Assange, son seçeneği deneyecek

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın, İsveç'e iade kararını İngiltere'deki en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'ne (Supreme Court) taşıdığı süreç bugün başladı.

cumhuriyet.com.tr

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Yüksek Mahkeme geçen yıl Kasım ayında, İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Assange'ın bu ülkeye iade edilmesine ilişkin kararı bozmamıştı.

Anayasa Mahkemesi bugün ve yarın, Assange'a yöneltilen suçlamaları dikkate almadan, davayı usul yönünden inceliyor.

Mahkemenin 7 yargıcı, Assange'ın İngiltere'den iadesini ve tutuklanmasını talep eden İsveçli savcının, bu yetkiye sahip olup olmadığını karara bağlayacak. Mahkeme heyeti, savcının bu yetkiye sahip olmadığına karar verirse Assange'ın temyiz talebi kabul edilecek. Mahkemenin kararını yaklaşık bir ay içinde açıklaması bekleniyor.

Julian Assange, İngiltere'deki son yasal seçeneğini de kaybederse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gitmeyi planlıyor. Ancak AİHM'de çok az sayıda iade konusunun görüşüldüğüne dikkat çekiliyor ve Assange'ın İngiltere'deki son yasal süreci de kaybetmesi durumunda İsveç'e iadesine kesin gözüyle bakıldığı yorumları yapılıyor.

İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, İsveç tarafından iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Assange'ın geçen yılın Şubat ayında bu ülkeye iadesine karar vermişti.

Wikileaks'in kurucusu, İsveç'e yaptığı bir seyahatte iki kadına tecavüz etmekle suçlansa da 40 yaşındaki Assange, bu suçlamaların yayımladığı gizli ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarıyla ilişkili olduğunu savunarak, suçlamaları "siyasi" olarak nitelendiriyor.

İngiltere'de bir yıldan fazla süredir ev hapsinde tutulan 40 yaşındaki Assange'ın avukatları geçen yılki dava sürecinde müvekkillerinin İsveç'e iadesinin "haksız ve yasa dışı" olacağını, Assange İsveç'e iade edilirse "adil yargılanamayacağını" ve ABD'ye gönderilebileceğini savunmuştu.