Artan et fiyatları, kaçak ete ve tavuğa yöneltti

Son günlerde kırmızı et fiyatlarında görülen artışların, yurttaşları kaçak ete ve tavuk etine yönelttiği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Kaçak et girişlerinin olduğu sınır kapılarında denetimler artırılırken, Tarım Müdürlükleri de şehirlerde kontrollerini sıklaştırıyor.

Sınır kenti Edirne'de de, et fiyatlarının artması ve gelen ihbarlar nedeniyle sınır kapılarında kaçak et geçişlerine karşı önlemeler alındığını belirten Edirne Valisi Mustafa Büyük, yaptığı açıklamada, Kapıkule Sınır Kapısında zaman zaman küçük boyutlarda kaçak et yakalandığını ifade etti. Vali Büyük, ''Bulgaristan'da et fiyatlarının daha ucuz olması nedeniyle bazı insanlar kaçak et getirme yolunu seçiyor. Gümrüklerde denetimleri artırdık. Küçük boyutlarda dahi olsa kaçak et geçişlerine izin verilmeyecektir'' dedi.

Vali Büyük, sınır kapılarının dışında kent merkezinde ise Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin gerekli denetimleri yaptıklarını belirtti.

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Kaptan Kılıç ise başmüdürlüğe bağlı gümrüklerde kaçak olarak et ve et ürünü sokulmasının önlenmesi amacıyla denetimlerin devam ettiğini belirtti. Yapılan denetimler kapsamında Kapıkule Sınır Kapısı'nda 1 ayda 901 kilogram kaçak et ele geçirildiğini ifade eden Kılıç, şunları söyledi:
''Yaklaşık bir aylık dönemde 8 olay meydana geldi. Bu olaylarda 901 kilogram kaçak et, 33 kilo sucuk, 350 kilogram kalkan balığı, 26 adet balık konservesi ele geçirildi. Et fiyatları Bulgaristan'da daha ucuz olduğu için vatandaşlar etleri kaçak yollardan ülkemize getirmek istiyorlar. Yurdumuza et ve et ürünleri girişine kesinlikle izin verilmiyor. Vatandaşlarımızın sağlığı için bu önlemleri alıyoruz.''

Kanatlı sektöründe talep artışı

Öte yandan, Banvit A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, iki yıl önce aşırı derecede yükselen yem fiyatları ve süt tozu ithalatı nedeniyle çiftçilerin besleyememe noktasına geldiği hayvanlarını kesime göndermek durumunda kaldıklarını, kesimdeki fazlalığın o dönemde et fiyatlarının aşırı yükselmesini geciktirdiğini ifade etti.

Görener, yaptığı açıklamada, fiyatlardaki artışın kendini, 2009 yılı ortasından itibaren hissettirmeye başladığını dile getirerek, ''Maalesef başta yem olmak üzere üretim maliyetlerinin yüksek oluşu, hayvancılık ve kırmızı et sektöründeki birtakım sorunlar yüzünden, son dört yıldır artmayan kırmızı et fiyatları, 2009 yılının ortalarından itibaren artış göstermeye başladı'' diye konuştu.

Bu yükselme nedeniyle de şu anda piyasada genel olarak kırmızı et talebinde bir azalma yaşandığını anlatan Görener, şunları kaydetti:
''Et fiyatları hissedilir düzeyde yükseliyor. Bu gelişmeye paralel olarak tüketicilerin beyaz ete olan taleplerinde de bir artış söz konusu. Piliç etinin, kırmızı ete göre daha ekonomik olması nedeniyle yer değiştiren bu talebin, gerek kanatlı sektöründe gerekse bizim piliç satışlarımızda bir hareketlilik yarattığını söyleyebilirim.''

Et fiyatlarının yükselmesinin nedenleri

Görener, Türkiye'de hayvancılığın geldiği bu olumsuz noktada, ülkedeki et arzının azalmasının da kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir diğer önemli nedeni olduğunu söyledi.
Kırmızı et talebindeki düşüşe rağmen fiyatların gerilememesinin hayvancılıkta yaşanan sorunlar ve et arzındaki düşüşle alakalı olduğunu dile getiren Görener, şunları kaydetti:
''Gözardı etmememiz gereken bir konu var ki o da kırmızı ette en büyük üreticinin bile yüzde 1 pazar payının olmayışı, dolayısıyla bu piyasanın spekülasyon yapılmayacak kadar dağınık olmasıdır. Fiyatların bir anda yükselmesinin pek çok sebebi var. Bunlar arasında 2008-2009 arası yükselen TL ve dolar paritesi, süt tozu ithalatı, pariteye bağlı olarak küçükbaş ihracatının cazip olması, pariteye ve borsalara bağlı olarak yem fiyatlarının yükselmesi, süt tozu ithalatına bağlı olarak süt fiyatlarının inmesi, yüksek yem, ama düşük süt fiyatları sebebiyle damızlık sığırların kesilmesi, süt arzının azalması, yüksek yem fiyatlarına rağmen uzun süre et fiyatlarının yatay seyretmesi sayılabilir.''