Aslında o velinin de karnesi

17.5 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen için bugün son kez ders zili çalacak. Uyum eğitimi bu yıl ortaokulu da kapsayacak.

Cumhuriyet/İstanbul Haber Servisi

Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 17.5 milyon öğrenci bugün karne alacak. 800 bin öğretmen de öğrencilerle birlikte 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. 2014-2015 eğitim yılı 15 Eylül Pazartesi günü başlayacak ve öğrenciler ders başı yapacak.

Türkiye genelinde ilk ve ortaöğretim okullarında okuyan 17.5 milyon öğrenci ve aileleri bugün karne heyecanı yaşayacak. Uzmanlar velileri uyararak kötü karne konusunda çocuklara baskı yapılmamasını istedi.

3 ay yaz tatiline giren öğrenciler için yeni eğitim öğretim yılında ilk kez, ilkokul 1’inci sınıf öğrencilerinde olduğu gibi ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıflarındaki öğrenciler de uyum eğitimine alınacak, bu öğrenciler için okullar 8 Eylül’de açılacak. Diğer öğrenciler için ise ilk ders zili 15 Eylül Pazartesi günü çalacak. 23 Ocak 2015’te ara tatile girecek öğrenciler, 9 Şubat 2015 Pazartesi günü ikinci eğitim ve öğretim yılına başlayacak.

 

Özgüven aşılayın

Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç yaptığı açıklamada çocukları kötü karne nedeniyle suçlamak, aşağılamak ve cezalandırmanın olumlu sonuçlar vermediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu davranış biçimi çocuğun ileriye dönük motivasyonunu yok eder. Çocuğun başarısızlıklarının üstesinden geleceği hissini vererek özgüven oluşturmasına yardımcı olun. Bunu başarabilecek gücün kendisinde olduğunu ve disiplinli bir çalışmayla performansını istenilen seviyeye getirebileceğini ve bu yönde kendisine her zaman destek olunacağını anlatın. Çocuğa çalışma yöntemleri ve öğrenme eksiklikleri konusunda yardımcı olun.”

 

Daha çok destek

Sosyal Hizmet Uzmanı Kahraman Eroğlu da kötü karne konusunda velileri uyardı. Karneyi çocuklar kadar velilerin de aldığını belirten Eroğlu, “Anne-babalar bu durumda çocuklarına daha dikkatli ve anlayışlı davranmalıdırlar. Çocukları başarısız ise onların her zamankinden daha çok desteğe, güvene ve sevgiye ihtiyacı olacağı inancıyla dostluklarını onlara karşı göstermelidirler. Karnenin mutlak başarı için tek ölçüt olmadığını düşünerek aileler çocuklara baskı yapmamalı ve onlarla konuşarak bunu çözmeli” değerlendirmesi yaptı.