Artık Türkiye ile Ürdün arasında vize yok
Türkiye ile Ürdün Hükümetleri Arasında Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ürdün Kralı Abdullah'ın huzurunda imzalandı.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Ürdün'ün başkenti Amman'a geldi. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekileri taşıyan THY'ye ait özel uçak, saat 14.30'da Kraliçe Alya Havaalanı'a indi. Gül'ü, havaalanında, Ürdün Basın ve İletişim Bakanı Mabil El Şerif, Amman Valisi Samir Mbaıdeen, Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Ali Köprülü ve diğer ilgililer karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, milletvekilleri ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyet de Ürdün'e geldi.
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Ürdün Krallığı'na ait çalışma ofislerinin yer aldığı Hummar Sarayı'na gelişlerinde Kral Abdullah ve Kraliçe Rania tarafından makam aracının kapısında karşılandılar. İki ülke milli marşlarının çalındığı törende, Cumhurbaşkanı Gül tören kıtasını selamladı. Tören kıtası Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah ve eşlerinin önünde tören geçidi yaptı. Törende, Gül'ün ziyaretine eşlik eden Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da hazır bulundu. Daha sonra baş başa görüşmeye geçen Gül ve Kral Abdullah, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık edecekler.
Türkiye ile Ürdün arasında karşılıklı vize kalktı
Hummar Sarayı'ndaki karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah ve eşleri bir süre başbaşa görüştü. Daha sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. Heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Abdullah'ın huzurunda, ''Türkiye Cumhuriyeti ve Ürdün Krallığı Hükümetleri Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşması'', ''Türkiye Cumhuriyeti ve Ürdün Krallığı Hükümetleri Arasında Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ürdün Krallığı Hükümeti arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması'' imzalandı. Anlaşmalara, Türkiye adına Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün imza koydu.
Ürdün'e hareket öncesi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ürdün'e hareket etmeden önce geziye ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsviçre'de yapılan ''minare referandumu''nun sonuçlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Gül, böyle bir konunun referanduma götürülmesinin temel hak ve özgürlükler anlayışına aykırı olduğunu söyledi. Gül, konunun ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Batı dünyasında, İslamıfobia dediğimiz İslam düşmanlığının nasıl geliştiğini göstermesi açısından dikkat çekici bir unsurdur. İsviçreliler için ayıp olmuştur'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs müzakerelerinde Rum yönetiminin baskıları karşısında Türkiye ve KKTC'nin birlikte bir çözüme ulaşıp ulaşmayacağının sorulması üzerine, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, müzakereler konusunda yaptığı istişare ziyaretleri çerçevesinde Türkiye'ye geldiğini belirtti. Talat'ın, son gelişmelerle ilgili bilgiler verdiğini anlatan Gül, ''Bizim arzumuz bu müzakerelerin kısa süre içinde neticeye kavuşmasıdır'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''Kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan'ın, Ürdün Kralı Abdullah ile geçen ay İngiltere'de yemek yediğine'' ilişkin haberleri anımsatarak, bu konunun Ürdün'ü ziyaretinde gündeme getirilip getirilmeyeceği sorusuna ilişkin de Gül, ''Bizde bununla ilgili çeşitli bilgiler var. Bunlar Ürdün makamlarına usulünce iletilecek konulardan birisidir'' dedi. Gül, her ülkenin Interpol vasıtasıyla aranan kişilerle ilgili yükümlülükleri olduğunu söyledi.
Danıştay'ın katsayı kararı
Cumhurbaşkanı Gül, Danıştay'ın, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine şöyle konuştu: ''Şu anda bir değerlendirme yapma durumunda değilim. Ama sabahleyin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı çağırdım. Çünkü, 'Ortada bir kargaşa olmaması gerekir. Nedir?' diye sorduğumda kendisi Danıştay'ın bana bu konularda YÖK'ün yetkili olduğuna dair 2 kararı olduğu şeklinde bilgi verdi. Sükunetle takip etmek gerekir, bir kargaşaya mahal vermemek gerekir. Çünkü milyonlarca çocuğumuz üniversite imtihanına girecek. En azından bu sıkıntılar onlara yansımadan bu işin uygun bir şekilde halledilmesi gerektiğine inanıyorum.''
'Türkiye ile Ürdün arasındaki dostluk ilişkilerini daha da geliştireceğiz'
Gül, Ürdün'e, Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk, Türkiye'den de Cumhurbaşkanı düzeyinde 9 yıl sonra ilk ziyareti gerçekleştireceğini ifade etti. Ziyaretle, Türkiye ile Ürdün arasında tarihi derinliğe sahip dostluk ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini bildiren Gül, bu amaç doğrultusunda Ürdün Kralı Abdullah ile ikili ilişkilerin tüm yönlerini ve bölgesel meseleleri ele alacaklarını kaydetti.
Abdullah Gül, Türkiye'nin son yıllarda gerek sınır komşularıyla gerek bölgesel örgütlerle işbirliği mekanizmaları oluşturduğunu, bölgenin güvenliği, sürdürülebilir kalkınması ve refahı için yoğun bir çaba sarf ettiğini söyledi. Türkiye ile Ürdün arasındaki işbirliğinin sağlam temellere oturtulmasına ve kurumsal diyalog sürecinin tesisine önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu doğrultuda ziyaretimin önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyorum'' diye konuştu. Ürdün'ün bölgesel meselelere bakışının Türkiye ile büyük ölçüde aynı olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gül, ''Kral Abdullah aşırılıklardan uzak, modernleşmeye önem veren bir liderdir. Kendisiyle yapacağımız değerlendirmelere önem vermekteyim'' şeklinde konuştu.
Gül, Türkiye ile Ürdün arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacağını da hatırlatarak, ''Böylece iki ülke arasında ekonomik ve ticari alanlardaki potansiyeli harekete geçirme fırsatı bulacağız'' dedi. Gül, bugüne kadar Fas, Tunus, Suriye ve Mısır ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Türkiye'nin bölgeyle ekonomik ilişkilerini hızlı bir şekilde geliştirdiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, Ürdün ile 500 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin, imzalanacak anlaşmadan sonra hızla artacağına inandığını kaydetti. Ziyaretinin Türk ve Ürdünlü iş adamlarını bir araya getireceğini de belirten Abdullah Gül, iş konseyi toplantısına kendisinin de katılacağını söyledi. Gül, bir Türk firmasının üstlendiği Amman'a içme suyu taşıyacak 500 kilometrelik şebeke projesinin temelini de atacaklarını anımsatarak, projenin yer altından içme suyu taşıyacağını ve dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu ifade etti.
Ziyareti sırasında, Türkiye ile Ürdün arasında vize kısıtlamasını kaldıracak anlaşmaya da imza koyacaklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'den sonra Ürdün ile de vizelerin kaldırılacak olmasının, büyük bir coğrafyada vizesiz dolaşım imkanı sağlayacağını sözlerine ekledi.