Asya'dan top sesleri yükseliyor
Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açtığı bildirildi. Konu hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.
cumhuriyet.com.trGüney Koreli bir yetkili, Kuzey Kore'nin açtığı top ateşi sırasında onlarca top mermisinin Yeonpyeong Adası'na isabet ettiğini belirtti. Güney Kore'nin de açılan top ateşine karşılık verdiğini kaydeden yetkili, konu hakkında daha ayrıntılı bilgi vermedi. Güney Kore'ye ait YTN televizyonu ise Kuzey Kore'nin açtığı top ateşinde Yeonpyeong Adası'ndaki 70 kadar evin yandığını ve saldırı sonucu yaralananlar olduğunu duyurdu.
Güney Kore, 1 askerinin öldüğünü, 3'ü ağır olmak üzere 13 askerinin de yaralandığını duyurdu. Kuzey'in, deniz sınırının 3 kilometre güneyindeki Yeonpyeong adasına onlarca top isabet ettiği belirtiliyor. Yaklaşık 1200-1300 kişinin yaşadığı adada, 60-70 ev de alev aldı.
Karşılıklı ateşin bir saat sürdükten sonra aniden kesildiği belirtildi. Güney Kore, top ateşinin ardından savaş uçağını havalandırarak, jeti batı kıyısına konuşlandırdı. Güney Kore Merkez Bankası, Kuzey'in topçu ateşinin piyasalara muhtemel etkisini belirlemek üzere acil toplanacağını açıkladı.
Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye barışa katkı yapmalarını çağrısında bulunurken, Rusya da Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu. İki ülke, 1950-53 Kore savaşından sonra barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaş halinde bulunuyor.
Güney Kore F-16'larını havalandırdı
Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasının ardından Güney Kore F-16 savaş uçaklarını havalandırdı. Güney Kore'nin YTN televizyonu, iki ülke arasındaki sınırın yakınında açılan top ateşininin ardından Güney Kore'nin karşılık verdiği ve Savunma Bakanlığı'nın alarma geçtiğini duyurdu.
YTN televizyonu haberinde, 1200-1300 kişinin yaşadığı Yeonpyeong adasına açılan top ateşinde iki kişinin yaralandığı, çok sayıda evin de ateş aldığı belirtilmişti. Yonhap ajansının haberinde ise olayda 4 kişinin yaralandığı bildirildi.
Adadaki yangınlar yayılıyor
Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına açtığı top ateşinin ardından adada başlayan yangının yayıldığı bildirildi. Güney Kore'nin YTN televizyonunun görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, yangının kontrolden çıkarak yayılmaya devam ettiği belirtildi.
Haberde, açılan top ateşi sırasında adada bulunan Güney Kore'ye ait askeri üsse çok sayıda top mermisinin isabet ettiği kaydedildi.
Rusya'dan çatışmanın derhal durdurulması çağrısı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kore yarımadasındaki çatışmanın derhal durdurulması çağrısında bulundu. Lavrov, Belarus'un başkenti Minsk'i ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kore yarımadasında artan gerilimin "büyük tehlike" olduğunu belirtti. "Bütün saldırıların derhal durdurulması gerekiyor" diyen Lavrov, bölgede gerilimin arttığını ve engellenmesi gereken "büyük bir tehlike" bulunduğunu vurguladı.
Kuzey Kore: Önce Güney Kore ateş açtı'
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında karşılıklı olarak açılan top ateşlerinin ardından Kuzey Kore tarafından yapılan ilk açıklamada, önce Güney Kore'nin ateş açtığı ileri sürüldü. Kuzey Kore Yüksek Askeri Komutası tarafından, ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya yapılan açıklamada, ''Sürekli uyarılarımıza karşın Güney Kore saat 13.00'ten itibaren onlarca top mermisi ateşledi ve biz derhal sert bir askeri karşılık verdik'' ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin deniz sahasını ''0,001 milimetre" bile ihlal etmesi durumunda Güney Kore'ye yönelik ''acımasız askeri saldırılar başlatma'' tehdidinde bulunuldu. KCNA'nın haberinde, karşılıklı ateş sonucu Kuzey Kore'de hasar meydana gelip gelmediği konusuna ise değinilmedi.
Avrupa Birliği, Kuzey Korey'yi kınadı
Avrupa Birliği, Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne ve bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu. Ashton, yazılı açıklamasında, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını, "Kore yarımadasında barış ve istikrarın bölge ve dünya için elzem olduğunu" vurguladı.
NATO, Kuzey Kore'yi kınadı
NATO, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne, bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı. NATO sözcüsü Carmen Romero, Kore yarımadasındaki gelişmelerin NATO tarafından büyük endişeyle izlediğini belirtti. Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması ve 2 askerin ölmesi, 16 kişinin yaralanmasıyla iki ülke arasındaki gerginlik daha da tırmandı.
Fransız diplomata göre BM Güvenlik Konseyi acil toplantı planlıyor
Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı top ateşi açılmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin bir, iki gün içinde acil toplantı yapmayı planladığı bildirildi. Paris'te bir Fransız diplomatik kaynak, Kore yarımadasındaki gerginlikle ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin toplantı yapıp yapmayacağı yönündeki soruya karşılık , "bugün ya da yarın toplanılması için çalışma yapıldığını, toplantının planlanmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü" söyledi.
