"Arazi modern tarım için kullanılsın"

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlardan temizlenecek arazilerin modern tarım tekniğini uygulayacak firmalara verilmesini istedi.

cumhuriyet.com.tr

Kaçakçılığı önlemek amacıyla 1956 yılında 877 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırına 300 ila 700 metre genişliğinde döşenen mayınların yer aldığı 3.5 milyon dönüm büyüklüğündeki arazinin mayınlardan temizlenmesine yönelik çalışmalar sürerken, bu arazilerin yer aldığı illerde işletmenin kimlere verileceği merakla bekleniyor.

Bölgedeki sivil toplum örgütlerinin tamamına yakını arazilerin yoksul çiftçilere bedelsiz olarak verilmesini talep ederken, Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, bu konuda farklı bir öneri sundu.


Bölge çiftçisi modern tarıma yönelir

Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin ve Gaziantep'te yer alan ve 53 yıldır tarım yapılmayan bu arazilerin ''birinci sınıf tarım arazisi'' olduğunu vurgulayan Başkan Özkan, son 10 yıldır bu arazilerin temizlenmesinin gündemde bulunduğunu, ancak bu zamana kadar çeşitli nedenlerle bu konuda büyük ilerleme sağlanamadığını savundu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilerin modern tarım tekniklerini uygulamadığını, bu nedenle çiftçilerin ellerindeki arazileri yeterli şekilde değerlendiremediğini kaydeden Özkan, mayınlı arazilerin küçük parçalar halinde bölge çiftçisine verilmesinin bölge ve ülke ekonomisine istenilen katkıyı yapmayacağını savundu.

Bunun yerine bu arazilerin modern tarım tekniklerini uygulayacak firmalara verilmesini talep ettiklerini vurgulayan Özkan, şöyle konuştu:

''Talebimiz belki bazılarının hoşuna gitmeyebilir. Ama biz gerçekçi yaklaşıyoruz. Küçük parçalar halinde arazileri bölüp dağıtmanın hiç kimseye faydası olmayacaktır. Bölge çiftçisinin elinde zaten çok büyük arazi var. Ancak bu arazilerde hala atadan kalma tekniklerle üretim yapıyoruz. Bu nedenle yeterli şekilde gelir elde edemiyoruz. Dünya artık tarım üretiminde büyük yeniliklere başladı. Bölgemize bunu getirecek firmalara bu arazilerin verilmesini ve bizlere örnek olmasını istiyoruz. Mayınlı araziler modern tarım tekniğini uygulayacak uluslararası işletmelere verilmelidir. Hangi ülke ya da firma olması önemli değildir. Önemli olan bölgedeki tarımcılığa katkı yapacak firma olmasıdır.

Bölge çiftçisi uygulamalı gözüyle görmelidir. Örnek olarak Şanlıurfa'da Koç Holding ve Ata Grubu'nun bir süre önce kurduğu et ve süt üretimi tesisidir. Bu tesiste son teknoloji kullanılıyor. Artık bu tesis bölgede hayvancılıkla uğraşan kişilere model oldu. O yönde üretim yapmak isteyenler var. Mayınlı arazilerde modern tarım teknikleri uygulandığını gören çiftçiler, kendileri de bu yöntemleri kullanmaya başlar.''
 

Arazilerin tamamı kamulaştırılmalı

Malik Özkan, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerde kamulaştırılması yapılmamış arazilerin de yer aldığını bildirdi.

Kendi ailesinin de mayınlı bölgede kamulaştırması yapılmamış arazisinin bulunduğunu ifade eden Özkan, bu arazilerin kamulaştırılmasını istedi.

Kamulaştırılması yapılmayan arazilerin sahiplerinin hem Türkiye'de hem de Suriye'de varislerinin yaşadığını belirten Özkan, ''Zamanında tarım arazileri değerli olmadığı için arazilerin sahipleri mayınlı bölgede kalan ve kamulaştırması yapılmayan araziler için itiraz yapma gereğini duymamış. Ancak, bu arazilerin varislere iade edilmesi durumunda aile içi sorunlar başlayabilir ve istenmeyen üzücü olaylar yaşanabilir'' dedi.