Artık sapı samanı da ithal edeceğiz
'Dünyanın yedinci Avrupa'nın birinci tarım ülkesiyiz' diye övünüyoruz. Fakat hayvanımız ithal, yemimiz ithal. Karkas etimizi de ithal ettik. Şimdi ise ülkede Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atılıyor.
cumhuriyet.com.trHayvan ithalatı, karkas et ithalatı, yem ithalatı, pamuk ithalatı, gibi birçok ürünün ardından bir ilke daha imza atılıyor. Toprak yapısı, iklimi ve insan gücü ile 'dünyanın yedinci Avrupa'nın birinci tarım ülkesi' diyerek övünülen Türkiye, artık saman da ithal edecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yasal düzenleme ile özel sektöre ithalat kapılarını açtı. Hayvan ithalatı ile hayvancılık sektörünün durma noktasına geldiği Türkiye'de saman ithalatı da günü kurtarma projesi olarak görülüyor. Sektör temsilcileri tarım ve hayvancılıkta ithalata değil, üretime dayalı akılcı politika istiyor.
Plan çığlığı
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Antalya Şube Başkanı Metin Yaraşçı, bu yıl kurak bir kış geçirildiğini, bunun da samanda verimi düşürdüğünü söyledi. Saman fiyatlarının artışa geçtiğini belirten Yaraşçı, "Bazı işletmeler saman ihtiyacını karşılayamadı. Samana talep arttı" dedi. İthalatı günü kurtarıcı projeler olarak gördüğünü açıklayan Yaraşçı, "Bugün saman yetersizse elbette gelmesi gerekiyor. Ama bizim günü kurtarıcı değil uzun vadeli politikalara ihtiyacımız var. Tarımda hangi ürünün ne kadar ekileceği gibi bir planlama yok. Bazen karpuz para ediyor. Herkes karpuz üretiyor, karpuz alan olmuyor" diye konuştu.
Görmeden yapmıyoruz
İlerlemiş ülkelerde hayvanların saman yerine kaliteli kesif yemle beslenildiğini anlatan Yaraşçı, "Türkiye'deki üretici de bu sene başına gelenlerle hayvanlarını nasıl beslemesi gerektiğini öğrenecek. İleri ülkeler samanı yüzde 90 ortadan ortadan kaldırıp kesif yem kullanıyor. Biz Atadan kalan alışkanlıklarla besliyoruz hayvanlarımızı. Uzmanlar 'samanla hayvan beslenmez kaliteli kesif yemle besleyin' diyor. Ne kadar anlatırlarsa anlatılsın Türk milleti olarak görmeyince kafamız almıyor. Ama şimdi öğrenilecek nasıl beslenmesi gerektiği" dedi.
Yemi desteklesin
Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı ise, samanın kilosunun 70 kuruşa çıktığını söyledi. Devletin hayvancılıkta verdiği faizsiz kredi desteğini eleştiren Yardımcı, "Devlet, faizsiz kredi yerine yemi desteklesin. Faizsiz kredilerle işi bilmeyen kişilere bu işi yaptırdınız" dedi. Samanın hayvan için gerekli bir ürün olmadığının altını çizen Yardımcı, "Saman yerine yeme yönelinmeli. Politikaların gözden geçirilmesi gerek" dedi.