"Astroloji Çürütüldü"
11 Temmuz 1991 günü Ay'ın gölgesi batı yarımküresini süpürdü geçti. O gün, 2132 yılına dek göreceğimiz tüm tam Güneş tutulmalarından en uzun sürecek olanına tanık olduk. Milyonlarca kişi kısa bir süre için karanlıkta kaldı. Ancak aynı karanlık astrologların "fahiş" bir yanlışını aydınlığa çıkardı.
cumhuriyet.com.trİnsanları doğuştan kaynaklanan bir başka özellikle, gök cisimlerinin konumlarıyla değerlendirmekten kaçınmayan astrologlar, uygar bir toplumun gereksinimlerini yerine getirmekten uzak davranıyorlar.
Amerika’nın Los Angeles kentinde yaşayan amatör gökbilimcilerden Ben Mayer, İkizler Burcu Yarışması adını verdiği 10.000 dolar ödüllü bir yarışma düzenledi. Tam Güneş tutulmasının gerçekleştiği 11 Temmuz günü çekilmiş ve Güneş’i ardalandaki Yengeç takımyıldızında görüntülemiş olan kişi fotoğrafı getirince ödülünü hemen alacaktı.
Heyhat!...O gün gökbilimcilerin bilip herkese açıkladığı ancak astrologların bilip de “bir günah gibi gizledikleri” bir gerçek vardı. 11 Temmuz günü Güneş δ Gemini yıldızının tam önündeydi. δ Gemini İkizler takımyıldızının dördüncü en parlak yıldızıdır.
Diğer bir deyişle, Güneş o gün, yani tam Güneş tutulmasının gerçekleştiği 11 Temmuz 1991 günü Yengeç takımyıldızında değildi. Yengeç takımyıldızıyla İkizler takımyıldızı arasındaki sınırdan, İkizler takımyıldızının “ortalarına” doğru tam 100 (on yay derecesi) uzaktaydı! İnsanın usuna hemen şu soru takılıyor: Mayer denen bu kişi asla kazanılamayacak olan bu yarışmayı niçin düzenledi? Bu sorunun yanıtını kendisi şöyle verdi: “Çünkü insanların astrologlara değil gökbilime ve gökbilimcilerin gözlemlerine inanmalarını istiyorum”.
Burç falcıları yanıltıyor
Hangi gazetenin “Burç Falı” köşesini açarsanız açınız, 21 Haziran – 22 Temmuz tarihleri arasında doğmuş olan bir kişinin “Güneş işareti”nin Yengeç olduğunu görürsünüz. Kısacası 11 Temmuz 1991 günü Güneş’in Yengeç takımyıldızının ortasına yakın bir yerde olmasını beklersiniz.
Binlerce yıl önce astrologlar horoskop öngörüleri için Güneş, Ay ve gezegenlerin konumlarını içeren haritalarını hazırlarken Güneş gerçekten de yukarıda sözü edilen tarihler arasında Yengeç takımyıldızında bulunuyordu. Şarabın, mumyanın, fosilin ve daha birçok şeyin eskisi iyi oluyor da horoskobun eskisi, bazı kişiler için galiba sıkıntı verici oluyor!
O tarihlerden günümüze dek geçen zaman içinde Yer’in dönme ekseninin belli bir doğrultu çevresinde tıpkı bir topacın “kafa sallaması” gibi yer değiştirmesi (presesyon – devinme olayı) Güneş’in takımyıldızlarda bulunma süresini değiştirmiştir (Şekil 1). Horoskop açılımında ortaya çıkan bu olumsuz durumun ayırdında olan “bilinçli” astrologlar, bu tutarsızlığı örtmek amacıyla bugün yıldızlara değil “astronomik işaretlere” gönderi yapar!
Astrolog ve uygarlık
Kuşkusuz, eğer “devinme olayı” gibi bilimsel kavramları halka taşıyıp onlarda bilimsel bilinç ve heyecan uyandıramazsak, astroloji, eski zamanların mirasıyla yazgıcı kesimler üzerindeki çekiciliğini sürdürecektir.
Ancak bu bağlamda astrologlara da bir çift sözümüz olacak: uygar toplumlarda bireyin cinsiyeti, dinsel inançları, derisinin rengi, ulusu veya bunlar gibi tamamen doğuştan gelen özellikleriyle değerlendirilmeleri kınanır.
İnsanları doğuştan kaynaklanan bir başka özellikle, gök cisimlerinin konumlarıyla değerlendirmekten kaçınmayan astrologlar, uygar bir toplumun gereksinimlerini yerine getirmekten uzak davranıyorlar.
Aslan burcundan olan bir erkeğe randevu vermekten ya da Başak burcundaki bir kıza başlık parası ödemekten kaçınmayı salık veren zihniyet, Almanya’daki bir Yahudiye “sabun” veya Amerika’daki bir zenciye “maymun” gözüyle bakan zihniyetten daha mı az kötü?!
İstanbul Kültür Üniversitesi yalnızca kendi öğrencilerine değil halka da yönelik olan hizmetlerine yakında bir yenisini ekleyecek. İçlerinde Hans Bethe, Sir Francis Crick, Sir John Eccles, Wassily Leontief, Konrad Lorenz, Linus C. Pauling, Harold C. Urey ve daha birçok Nobel ödüllü biliminsanın yanı sıra toplam 192 biliminsanının imzaladığı “Astrolojiye karşı çıkış” başlıklı bildiri içeren “Astroloji Çürütüldü” adlı kitabı okurlarına sunacak.
Lawrence E. Jerome’un Prometheus Books tarafından yayımlanmış olan bu kitabı astrolojinin Babil, Sümer, Arap, Nazi Almanya’sındaki yerini, astrolojinin psikolojisini, horoskop açmadaki saçmalıkları içeriyor; kitabın ilgiyle okunacağına kesin gözüyle bakıyoruz.
Prof. Dr. Rennan Pekünlü (Ege Üniversitesi)