"Asimilasyona hayır, entegrasyona evet"
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Hollanda'nın Rotterdam kentinde Türk vatandaşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya geldi.
cumhuriyet.com.trHollanda Diyanet Vakfı'na bağlı Gültepe Camisinde düzenlenen programa, Bakan Çelik'in yanı sıra Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Rotterdam Başkonsolosu Esen Altuğ, Deventer Başkonsolosu Nihat Erşen, Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Bülent Şenay ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç katıldı.
Vatandaşlara hitaben konuşan Çelik, yaklaşık 45 yıldır Hollanda'da bulunan Türk vatandaşlarının bu ülkeye önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Milletimizin özünde olan dinamizmi nereye gittiyseniz götürdünüz. Bu dinamizmi Hollandalılara da gösterdiniz. Bu yüzden sizlerle övünüyor, size şükran sunuyor ve teşekkür ediyoruz" dedi.
Çelik, Hollanda'da bulunan 15 bin Türk kökenli işadamının 80 bin kişiye istihdam sunduğunu kaydederek, buna karşın başta entegrasyon olmak üzere bazı sorunların da bulunduğunu, ama bunların çözümünün zor olmadığını söyledi. Türklere sahip oldukları değer yargılarını koruyarak yaşadıkları ülkeye katılmaları yönünde tavsiyede bulunan Çelik, şöyle konuştu:
"Birçoğunuz buranın vatandaşı oldunuz. Sizler burada yaşarken biz de Türkiye hükümeti olarak sizlerin uyumunu çok önemsiyoruz. Ama entegrasyon nasıl olacak? Entegrasyon, değer yargılarınızı muhafaza ederek yaşadığınız Hollanda'nın siyaset, kültür ve toplumun her alanına katılmadır. Asimilasyona kesinlik hayır ama entegrasyona gelince evet diyoruz. Entegrasyon tek taraflı olacak birşey değil. Tek taraflı yalnız yabancıların gayretleriyle entegrasyon olmaz. Karşılıklı olmalı. Bu çerçevede göçleri kabul eden ülkelerin de sorumlulukları var. Bu konuyu büyütmemek gerek, Oturarak, konuşarak anlaşabileceğimiz bir konuyken bunu büyütmek herkesi rencide eder. Bu konuda üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız."
Dünyanın pek çok ülkesinin ekonomik krizden etkilenmesine rağmen Türkiye'de böyle sorunun bulunmadığını kaydeden Çelik, "Her yerde ümitsizlik ve karamsarlık varken Türkiye'de ümit var. Herkes geleceğine ümitle bakıyor" diye konuştu. Planlanan yatırımlara kriz döneminde de devam edildiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:
"Türkiye'de kriz yaşamadığımızı net söylüyoruz. Her yerde sosyal haklarda kesinti olurken Türkiye'de olmuyor. Emeklilere zam yapıldığını izlemişsinizdir. Türk ekonomisinde yüzde 10'lar üzerinde bir büyüme gerçekleşiyor. İşsizlik birçok yerde artıyor, Türkiye'de ise azalıyor. Enflasyon tek haneli devam ediyor, faizler her gün düşüyor. Üniversite sayısı arttı. Nesillerimizin bilimle buluşması noktasında üzerimizde düşen görevleri yapacağız."
Türkiye'nin kronik sorunlarının çözümü noktasında da önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Çelik, "Güneydoğu sorunu, terör, Alevilerin talepleri ve dezavantajlı grupların sorunu konusunda çözüm için elimizden geleni yapıyoruz. Başka yerde haklar budanırken Türkiye çağdaş ülke olma yolunda tuğla üstüne tuğla koyuyor" dedi.