Arp Festivali’yle anılıyor

Dünyaca ünlü bir arp sanatçısı Ceren Necipoğlu. Brezilya’nın başkenti Rio de Janerio’da verdiği konserden dönerken, 1 Haziran 2009’da Air France Havayolları’na ait uçağın Atlas Okyanusu’na düşmesiyle yaşamını yitirdi.

Orhun Atmış

En büyük hayallerinden biri çocuk ve gençleri müzikle buluşturmaktı. Bunun için onlara eğitim veriyordu, öğretiyordu, pedagogdu aynı zamanda. Öğrencilerinin ellerinden tutup, yurtdışındaki arp festivallerine götürüyordu. Öğrencileri o yarışmalardan büyük başarılarla dönüyordu. Necipoğlu kendisi de konserler veriyordu, ülkesine âşık bir müzisyendi.

KARDEŞİM BAŞLADI, BEN DEVAM ETTİRİYORUM

Şimdi tüm dünyadan sanatçılar, Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali kapsamında onun anısını yaşatmak için Türkiye’ye geliyorlar. Festival, 15-19 Ocak tarihlerinde yapılacak. Konserler Almanya Başkonsolosluğu, Pera Müzesi ve Cemal Reşit Rey’de ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak. Yarışmalar ise Pera Müzesi’nde, Young Hope (12-16 yaş) ve Young Artist (17-21 yaş) olmak üzere iki kategoride yapılacak. Bunlar dışında bir de ustalık sınıfları olacak. 

Başkanlığını, uluslararası arp sanatçısı Marielle Nordmann’ın üstlendiği Solo Arp Yarışmaları jürisi, eğitmen ve solo arp sanatçısı Irena Czubek-Davidson; piyanist ve pedagog Paola del Negro Plano; arp sanatçısı, besteci ve eğitmen Eleanor Turner ile arp sanatçısı ve öğretim elemanı Gözde Ece Yavaş’tan oluşuyor. Yarışma başvurularıyla ilgili detaylı bilgilere cnharpfestival.com adresinden ulaşılabilir. Festivalin organizasyon komitesi uluslararası arp sanatçısı, ABD Indiana Üniversitesi Arp Bölümü Eşbaşkanı Florence Sitruk; piyano sanatçısı, Anadolu Üniversitesi Piyano Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Lilian Tonella Tüzün; arp sanatçısı, Anadolu Üniversitesi Arp Sanat Dalı Öğretim Elemanı Gözde Ece Yavaş ve Necipoğlu’nun ablası A. İmre Tüylü’den oluşuyor. “Sanat ve müzik aşkı, gençlerle yol bulsun” sloganıyla düzenlenen festivali İmre Tüylü ile konuştuk. 

Necipoğlu’nun Rio’ya gitmeden önce gençlere ücretsiz eğitim verebilmenin yollarını aradığını dile getiren Tüylü, “Maalesef ki ömrü vefa etmedi. Şimdi ben de bu festivalle Ceren’in hayallerini gerçekleştirebilmek istiyorum” dedi. Tüylü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin festivali sahiplendiğini belirtti. Elbirliğiyle festivali yaptıklarını söyleyen Tüylü, “Herkes bir tarafından tutuyor. Sponsor desteği çok önemli. Bunun için uluslararası bir jüriniz olmak zorunda. O jüriyi Türkiye’ye getirip konaklatmak, kaşelerini ödemek ise çok büyük masraf” diyor. Jüri üyelerinin de kendilerince festivale destek olduklarını ifade eden Tüylü, jüri üyesi sanatçıların da konserlerde resital vereceğini anlatıyor.

‘SÜRPRİZLİ KONSER’

Tüylü, “Hiçbir konser mekânımıza ücret ödemiyoruz. Bu yüzden de konserler ücretsiz. Bu aslında sanatın birleştiriciliğiyle çok örtüşüyor. 15 ve 18 Ocak konserlerimiz de tamamen doldu. Yapılması gereken tek şey web sitemize girip oradan kayıt yaptırmak” diyor. Üç yılda bir yapılacak festivalin Pera Müzesi’nde 18 Ocak’ta vereceği konser de Ceren Necipoğlu’nun doğum gününe denk geliyor. Tüylü, “19 Ocak Pazar akşamı Cemal Reşit Rey’e gelsinler, sürprizli bir akşam yaşayacaklar. Yarışmayı kazananları açıklayacağız, jüri üyeleri resital verecek. Tam bir müzik şöleni olacak. Arpın dışında sürpriz farklı bir enstrüman var, onu ülkede dinlemek bile bir ilk olacak” diye sanatseverleri davet ediyor.