Artık yeter sesimizi duyun
Eczacılar ekonomik kriz ve sahte reçeteyle boğuşuyor.
SİBEL BAHÇETEPEEczacılar, 14 Mayıs Eczacılar Günü’nü yine bir dizi sorunla karşılıyor. AKP iktidarı döneminde sorunları katlanarak artan yaklaşık 25 bin eczanede eczacılar ekonomik kriz, fakültelerin hızlı artışına bağlı istihdam sorunları, sahte reçeteler gibi sorunlarla karşı karşıya. Eczacılar “artık yeter” diyerek yetkililerin bir an önce seslerini duymasını istiyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, eczanelerin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte son 15 yıldır ciddi anlamda ekonomik daralma yaşadığına dikkat çekerek “Her türlü olumsuzluğa rağmen, daha güzel günlerin yakın olduğu inancıyla mücadelemize devam ediyoruz” diyor.
İstihdam sorunu
Sarıalioğlu, 14 Mayıs’ın bayram havasında kutlanamayacağını belirterek “Maalesef, bir 14 Mayıs’ı daha mesleki sorunlarımızın gölgesi altında karşılamaktayız. Biz bugünü bayram havasında kutlamak isteriz ancak can yakıcı sorunlarımız buna engel oluyor” değerlendirmesini yapıyor. Sarıalioğlu, şöyle devam ediyor: “Yasal olarak yüzde 25 olan kârlılığımız, SGK ile yaptığımız protokole dayanan iskontolar ve ilaçların kademelendirilmesi sonucu yüzde 8-15’e kadar düşüyor. Artan masraflar, daha kaliteli eczacılık hizmeti verebilmek için yapılan yatırımlar gibi nedenlerle pek çok eczacı, eczanesini kredilerle döndürüyor ya da kapatma maliyetini karşılayamadığı için sürekli zarar ederek mesleğine devam ediyor. Ekonomik sıkıntılar dışında mesleğimizin, eczacılık fakültelerinin hızlı artışına bağlı istihdam sorunu da var. Her türlü olumsuzluğa rağmen, daha güzel günlerin yakın olduğu inancıyla mücadelemize devam ediyoruz. Örneğin Sağlık Bakanlığı’nın da desteğiyle son 2 yılda muvazaa ile mücadelede çok önemli bir yol kat ettik. Meslek hakkının bir an önce verilmesi ve reçete hizmet bedellerinin makul seviyelere çıkarılması, zor durumda olan pek çok meslektaşımıza rahat bir nefes aldıracaktır. Rehber Eczanem Programı ile eczacının danışmanlık rolünün daha öne çıktığı, tüm meslekler de olması gerektiği gibi eczacının mesleki tatmin yaşadığı, eczacıların ekonomik sorunlarla boğuşmadığı 14 Mayıs’lara kavuşmayı diliyorum.”
Sorunlar dağ gibi
Odanın eczacıların sorunlarına dair hazırladığı “Eczacılıkta Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı kitapçıkta yaşanılanlar ortaya koyuyor. “Dağ gibi sorunlarla uğraşılmak zorunda” denilen kitapçıkta, özetle şu problemler sıralanıyor: “Günümüzde birçok eczacılık fakültesi kadro ve teknolojik altyapı olarak yetersiz. İlk kez YÖK tarafından 2014-2015 yılı üniversite yerleştirmelerinde tıp ve hukuk fakültelerinde uygulanan taban puan sistemi eczacılık fakülteleri için de getirilmeli. İkinci ve yardımcı eczacı maaşları da TEB tarafından belirlenmeli. Eczanelerde satılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ruhsatlı ürünler için de Sağlık Bakanlığı denetimlerinin yeterli olması sağlanmalı. İnternet satışları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çığ gibi artmaktadır. Bu ürünlerin kontrolü yapılmadığı için sahte, tahşiş edilmiş, içine ilaç etken maddesi karıştırılmış ürünler bile doğal diye satılmakta ve halk sağlığını tehdit etmektedir. Eczacının birebir dahil olduğu durumlar dışında, sahte reçete bedelinin söz konusu reçetenin düzenlenmesi sürecinde dahil olan 3. kişilerden ve sahte reçetenin düzenlendiği sağlık tesisinden tahsil yoluna gidilmelidir.”