Askeriyede sağlık es geçildi

Darbe girişiminin ardından Sağlık Bakanlığı’na bağlanan askeri hastanelerin ihtiyaçlarının karşılanacağı açıklanmasına rağmen, hiç bir adım atılmadı

Sertaç Eş

Darbe girişiminin ardından AKP iktidarı hızla askeri sağlık tesislerini, rehabilitasyon merkezleri dahil Sağlık Bakanlığı bünyesine aldı. Bir askeri sağlık sisteminin kurulmasının gerekliliği, Türkiye’nin sürekli bir şekilde askeri faaliyetlerinin bulunması nedeniyle bunun zorunlu olduğu yönündeki eleştirilere Sağlık Bakanlığı, “Bunu kendilerinin yapacağı” şeklinde yanıt vermişti. Ancak edinilen bilgilere göre askeri sağlık sisteminin oluşturulması yönünde hiçbir adım atılmadı. Sağlık Bakanlığı yalnızca Zeytin Dalı Harekatı sırasında oluşabilecek ihtiyacı karşılamak amacıyla Hatay bölgesinde yoğun önlemler aldı, sahra hastaneleri oluşturuldu. Darbe girişimi öncesinde askeri hekim olarak çalışan rütbeli personel ise geleceğe yönelik önlem alınmasının, harp cerrahı ve harp psikiyatrı yetiştirmenin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Hekim sayısı azaldı

Türkiye’nin halen iç güvenlik harekâtının yanı sıra Suriye ve Irak’ın kuzeyinde askeri harekât yürüttüğünü belirten kıdemli hekimler, harp cerrahı konusunda Türkiye’de bir birikim olduğunu, ancak yeni cerrahların yetiştirilmesi yönünde henüz bir adım atılmadığına dikkat çekti. Hekimler, terörle mücadelede, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinde en çok görülen psikolojik rahatsızlıkların “Travma sonrası stres bozukluğu” olarak kendini gösterdiğini vurguladı. Bu konuda gerçekten deneyimli hekimler bulunduğunu, eski GATA’nın ilgili bölümünde tedavilerin halen yoğun olarak sürdüğünü belirten hekimler, bu alanlarda yeni hekimlerin yetiştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bu yönde henüz bir adım atılmadığı, alanında uzmanlaşmış hekimlere Türkiye’nin gelecekte de ihtiyacının olacağına dikkat çeken hekimler, “Türkiye’nin bulunduğu bölge nedeniyle askeri faaliyetlerin durması beklenmiyor. Çatışmalarda oluşacak yaralanmalara ve ağır koşullar nedeniyle oluşan psikolojik durumlara cevap verecek sayıda hekim yetiştirmek zorundayız. Şu anki sayılarla mevcut duruma yetişmek bile mümkün olmuyor” değerlendirmesini yaptı.