Asker ve polis zekât toplayacak

Yardım Toplama Yasası'nda yapılacak değişiklikle asker ve polisin dernekler için kurban derisi, zekât ve fitre toplamasının önü açıldı.

cumhuriyet.com.tr

Polis ve askerlerin resmi üniformalarıyla dernek ve vakıflar için kurban derisi, zekât ve fitre toplamasının önü açılıyor. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Yardım Toplama Yasa Taslağı’nın yaşama geçmesi durumunda, erden generale, polisten emniyet müdürüne kadar tüm kolluk görevlileri kaymakam veya valinin izniyle yardım toplama faaliyetinde bulunabilecek.

İçişleri Bakanlığı, kişi ve kuruluşların yardım toplama yöntem ve esaslarını düzenleyen Yardım Toplama Yasası’nı sil baştan yeniden düzenleniyor. Bu çerçevede, Yardım Toplama Yasa Tasarı Taslağı hazırlandı. Taslaktaki en kritik düzenleme yardım toplama faaliyetinde bulunabilecek kişilerin kimler olacağına ilişkin. Mevcut yasada, “Silahlı Kuvvetler, adli ve idari yargıda görevli hâkim ve savcılar ile güvenlik kuvvetleri mensupları ve özel kolluk görevlileri, yardım toplama faaliyetlerinde çalışamazlar” hükmü bulunuyor. Bu hüküm değiştirilerek taslakta “Kamu görevlileri, görevleri esnasında yardım toplama faaliyetinde bulunamazlar, kişi ve kuruluşlara yardım yapılmasını isteyemezler. Silahlı Kuvvetler ile kolluk kuvvetleri mensupları ve özel güvenlik görevlilerinin yardım toplama faaliyetlerinde çalışmaları yetkili makamın iznine tabidir” denildi.

Bu hükümle kamu görevlilerinden asker ve polisler diğer kamu görevlilerinden ayrılarak bunların yardım toplama faaliyetlerine katılmasının ilk adımı atılmış oldu. Taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda, polis, asker ve özel güvenlik görevlilerinin kamu yararına dernek sayılan Deniz Feneri, Kimse Yok mu Derneği benzeri derneklerin de aralarında bulunduğu yüzlerce örgüt adına yardım toplaması gündeme gelebilecek. Asker ve polislerin yardım toplama faaliyetlerine katılabilmeleri için tek koşul ise ilçelerde kaymakam, illerde ise valinin izin vermesi. Üniformalı kimselerin gönüllülük esasıyla işlemesi öngörülen yardımları toplama faaliyetine katılması durumunda dolaylı bir zorlama ve psikolojik baskı gündeme gelebilecek.

Taslağa göre, kamu yararı statüsü ile vergi muafiyeti bulunanlar dahil tüm dernek ve vakıflar, kurban kesim organizasyonları düzenleyebilecek, kurban derisi, fitre ve zekât toplayabilecekler. Dernekler adına faaliyetlere katılabilecekleri gözetildiğinde asker ve polisler, bu kapsamda kurban derisi, zekât ve fitre de toplayabilecekler.