Arnavutköy'de tescilli işgal

Derenin mutlak koruma alanına inşa edilen yapı, kaçak olmasına karşın yıkılamıyor.

Hazal Ocak

İstanbul Arnavutköy’de inşaat yapılması yasak olan 36 bin metrekarelik tarla vasfındaki arazi çitlerle çevrilerek Fatih Gümüşsoy tarafından kaçak yapı inşaa edildiği ortaya çıktı. Belediye ekipleri yıkım için bölgeye gittiğinde skandal niteliğinde bir mahkeme kararıyla yıkımın ertelendiğini öğrendi. Şamlar Tabiat Parkı’na komşu arazi aynı zamanda dere koruma bandında yer alıyor. CHP Bahçelievler Belediye Başkan aday adayı ve eski CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Doktor Hüseyin Özkahraman, Fatih Gümüşsoy’un Bahçelievler Belediyesi’nin imar ruhsat müdür yardımcısı avukat Hidayet Gümüşsoy’un kardeşi olduğunu belirterek kaçak yapıya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Arnavutköy’deki skandal bir yurttaşın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurusuyla ortaya çıktı. Yurttaş söz konusu araziye yapılan kaçak evi CİMER’e sordu. Başvuru Arnavutköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 23 Ekim’de yanıtlandı. Buna göre dere mutlak koruma alanında kalmakta olan 7 bin 934 metrekarelik alanın 433 metrekaresi Fatih Gümüşsoy tarafından alındı. Arazinin 9 adet hissedarı bulunuyor. Ancak Gümüşsoy tarafından kendi alanı dışında 36 bin metrekarelik alan tel çitlerle çevirerek işgal edildi. Bu alanın içinde Maliye Hazinesi’ne ait bölümler de var. Belediye alana giderek incelemelerde bulundu. Gümüşsoy’un buraya kaçak olarak temel beton üzerine tuğladan yapı yaptığını tespit etti ve 18 Eylül’de yapı tatil tutanağı tuttu. Bu tutanak kaçak yapılar için tutulur. Ancak uyarılara rağmen inşaat devam etti. Bölgenin imar planı da bulunmadığı için söz konusu yapıya ruhsat alınması da mümkün değil. Bunun üzerine belediye encümeni 20 Eylül’de aldığı kararla yapının yıkılmasını istedi ve yapının yıkılması için süre verdi. Kaçak yapı süreye karşın yine de yıkılmadı. 25 Eylül’de bu kez yıkım programı hazırlandı ve 27 Eylül’de yıkım ekipleri sabah erken saatlerde söz konusu bölgeye gitti. Fatih Gümüşsoy’la görüşen belediye ekipleri İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındığını ve karara göre yıkımın (kaçak yapı ve çitlerin tamamı) ileri bir tarihe ertelendiğini öğrendi.

SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ İSİM

Bahçelievler Belediyesi’ne ilişkin Sayıştay’ın denetim raporunda Hidayet Gümüşsoy’a ilişkin tespitler de yer aldı. Sayıştay “unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalarda ön koşul unvan değişikliği sınavında başarı olmaktır” maddesini anımsatarak 19 kişinin unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılan atamasında sınav şartı sağlanmadığını tespit etti. Bu listede Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne 2005 yılında ataması yapılan avukat Hidayet Gümüşsoy da yer alıyor. Belediye Sayıştay’a yolladığı yanıtta unvan değişikliklerine dair atamaların iptal edilmesi için gerekli iş ve işlemler başlatıldığını ifade etti.

Özkahraman: Kamu davası açılmalı

Bunun üzerine harekete geçen Hüseyin Özkahraman Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gitti.

Gümüşsoy ve Arnavutköy Belediyesi ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunan Özkahraman, “kamuya ait taşınmazı çit çekilmek”, “üzerine kaçak yapı yapmak suretiyle işgal etmek”, “imara aykırı inşaat yapmak” ve “görevi suiistimal etmek” suçlarından soruşturma yürütülerek haklarında kamu davası açılmasını talep etti. Süreci anlatan Özkahraman dilekçesinde “Şüpheli Fatih Gümüşsoy, kardeşi avukat Hidayet Gümüşsoy’un Bahçelievler Belediyesi’nde imar ruhsat müdür yardımcısı olarak çalışıyor olması nedeniyle, kamuya ait araziyi işgal etmenin yasak olduğunu bilebilecek durumda olduğu gibi, bir yapı yapmanın usulü ve kurallarını da bilebilecek durumdadır. Fakat Fatih Gümüşsoy’un ve kardeşinin siyasi kişiliği, siyasi birliktelikleri, aynı siyasi yapıya mensup belediyece korunduğu ve kamuya ait arazinin işgal edilerek üzerine kaçak yapı yapılmasına göz yumulduğu kanaatine neden olmaktadır” dedi.