Atalay: Kararlıyız
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım çalışmaları konusunda, ''Bu konuda kararlıyız, bu dönem bir fırsattır. Bu dönem çözemezsek, çözüm şartları daha da zorlaşır'' dedi.
cumhuriyet.com.trİçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'deki temaslarının ardından helikopterle Şırnak'a geçen Bakan Atalay, Şırnak Valisi Ali Yerlikaya'yı makamında ziyaret etti.
Bakan Atalay, Valilik Toplantı Salonunda Vali Ali Yerlikaya, Belediye Başkanı Ramazan Ünsal, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz ve bazı sivil toplum örgütleri temsilcilerine demokratik açılım süreci hakkında bilgi verdi.
Bakan Atalay, toplantı öncesi yaptığı konuşmada, yaptıkları çalışmanın özünün Türkiye'de daha huzurlu ve kardeşliğin daha geliştiği bir hayatın yakalanması olduğunu söyledi.
Bölgede insanların korkuyla ve tehditle ticaretini iptal ettiğini gözlemlediğini kaydeden Atalay, şöyle konuştu:
''Ülkemizin her köşesine yansıyan büyük bir sorunu yaşıyoruz. Türkiye sorunları çözdükçe büyüyor. Komşularımızla ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Türkiye, uluslararası alanda önemli bir aktör. İçeride kendi sorunlarımızı çözersek, Türkiye daha da büyüyecek. Terör ve buna bağlı gelişmelerin nelere mal olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu en çok bu bölgede yaşayanlar hissediyor.
Biz bu bölgenin de, Türkiye'nin de kaderini değiştirelim. Daha zengin, refah içerisinde yaşayacağımız günlere ulaşalım diye uğraşıyoruz. Kimse kimseye baskı yapmasın. Kimse kimsenin dükkanının kepengini kapattırmasın. Herkes özgürce yaşasın. Herkes kendi kültürünü, inancıyla, gelenekleriyle ve birbirine hoşgörüyle, saygı içinde yaşasın. Türkiye bunlarla güçlensin, zenginleşsin. Zaten bunlar bizim zenginliğimiz. Asırlarca hep böyle yaşamışız. Ama birileri fitne sokmuş. Kardeşliğimizi zehirlemeye çalışmış.
Biz bunları gidermeye çalışıyoruz. Çalışmamızın özü budur.
Bu konuda kararlıyız. Bu dönem bir fırsattır. Bu dönem çözemezsek, çözüm şartları daha da zorlaşır. Çözüm daha da gecikir ve maliyeti daha da yükselir. Bugüne kadar inanın bu geciktiği için çözümünde zorluklar oluşmuş. Belki ilk zamanlar daha kolay olabilirdi. Çözümünde iki boyut var. Birincisi terör ve şiddetin bitirilmesi ikincisi demokratik standartların yükseltilmesidir.''
Sivil Anayasa ihtiyacı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Kürk açılımı' çalışmaları konusunda, ''Ekim ayının ikinci yarısında bu konu görüşülecek. Meclisimize bilgi sunacağız ve onların görüşlerini alacağız'' dedi.
Ancak bugünkü parlamento yapısında bu zeminin kolay görünmediğini kaydeden Atalay, şöyle konuştu:
''Ama şuna inanıyorum, gecikmeden bütün siyasi partiler Türkiye'nin sivil anayasa ihtiyacı üzerinde odaklanacak ve bu Meclis anayasayı da değiştirecektir. Belki bu dönem, belki seçimden sonra, ama bunun zeminini bulmak durumundayız. Bunları çözdükçe Türkiye büyüyor, güçleniyor. Hiç kimsenin acı çekmesine gerek yok. Anaların ağlamasına gerek yok. Buna hakkımız da yok. Ama bu çalışmada bizim kararlılığımız kadar herkesin desteğine ihtiyaç var. Bu ancak böyle çözülür.''
Bakan Atalay, demokratik açılım sürecinde bazı kişi ve kesimlerin zorluk çıkarılabileceğine de işaret ederek, ''Çünkü bu bir sektör olmuş, terör ve buna bağlı hususlarda. Bundan nemalananlar var. Bu statükodan güçlenenler ve güç alanlar var. Siyasi, ticari ve her alanda. Bunlar statükolarının değişmesini istemez. Ama ben milletimize güveniyorum. Buradaki muhatabımız milletimizdir'' diye konuştu.
Demokratikleşme sürecinin görüşüleceği, tartışılacağı ve kararın verileceği yerin TBMM çatısı altı olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:
''Basında bugün bir yerde bu yöndeki ifademi yanlış yansıtmışlar. Meclis ile ilgili bizim ifademizi şudur; millet ve onun temsilcisi olan Meclis. Bu konuda önde gelen iki unsurdur. Zaten yürüttüğümüz genel sürecin ismi demokratik açılımdır.
Bunun içinde Kürt sorunu dahil bütün sorun alanları vardır. Bu geniş bir şemsiyedir. Sürecin bütün referansı da demokrasimizin ana unsuru olan millet ve parlamentodur. Biz bunu demek istiyoruz. Bunda yanlış anlaşılacak bir şey yoktur.
Ekim ayının ikinci yarısında bu konu görüşülecek. Meclisimize bilgi sunacağız ve onların görüşlerini alacağız. Zaten şu anda çalışmalarını yapıyoruz. İlk anda idari tasarrufla veya hükümetin kendi tasarrufuyla yönetmelik değişikliği gibi hususlarla hemen başlayacağız.
Bir yandan da kuzey Irak boyutundaki çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. 13 Ekim'de Suriye'de güvenlik bakanlarıyla, 14 Ekim'de Irak'a komşu ülkelerin içişleri bakanları toplantısı Mısır'da yapılacak. 15 Ekim'de Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında büyük bir ekiple Bağdat'a gideceğiz.
Bütün konuları en geniş şekilde görüşeceğiz ve anlaşmaları imzalayacağız.''