Astım hastaları bu halıyla rahat nefes alacak

Havadaki yoz ve tehlikeli partikülleri temizleme özelliğine sahip halı üretildi. İnce tozu yakalama ve tutmakta standart halılardan 4 kat daha hijyen bir ortam fırsatı sunuyor. Kullanım ömrü tamamlanıp hammaddelerine ayrıştırılması sonrasında yeniden üretilebilen halı, bu yönüyle de doğal kaynakların korunmasına katkı sağlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Özellikle astım hastaları için tehlike oluşturan, havadaki toz ve tehlikeli partikülleri standart halılara göre 4 kat fazla yakalama ve tutma özelliğine sahip halı üretildi.

Hollanda merkezli firma tarafından üretilen ve Türkiye'de de satışa sunulmaya başlanan halılar, kullanım ömrü tamamlandıktan sonra hammaddelerine ayrıştırılıp yeniden üretilebilmesiyle de çevreye katkıda bulunuyor.

Firmanın Türkiye Genel Yetkilisi Petra'nın Direktörü Ziya Başıbüyük, yaptığı açıklamada, halının, kalitesiz kapalı mekan havasından dolayı en çok riskte olan ve dünyada sayılarının 300 milyona ulaştığı tahmin edilen astım hastalarını sevindireceğini söyledi.

Astım hastaları için çevrede alerjik reaksiyona yol açabilecek veya hava yollarını tahriş edebilecek madde ve partikülleri solumanın tehlike oluşturduğunu ifade eden Başıbüyük, halının küçük boyuttaki tehlikeli partikülleri, herhangi kimyasal kullanmadan, tamamen mekanik şekilde yakalamak ve tutmak üzere tasarlandığını bildirdi.

 

Süpürgeye aktarılan toz oranı yüzde 80 daha fazla

Halının tehlikeli partikülleri yakalayıp hareketsizleştirdiğini, potansiyel olarak zararlı ve alerji yapan bu partiküllerin yaygınlığını azalttığını belirten Başıbüyük, halının ince tozu yakalama ve tutmada sert döşemeden 10 kat, standart halıdan 4 kat daha etkili olduğunu ifade etti.

Başıbüyük, 50x50 santimetre ölçülerinde karo olarak üretilen halının, elektrikli süpürgeyle temizlenmesinde standart halıyla kıyaslandığında yakalanan ve süpürgeye aktarılabilen toz oranının ise yüzde 80 daha fazla olduğunu dile getirdi.

Halının özellikle büyük miktarda insan trafiğine sahip okul, ofis ve hastane gibi mekanlarda toz partikülleri toplama özelliği sayesinde bulaşıcı mikropların dolaşımını da engellediğini anlatan Başıbüyük, şöyle devam etti:

"Günümüz şehir hayatı ve insan sağlığı düşünüldüğünde bu halı, iç mekan hava kalitesini iyileştirmede son teknolojinin bizlere sunduğu, ileriye doğru atılan en önemli adımlardan biridir. Antibakteriyel özelliğe sahip halı, ayrıca iç mekandaki ısı kaybını da diğer zemin malzemelerine kıyasla düşürüyor. Bu yönüyle de enerji tüketimini azaltarak çevreye katkıda bulunuyor."

Halının kullanım ömrü tamamlanıp ham maddelerine ayrıştırılmasından sonra yeniden dönüştürülmüş ham maddeler sayesinde tekrar üretilebildiğini vurgulayan Başıbüyük, "Böylece bakir dünya kaynaklarını kullanmak yerine hali hazırda kullanılmış kaynaklar, hep aynı iş için tekrar tekrar kullanılıyor. Bu da üst düzey geri dönüşüm zinciridir ve doğal kaynakların korunması açısından son derece önemlidir" dedi.