Asgari ücret toplantısında gerginlik

Asgari Ücret Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi. Toplantısı öncesinde tarafların görüşlerini açıklamalarına izin verilmediği gerekçesiyle Türk-İş heyeti görüşmeden ayrıldı.

cumhuriyet.com.tr

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi. Komisyonda, işveren heyetine başkanlık eden TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, toplantının ardından yaptığı açıklamada, komisyonun, önceki yıllarda olduğu gibi, asgari ücretin tespitinde dikkate alınmak üzere çeşitli kurumlardan veriler isteme kararı aldığını söyledi. Komisyonun bir sonraki toplantısının 16 Aralık Çarşamba günü saat 09.30'da yapılacağını bildiren Konuk, istenen verilerin o gün gelmesi halinde, tarafların görüşlerini belirtmek için süre isteyeceğini ifade etti. Bu durumda, üçüncü bir toplantı yapılacağını dile getiren Konuk, üçüncü toplantıda kararın açıklanabileceğini kaydetti.

Konuk, ''Gönlümüzden geçen, arzumuz, kesimlerin üzerinde mutabık kalacağı bir rakamı belirleyebilmek. Bunun güçlüğünü siz de idrak edersiniz ama en azından gönlümüzde bu yatıyor. İnşallah kesimlerin üzerinde mutabık kalacağı bir rakam ay sonuna kadar açıklanabilir'' dedi. Türk-İş'in toplantıyı terk etme kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Konuk, Türk-İş'in tutumuna saygı gösterdiklerini söyledi.

Konuk, şöyle konuştu: ''Türk devleti köklü bir devlet. Biz yıllardan beri uygulanan teamüllerimizin zaman içerisinde değişebileceğini de anlayışla karşılarız ama madem ki bir ortak çalışma yapıyoruz, kesimlerden bir tanesinin herhangi bir konuda diğerlerini de ilgilendiren bir düşüncesi var ise nezaketen en azından biz TİSK olsaydık, bunu öncelikle diğer kesimlere de haber verirdik. 'Bundan sonrası için böyle düşünüyoruz' deyip onların da görüşünü alıp, üzerinde bir mutabakat sağlayarak, teamüllerde bir değişiklik yapılabilseydi, bu daha şık olurdu. Bu bakımdan üzüldük. Keşke olmasaydı, keşke yaşanmasaydı. Umudumuz o dur ki zaman bazı yaraları, bazı kırgınlıkları iyileştirecek en iyi ilaçtır. Önümüzdeki toplantıya kadar inşallah, Türk-İş'le de tekrar bir uzlaşma sağlanır. Bir dahaki toplantıda onları da aramızda görmek isteriz. Onların görüşlerine, düşüncelerine ihtiyacımız var. Biz bunları birlikte yapmaya çalışmalıyız.''

Bir gazetecinin, ''Konuşmalara izin verilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken Konuk, ''Bir şeyi düzeltelim. Bize izin verilmeme gibi bir şey yok. Bizim irademizi kimse bağlayamaz ama şu olabilirdi: Hükümet kesimi görüş açıklamayabilirdi ama bizleri bağlayamaz. İçeriye kameraların alınması, tutulması bizim tasarrufumuzda olmadığı için biz buna müdahale etmedik. Kimsenin bizim görüşlerimize asla ve asla ipotek koymasına müsaade etmeyiz'' dedi. Konuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in toplantıya katılmama konusundaki görüşünün sorulması üzerine de Bakan'ın gelmesinin şart olmadığını, bunun kendi tasarrufu altında bulunduğunu söyledi.
 

Toplantı öncesinde gerginlik yaşandı

Toplantı öncesinde basın mensupları görüntü alınması için salona davet edildi. Bu sırada Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, görüşlerini basın mensuplarıyla paylaşmak istedi. Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, toplantıların gizli olduğunu, açıklama yapılamayacağını, dileyen tarafın çıkışta açıklamada bulunabileceğini söyledi. Sayın, komisyonun teknik bir çalışma yürüteceğini ifade ederek, hayırlı olmasını diledi.

Bunun üzerine, Nihat Yurdakul, itirazda bulunarak, şunları söyledi: ''Çok önemli bir sorunu konuşmak için bakanlıktayız. Burada kamuoyu bizden, taraflardan bir açıklama bekliyor. Anlaşılıyor ki bakanlığımız bunu uygun görmemiş. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu anlayışta Asgari Ücret Komisyonu'nu ben arkadaşlarımla birlikte Türk-İş'te tekrar değerlendireceğim. Bundan sonraki toplantıya Türk-İş olarak katılıp katılmamamız bakanlığın atacağı adıma bağlıdır.'' Yurdakul'un açıklamasının ardından Türk-İş heyeti toplantıyı terk etti.

 

'Türk-İş olarak bu oyunların içinde olmayacağız'

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, ''Geçen dönemki gibi aynı şeyler olacaksa Türk-İş olarak bu oyunların içinde olmayacağız. 14-15 lira asgari ücretlere zam yapılacaksa bırakın bizim bu kararların altında imzalarımızın olmasını bu toplantılara bile katılmayız'' dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu açılış toplantısını terk eden Türk-İş heyeti adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gazetecilere açıklama yapan Yurdakul, konuşturulmuş olmaları durumunda toplantıyı terk etmeyeceklerini belirtti.

