “Yapamadığımız bazı şeyler var. Gözüm arkada kalmasın istiyorum. Burası Türkiye’nin en özgürlükçü, demokrat insanlarının yaşadığı yer. Seçilirsem, yeni dönemde daha da özgür bir kent yaratmaya çalışacağım. Siyasette dik durmak çok önemli. Çalıp çırpmadım. Bilerek, isteyerek kimsenin canını yakmadım. Kimseden korkmadan sokağa karışıyorum. Çünkü solcu adam, Atatürkçü adam yanlış yapmaz” diye konuştu.

Belediyede bürokrasiyi ortadan kaldırmanın gururunu yaşadığını da belirten Şenol, “Çok iyi bir yönetimimiz var. Alttan da yeni ekipler yetiştiriyoruz. 9.5 yıldır müfettişler gelip didik didik ediyorlar. Sadece bana 25 kuruş, temizlik işleri müdürüne de 1.5 lira zimmet çıkardılar. 25 kuruş zimmet çıkarılır mı... Ama çıkardılar gerçekten. Müfettişe komik değil mi dedim, yazmak zorundayız dedi. Onun için alnım ak” dedi. Şenol, yaşama geçirdikleri projelerin ayrıntılarını da paylaştı:

Sosyal etkinlik merkezi

2009 yılında 400 öğrenci 12 öğretmenle yola çıkan Gaziemir Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi Anadolu liseleri ve üniversite sınavlarına hazırlanan ortaokul ve lise öğrencilerine, eğitimde fırsat eşitliği sunuyor. Gaziemir Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi, bugüne kadar 10 binden fazla öğrenciye hizmet verdi.

Başkan Şenol’un “Her mahalleye bir belediye” sloganıyla hayata geçirdiği Cumhuriyet Semt Evleri’nin sayısı 14’e ulaştı. Vatandaşların öneri, istek ve görüşlerinin dinlendiği semt evleriyle Gaziemirlilere yerinde ve hızlı hizmet sunuluyor.

Engelsiz kent

Kaldırımları engelli ve bebek arabalarına uygun hale getiren belediye, ilçedeki üç dernek ile yaptıkları işbirliği sonucunda engellilerin meslek sahibi olmalarını, istihdamı ile sosyal hayata katılımları konusunda çalışmalar sergiliyor. Belediye-devlet-hayırsever işbirliği sonucu Sabri Öney İlköğretim Okulu’nun bahçesinde 6 derslikli özel eğitim merkezi açıldı.

30 yıllık rüya

Gaziemir Belediyesi’nin yeni hizmet binasının yapımıyla 30 yıllık bir rüya gerçeğe dönüştü. Akıllı, çevreci ve teknolojik bina, eski yerinde inşa edildi. 250 bin nüfusa hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Kültür evi

Gaziemir’de bu yıl 19. kez düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan ülkelerin kültürel materyallerinin sergilendiği ve şenlikle aynı adı taşıyan kültür evi geçen yılın sonunda hizmete girdi. Belediyenin kardeş şehirleri ile şenliklere katılan ülke ve şehirlere ait simge ve materyallerin sergilendiği merkez ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Çevreci kent

Yüzölçümünün yüzde 65’i orman olan ilçede yeşil alan miktarını yüzde 100 oranında arttırmanın ve geri dönüşümde gösterdiği başarının gururunu yaşıyor. Konut alanlarında kalan 2 bin zeytin ağacını kesilmekten kurtaran belediye, onlara ikinci hayat olanağı sundu. Parklara kendisini 1 yılda amorti eden otomatik sulama sistemleri kurdu.

Gazimemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilçenin sorunlarını çözerken, sosyal politikalara da öncelik veriyor. Şenol idaresindeki Gaziemir Belediyesi, işsizlik sorununun çözümüne katkı amacıyla 2009 yılında CV Bank adı verilen projeyi hazırladı. İlçedeki yardımseverleri harekete geçirmek amacıyla kurulan Gaziemir Gıda Bankası Yardımlaşma Derneği de, eşinden bayrağı devralan Birsen Şenol’un başkanlığında büyüyor.

Ayrıca yazın tatil yapma ve karnelerini kutlama şansı bulamayan çocuklar, belediyenin düzenlediği ‘Bu Çocuklar Bizim Projesi’ kapsamında denizle buluşuyor. Her gün farklı bir mahalleden, 9-14 yaş arası çocuklar Özdere’deki

Arkadaş Plajı’na götürülüyor. İlçede, “Evde hasta ve yaşlı bakım”, “ücretsiz nakil ambulansı”, “hoş geldin bebek”, “7 gün 24 saat cenaze raporu” gibi örnek projeler yürütülüyor. Doğum öncesi ve sonrası annelere destek veriliyor.

Göç anıtı ve gezi ruhu

Gaziemir Belediyesi, Balkanlar’da yaşamını yitirmiş ve asimilasyona uğramış Türklerin acısını, Sarnıç girişindeki Türkiye’nin en büyük göç anıtıyla ölümsüzleştirdi. Nâzım Hikmet Parkı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Gezi Parkı yapıldı. Irmak Mahallesi’nde Üç Fidan Anıtı yaşama geçirildi. Ayrıca İzmir Gazeticiler Cemiyeti işbirliğiyle yapılan Gazeteciler Parkı ile Basın Özgürlüğü Anıtı da, Gazeteci Hasan Tahsin’in 99. ölüm yıldönümünde törenle açıldı.

Anı evi

Gaziemir Belediyesi tarihi Seydiköy Tren İstasyonu’nu sosyal hayata kazandırdı. Atıl ve mezbelelik haldeki binayı TCDD’den 10 yıllığına kiralayan Gaziemir Belediyesi, istasyonu yerel tarihi açığa kavuşturmak için Anı Evi haline getirdi.

Önce sağlık

İlçede, “Evde hasta ve yaşlı bakım”, “ücretsiz nakil ambulansı”, “hoş geldin bebek”, “7 gün 24 saat cenaze raporu” gibi örnek projeler yürütülüyor. Doğum öncesi ve sonrası annelere destek veriliyor. Hasta ve yaşlılara evlerinde bakılıyor. İhtiyacı olanların evleri bile boyanıyor. İlçede yaşayan yurttaşlara ücretsiz diyetisyen hizmeti, psikolojik destek sunuluyor.

Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi önemli bir boşluğu dolduruyor. Yalnız yaşayan 75 ve üzeri yaştaki vatandaşlara “Düşme Dedektörü”; 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara ise ‘Sosyal Alarm Butonu’ dağıtıldı. Tüm sağlık hizmetleri, Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (Esbaş) desteğiyle kurulacak ‘Sağlık Köyü’ projesiyle tek çatı altında toplanacak.

Adı yaşayacak

Gaziemir’in eski ismi olan Seydiköy’e ismini veren Seydi Baba’ya vefa borcu anlamlı ve görkemli bir tesisle ödendi. Seydi Baba adına yapılan türbe ve rekreasyon alanı projesi, 7 dönümlük alan üzerinde gerçekleştirildi.