"Asrın Hukuk Bürosu'nda MİT ajanı olmaz''

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenilen Abdullah Öcalan'ın eski avukatlarından İrfan Dündar, ''MİT tuzağa düşürmek mi istedi'' şeklindeki bir soru üzerine, ''Şu ana kadar bu konuda açıklama yapmadım. Asrın Hukuk Bürosu'nda MİT ajanı olmaz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenilen Dündar, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in ''Yalçın Küçük, sizi tanımadığını söylüyor. Sizin kendisini telefonla aramanızdan rahatsız oluyor. Yalçın Küçük ile görüşmenizi Abdullah Öcalan mı istedi'' diye sordu.

İrfan Dündar da, Öcalan'ın çeşitli çevrelerle görüşülmesini istediğini belirterek, ''Hasan Cemal ile de Ertuğrul Özkök ile de görüşülmüştür'' dedi.
Pekgüzel'in ''Öcalan yeni bir atılım yapacağı zaman sizin birtakım çevrelerle görüşmenizi istiyor. Kendi başına karar vermiyor mu?' sorusunu da Dündar, ''Görüş alıyordu. Hükümet kanadından, sivil toplum kuruluşlarına görüş soruluyordu. Yalçın Küçük'e de soru soruluyordu. Kararını kendisi veriyordu'' diye yanıtladı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin ''Yalçın Küçük'ü aramanız başkalarının yönlendirmesi, telkiniyle mi yapıldı?'' sorusu üzerine ''O dönemde her kesimle görüşme yapılıyordu. Yalçın Küçük kendini bir yere koymasın'' dedi.

Dündar'ın dinlenilmesi nedeniyle yasaklı olduğu için duruşmalar katılamayan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cezaevinden salona getirildi. Perinçek'in, ''Öcalan'ın adına kimlerle görüştünüz'' sorusu üzerine Dündar, ''Kürt sorununun çözümü noktasında birçok çevreyle görüşüldü. SHP, CHP, Ak Parti'den adalet bakanı. Bu doğaldır. Hem sağdan, hem soldan geniş bir yelpazade herkesle görüşüyorduk'' diye konuştu.

Yalçın Küçük'ün avukatı Kazım Yiğit Akalın'ın ''Öcalan'ın direktifler verdiği, görüşmenin 'Ergenekon'' terör örgütü kapsamında yapıldığı iddia ediliyor'' sözleri üzerine Dündar, periyodik olarak geniş kesimlerle 5-6 ay da bir görüştüklerini, Yalçın Küçük'ün de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Dündar, ancak Küçük'ün telefondaki olumsuz tavrı nedeniyle görüşmenin gerçekleşmediğini tekrarlayarak, 'Yüzlerce adamla görüşülüyor. Öcalan'ın 'bununla da görüşün' demesi bir talimat değildir. Küçük ile de özellikle görüşme talebi yok'' dedi. Dündar, Öcalan'ın ''Herkesle görüşün dediği için'' Küçük'ü aradığını, buna da sadece kendisinin karar vermediğini belirtti.

''MİT tuzağa düşürmek mi istedi''


Avukat Akalın, ''KCK'' kapsamındaki ifadesinde ''Öcalan ile yapılan görüşmelerin not haline getirilerek internet kafedeki bilgisayarda yazılıp, e-mailin taslaklar bölümüne kaydedildiği, Murat Karayılan'ın da şifreyle e-maile girerek taslaklar bölümünden bu talimatları aldığı'' şeklinde beyanı olduğunu söyledi.

Dündar'ın ''Bu konu hakkında bilgim yok'' sözleri üzerine avukat Akalın, ''İfadeyi siz vermişsiniz'' dedi. Dündar da, ''Olabilir, bilmiyorum'' diye konuştu.
Akalın, Dündar'ın Yalçın Küçük'ü görüşmek için aramasını anımsatarak, ''Asrın Hukuk Bürosu'nda MİT ajanı olduğu'' şeklinde haber çıktığını söyledi.

Akalın'ın ''MİT tuzağa düşürmek mi istedi'' diye sorduğu Dündar, ''Şu ana kadar bu konuda açıklama yapmadım. Asrın Hukuk Bürosu'nda MİT ajanı olmaz'' dedi.

Ardından da Doğu Perinçek'in avukatı Bülent Hattatoğlu tanığa sorular yöneltti. Hattatoğlu, Dündar'ın ''KCK'' soruşturması kapsamındaki ifadesinin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak kadar elverişli olmadığını belirterek, ''Bu beyanlarınız açıklamak için size bir telkin, baskı yapıldı mı?'' diye sordu.

Dündar da, ''Bende size müvekkillerinizin 'Ergenekon' ile ne alakası var diye mi sorayım'' diyerek Hattatoğlu'na tepki göstererek, ''Konuyla ne ilgisi var. Kim telkin etmiş. Kötü niyetli sorulara cevap vermem'' dedi.

Hattatoğlu'nun ''İfadenizde 1980'de Öcalan ile Aydınlık grubunun silahla çatıştığını söylüyorsunuz. 1972 doğumlu olduğunuza göre buna bizzat tanıklık etmediğinizi teyit eder misiniz?'' sözleri üzerine de Dündar, ''Cumhuriyet tarihini kahramanlarıymış gibi anlatıyorsunuz. Sanki o dönemi siz mi yaşadınız'' diye konuştu.

Genel af çıkmadı

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun ''1999-2004 arasında terör örgütü faaliyetleri asgari düzeye indirildiği dönem. 2004'ten sonra neden terör örgütü faaliyetleri arttı'' sorusu üzerine, Dündar şunları söyledi:
''1999'da genel af olsaydı bu sorun çözülmüştü. Öcalan'ın rölü kötü değil o sıralarda. O dönemde Öcalan silahlı güçleri sınır dışına göndermişti. Genel af ile çözüm yoluna gidilecekti. Ancak, Türkiye 'Öcalan yakalandı, nasıl olsa dağılacaklar' düşüncesinde olduğu için af çıkarmadı. Öcalan örgütü yumuşatmaya çalıştı. Hem devlete hem örgüte mektup yazdı. 11 Eylül saldırılarılarından sonra güvenlik stratejileri önplana çıktı. 2003-2004 Irak savaşı dönemidir. Uluslararası denklemde örgüt kendine yer aradı. Bulmuş olacakki örgüt yeniden silahlı mücadeleye başladı.''

Haşıloğlu, ''Abdullah Öcalan, Tansu Çiller'in öldürülmesiyle ilgili bir suikastın üstlenilmesi konusundan bahsetti mi?'' sorusu üzerine, devlet yetkililerinden birilerinin ''Çiller'i öldüreceğiz siz bunu üstlenin'' diye Öcalan'a teklifte bulunduğunu belirten Dündar, ''Ancak Öcalan bunu kabul etmedi. Öcalan daha sonra bu olayı bana söyledi. Kendisine teklifin kimden geldiğini söylemedi. Öcalan'a başka illegal teklif yapıldı mı bilmiyorum'' şeklinde cevap verdi. Dündar'ın tanık olarak dinlenilmesinin ardından duruşmaya ara verildi.