Toplantıda bugüne kadar olmayan bir şeyin yaşandığını dile getiren Yurdakul, ''Bugüne kadar hep vizyondan bahsedenler yeni bir vizyon getirdiler. Toplantının ilk gününde taraflar kamuoyuna asgari ücretle ilgili bir açıklama yapardı. Bu açıklamanın olmayacağı söylendi. Sayın Bakan'ın toplantıya katılmaması, taraflara açıklama yaptırılmaması bu işin ne kadar ciddiye alındığının bir göstergesidir'' diye konuştu. Türkiye'de vizyondan bahsedenlerin gerekli adımları atarak insanlara vizyonun ne olduğunu göstermesi gerektiğini savunan Yurdakul, 10 milyon asgari ücretli ve aileleriyle birlikte 50 milyon insanın komisyon üyelerinden bir açıklama beklediğini belirtti.

Asgari ücretin, üzerinde pazarlık yapılamayacak teknik bir konu olduğunu dile getiren Yurdakul, şunları söyledi: ''Teknik olarak bir asgari ücretlinin geçinebileceği ücret tespit edilir, taraflar bunun üzerinde uzlaşır ve bunun üzerinde konuşma yaparız. Özellikle Bakanlık bu konuda adım atmazsa Türk-İş bunu değerlendirecek, bundan sonraki toplantıya da adım gelmediği müddetçe katılmayacaktır. Bunu gerçekten doğru bulmuyoruz. Bunu Sayın Bakanımız asgari ücretlilere açıklar, nasıl geçineceklerini anlatırsa memnun oluruz. Sayın Bakanımızın mutlaka çok önemli bir işi var ki bugünkü toplantıya katılmadı. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna bir açıklama yaparak bu yaşanan olumsuz olayları telafi eder diye düşünüyorum.''

Bir gazetecinin ''Son dönemde Çalışma Bakanlığı ve emek örgütleri hiç olmadığı kadar karşı karşıyaymış gibi görünüyor. Son dönemde bu ilişkiler neden bu kadar sertleşti?'' sorusuna Yurdakul, sertleşen herhangi bir şeyin olmadığı yanıtını verdi. Hükümetin Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümeti olduğuna işaret eden Yurdakul, ''Biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kurumuyuz. Binlerce insanı temsil ediyoruz. Uyuşmazlıklar mutlaka olacaktır ama kavga asla olmaması lazım. Uyuşamıyoruz diye birbirimizle kavga etme lüksümüz yok, olmamalıdır. Biz hükümetimizden çok çalışanlarımızı seviyoruz. Eğer bu nedenle bir kırgınlık varsa biz buna razıyız'' diye konuştu.

''Geçen yıl da masadan ayrılmıştınız. Bundan sonra toplantıya katılacak mısınız?'' sorusu üzerine de Yurdakul, şöyle konuştu: ''Geçen sene biz TÜİK'e ve Hacettepe Üniversitesi beslenme kalıplarına göre bir asgari ücretlinin kaç liraya geçineceğini hesaplattık. Biz bunun baz alınmasını, asgari ücretlinin de bir ailesi olduğunu düşünerek bir asgari ücret tespit edelim dedik. Bunu kabul ettiremedik. Biz de hükümetin veya bizim sözlerimize itibar vermeyenlerin konu mankeni olmak durumunda değiliz. Bunun için katılmadık. Aynı duruşumuz devam ediyor. Eğer bu konuda bir adım atılırsa biz her zaman varız. Kimseyle de kavga etmek düşüncesinde değiliz.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'den asgari ücretin bir pazarlık konusu olmadığını açıklamasını beklediklerini söyleyen Yurdakul, ''Asgari ücreti asla pazarlık konusu yapmayız. Asgari ücret pazarlıkla belirlenen bir konu değildir. Asgari ücret teknik bir konudur. Bu teknik konuyu da belirleyen devletin bir kuruluşu olan TÜİK'tir'' diye konuştu.

Yurdakul, bir gazetecinin, ''Hükümet, bütçe görüşmeleri öncesi asgari ücrete 15 TL'lik bir zam yapmayı planlıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken, geçen yıl da 14 TL önerildiğini anımsatarak, ''Bunun değerlendirilecek bir yanı yok'' dedi. Nihat Yurdakul, ''Asgari ücretin ne kadar olmasını istiyorsunuz?'' sorusu üzerine de, bir rakam belirlemediklerini söyleyerek, ücretin asgari ücretlinin bir ailesi ve bir çocuğu olduğu göz önünde bulundurularak TÜİK tarafından hesaplanmasını istedi. Yurdakul, ''Geçen dönemki gibi aynı şeyler olacaksa Türk-İş olarak bu oyunların içinde olmayacağız. 14-15 lira asgari ücretlere zam yapılacaksa bırakın bizim bu kararların altında imzalarımızın olmasını bu toplantılara bile katılmayız'' dedi.