Aslı Erdoğan’ın kitapları cezaevinde

Cezaevi ziyareti için Bakanlıktan yanıt bekleyen CHP’lilere izin çıktı. Tutuklu yazarlarla görüşen CHP’li Tanal, yazı yazarak terör propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan Aslı Erdoğan’ın kitaplarının cezaevi kütüphanesinde bulunabildiğini söyledi

iklim öngel

CHP milletvekillerinin tutuklu gazetecilerle görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvurulara sonunda olumlu yanıt geldi. CHP milletvekilleri Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal ve Utku Çakırözer’den oluşan heyet, cezaevindeki yazarlar Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Nazlı Ilıcak ve Büşra Erdal’ı Bakırköy Kadın Cezaevi’nde ziyaret etti.

CHP’li Tanal, uzun süre yanıt gelmeyen dilekçeleri Meclis’te gördüğü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a “İzin vermemekle işkencenin olduğunu itiraf etmiş oluyorsunuz, işkence yoksa izin verin gidelim” diyerek anımsattığını söyledi. Tanal, Bozdağ’ın da “Yurtdışındaydım o nedenle izin veremedik. Burada olduğum müddetçe izin veririm” dediğini ve dilekçelerine olumlu yanıt verdiklerini aktardığını belirtti. CHP heyetinin verdiği bilgilere göre; 12 Eylül dönemiyle bugün arasında kıyas yapan Necmiye Alpay, “Ülkede iç savaş tehlikesi” olduğunu, kışkırtıcı söylemlerin bunun zeminini hazırladığını belirtti. Kürt sorununun çözümü konusunda CHP’nin inisiyatif alması gerektiğini söyleyen yazarlar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında cezaevlerinde baskıların ağırlaştırıldığını kaydetti.

ERDOĞAN'IN SAĞLIK DURUMU

CHP heyeti, Aslı Erdoğan’ın sağlık sorunları yüzünden cezaevi koşullarında her geçen gün daha da zorlandığını belirtirken Erdoğan’ın sağlık sorunlarının kalıcılaşması riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. CHP’li Tanal, Erdoğan’ın yazı yazarak terör propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandığını, ancak bugüne kadar yazısı nedeniyle aleyhine açılmış bir davası dahi bulunmadığını belirterek, “Erdoğan’ın kitapları, cezaevi kütüphanesinde bulunuyor” dedi. Tanal, Nazlı Ilıcak’ı ziyareti sırasında, Ilıcak’ın kendisini gördüğünde “Ergenekon’da da Balyoz’da da özgürlükleri savunuyordun” diyerek duygulu anlar yaşadığını paylaştı.

Tanal, Ilıcak’ın kendisine söylediklerini şöyle aktardı: “Savcı bana neden Özgür Düşünce’de yazı yazdığımı soruyor. Yazacağım başka gazete yoktu, kimse bize yazdırmıyordu. Yaşamamız için orada iş bulduk ve yazdık. Madem suçtu neden gazetenin çıkmasına izin verildi? Hem izin vereceksin hem de bu suç diyerek tutuklayacaksın. Bu iktidarın pusu kurmasıdır.” Büşra Erdal’ın 47 gazetecinin de aynı gerekçeyle tutuklandığına dikkat çektiğini dile getiren Tanal, Erdal’ın, “Normal koşullarda tutuklanma gerekçesinin şahsileştirilmesi lazım. Kolektif tutuklama yapılmış. Bu hukukun varlığını inkardır” dediğini aktardı. Tanal, görüştükleri isimlerin en büyük şikayetlerinin, mektup göndermemek, alamamak ve istedikleri gazetelere ulaşamamak gibi iletişim olanaklarının sınırlanması olduğunu kaydetti.

‘CUMHURİYET VERİLMİYOR'

Gazetecileri ziyaret eden Tanrıkulu ise gazetecilerin tutuklu olmalarının Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığının kanıtı olduğunu kaydetti. “Cumhuriyet gazetesi alınmıyor. Cumhuriyet gazetesine karşı bu düşmanlık bile tek başına içerideki koşulları yansıtıyor” diyen Tanrıkulu, 15 Temmuz öncesinde de cezaevlerini ziyaret ettiklerini ancak arada büyük fark olduğunu söyledi.