Kore Yarımadasında bugün, Kore Savaşı'nın barış antlaşması olmadan ateşkes antlaşması ile sona erdiği 1953'den bu yana en ciddi çatışmalar oldu. Yarımadadaki karşılıklı ateşi ilk hangi tarafın başlattığı konusunda çelişkili açıklamalar yapıldı.
Güney Kore, sınırdaki adalarından birine Kuzey Kore'nin yaklaşık 10 top mermisi atmasına ateşle karşılık verdiğini ve 2 askerinin öldüğünü açıklarken, uluslararası ajanslar haberlerini baştan itibaren ilk ateşi Kuzey Kore'nin açtığı şeklinde veriyor. Pyongyang ise ilk ateşi açan tarafın kendileri olmadığında ısrar ediyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC ise ateşi ilk açanın hangi taraf olduğu konusunda çelişkili açıklamalar olduğunu belirtti.
'Kuzey Kore'nin saldırısı affedilemez'
Japonya, Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı topçu ateşi açılmasıyla ilgili olarak, Kuzey Kore'nin saldırısını kınadığını açıkladı. Japonya hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo yönetiminin, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirterek, bunun "affedilmez" olduğunu kaydetti.
'Endişe verici bir durum'
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginliğin "endişe verici bir durum" olduğunu kaydetti. Carl Bildt, blogunda iki ülke arasında bu sabah yaşanan gerginlik ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Güney Kore'ye ait bir adaya Kuzey Kore tarafından ateş açılması, bu konuda Kuzey Kore devletinin yapısı ve niyeti hakkında ciddi sorulara yol açmaktadır'' ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki gerginliği gidermek için Çin'in rol alması gerektiğine işaret eden Bildt, bu konuda Kuzey Kore'ye sakin olma çağrısında bulunulmasının gerekli olduğuna dikkati çekti. Carl Bildt, gerginliğin sürmesi durumunda, Kore yarımadası üzerindeki risklerin de devam edeceğini belirtti. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de yaptığı açıklamada, gelişmeleri endişe ile izlediklerini ve durumun çok ciddi olduğunu söyledi.
Güney Kore Devlet Başkanı: Saldırı affedilemez
ABD'nin Kuzey Kore temsilcisi Stephen Bosworth, Çin ile Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırının "çok tatsız" olduğu konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Bosworth, Pekin'de Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere, hem ülkesinin hem de Çin'in, olayın çok tatsız olduğu görüşünü paylaştıklarını, kendisinin, tarafların itidalli davranmaları isteğini dile getirdiğini, bu konuda da hemfikir olduklarını düşündüğünü açıkladı.
Stephen Bosworth ayrıca, Çinli yetkililerle bu konuda istişare ve eşgüdümü sürdürme ihtiyacında da hemfikir olduklarını ifade ederek, "Kuzey Kore meselelerine çok taraflı yaklaşımın zaruri olmayı sürdürdüğü konusunda mutabıkız" dedi. Öte yandan Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin saldırısının "affedilemez" olduğunu söyledi. Lee, askeri bir brifingde yaptığı açıklamada, "Sivillere yönelik rastgele saldırılar, aynı zamanda insani açıdan affedilemez" diye konuştu.
Güney Kore Devlet Başkanı: Tekrar saldırı olursa misillemede bulunuruz
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün "büyük bir misillemede" bulunacağını söyledi. Lee Myung-bak, Kuzey'in "sivillere hedef gözetmeden saldırmasına hiçbir zaman hoşgörü gösterilemeyeceğini" bildirdi.
Güney Kore Devlet Başkanı Lee'nin genelkurmayı ziyaretinde yapılan açıklaması, Devlet Başkanlığının resmi sitesinde yayımlandı.
ABD Savunma Bakanlığı: ABD'nin caydırıcı önlemlerini konuşmak için erken
ABD Savunma Bakanlığı, yeni bir Kuzey Kore saldırısı olasılığına karşı ABD'nin bu ülkeye karşı ne tür caydırıcı önlemler alabileceği hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Dave Lapan, Amerikan askeri güçlerinden bölgeye takviye yapılmasının da söz konusu olmadığını ifade etti. Sözcü, Güney Kore'deki Amerikan güçlerinin yüksek düzeyde alarma geçirildiğine ilişkin haberler hakkında yorum yapmaktan da kaçındı.
BM Genel Sekreteri: Derin endişe duyuyorum
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kore yarımadasında artan gerginlikten "derin endişe" duyduğunu açıkladı.
BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasının, Kore savaşının sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi olaylardan biri olduğunu söylediği bildirildi.
Saldırıyı kınayan ve tarafları itidale davet eden Güney Koreli Genel Sekreter Ban, saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
İki ülke arasındaki sorunların barışçı yollarla ve diyalogla çözümlenmesi gerektiğini ifade eden Ban, saldırıdan duyduğu endişeyi BM Güvenlik Konseyi Başkanına ilettiğini de vurguladı.
BM kulislerinde BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili olarak bugün öğleden sonra acilen toplanabileceği konuşuluyor. Konseyin acilen toplanabilmesi için, Konsey üyelerinin başkanlığa bu yönde talepte bulunması gerekiyor.